Na Štrbskom Plese sa už člnkuje, turistov atrakcia teší

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Strbske pleso
Štrbské pleso vo Vysokých Tatrách. Foto: SITA/Rastislav Ovšonka

POPRAD 3. mája (WEBNOVINY) – Na Štrbskom plese sa začala siedma člnkovacia sezóna od obnovenia člnkovania v roku 2008. V lodenici majú návštevníci k dispozícii 20 pramíc. Člnkuje sa denne od 9:00 do 18:00.

Posledná plavba je vždy o 17:00. „Oficiálne odomykanie Štrbského plesa a otvorenie letnej turistickej sezóny sa v Tatrách uskutoční 13. júna,“ informovala Zuzana Fabianová zo spoločnosti Tatry mountain resorts.

Štrbské pleso sa nachádza v najvyššom stupni ochrany prírody

Keďže Štrbské pleso sa nachádza v najvyššom stupni ochrany prírody, návštevníci tu musia dodržiavať isté pravidlá. Počas člnkovania je zakázané chytanie a kŕmenie rýb a kŕmenie divých kačíc. Na člnky si turisti nemôžu zobrať žiadne jedlo ani príručnú batožinu.

Nástup a výstup z člnkov je možný iba na prístavnom móle. Počas člnkovania na Štrbskom plese je tiež zakázané fajčiť, kričať či hádzať odpadky do plesa. Zakázané je tiež kúpanie sa v plese ako i skákanie do vody z člna. Člny na Štrbskom plese tiež nesmú viesť osoby pod vplyvom alkoholu, omamných a psychotropných látok.

Počas minuloročnej sezóny vyplávalo vyše 4-tisíc člnov

Počas minuloročnej letnej sezóny od 14. júna do 30. septembra na jazero vyplávalo 4096 člnkov, na ktorých sa odviezlo 10 240 osôb. Člnkovanie na morénovom plese má viac ako 130-ročnú tradíciu a patrí medzi najobľúbenejšie atrakcie na Štrbskom Plese. Podľa dobových dokumentov bolo mólo a prístrešok pre člnky postavené už v roku 1880.

Prvý prístav stál na brehu Štrbského plesa v rokoch 1921 až 1946 a v lodenici bolo okolo 60 člnkov. Najväčšiu slávu zažívalo člnkovanie v 50-tych rokoch minulého storočia. Sezóna trvala od mája do konca októbra. Člnkovanie na Štrbskom plese sa obnovilo 5. júla 2008 po 25 rokoch. Od roku 2008 sa na jazero vypravilo spolu 18 746 člnkov s 54 200 návštevníkmi.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať