Serena a Šarapovová na Australian Open prevalcovali súperky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Najkrajšie momenty z tretieho dňa Australian Open
Americká tenistka Serena Williamsová počas zápasu druhého kola Australian Open, v ktorom zdolala Chsieh Su-wej z Tajwanu 6:1, 6:2. Melbourne, 20. január 2016. Foto: SITA/AP

MELBOURNE 20. januára (WebNoviny.sk) – Bezproblémový postup do 3. kola dvojhry na tenisovom Australian Open v Melbourne majú za sebou Serena Williamsová a Maria Šarapovová – obe v stredu stratili iba tri gemy.

Šesťnásobná a zároveň úradujúca šampiónka S. Williamsová vyprevadila za hodinku z kurtu taiwanskú súperku Chsieg Su-wej s debaklom 6:1, 6:2 a po zápasovej absencii z úvodu roka spôsobeného zápalom v kolene sa dostáva do svojho rytmu. Turnajová jednotka dominovala na esá 7:0 a celkovo vo víťazných úderoch 26:9. V 3. kole na ňu čaká mladučká Ruska Daria Kasatkinová. Premožiteľka Karolíny Schmiedlovej z úvodného kola si v tom druhom poradila s 18-ročnou rovesníčkou Anou Konjuhovou z Chorvátsa 6:4, 6:3.

Kasatkinová je zverenkou slovenského trénera Vladimíra Pláteníka a pripravuje sa v Empire Tennis Academy v Trnave. S. Williamsová je 21-násobnou grandslamovou šampiónkou vo dvojhre, vlani jej len o vlások ušiel kalendárny Grand Slam, keď jedinú prehru na úrovni „veľkej štvorky“ jej nečakane uštedrila Talianka Roberta Vinciová v semifinále US Open. Ak Američanka získa v Melbourne svoj 22. grandslamový titul, dotiahne sa na historickú druhú priečku k legendárnej Nemke Steffi Grafovej.

Obrazom: Najkrajšie momenty z tretieho dňa Australian Open

Bencicová si prvýkrát zahrá v 3. kole Australian Open

Do 3. kola dvojhry sa v prvej časti stredajšieho programu stihli posunúť aj Ruska Maria Šarapovová (5.) či Švajčiarka so slovenskými rodičmi Belinda Bencicová (12.). Tá pred očami svojej mentorky a bývalej svetovej jednotky Martiny Hingisovej zdolala Maďarku Timeu Babosovu 6:3, 6:3. „Dobre som podávala a s každým víťazným zápasom mi stúpa sebavdomie. Teším sa z toho,“ uviedla Bencicová na webe Australian Open.

Osemnásťročná nasadená dvanástka Bencicová si v 3. kole pod melbournským slnkom zahrá vôbec po prvý raz. Jej súperkou bude Ukrajinka Kateryna Bondarenková, ktorá prekvapujúco vyradila ruskú favoritku Svetlanu Kuznecovovú, nasadenú dvadsaťtrojku, 6:1, 7:5. Premožiteľka Daniely Hantuchovej a víťazka nedávneho podujatia v Sydney Kuznecovová bola v Melbourne najďalej trikrát vo štvrťfinále.

A. Radwanská zdolala inú finalistku Wimbledonu Bouchardovú

Účelnejšie hrajúca a úderovo istejšia poľská tenistka Agnieszka Radwanská zvíťazila za 83 minút 6:4, 6:2 nad Kanaďankou Eugenie Bouchardovou. Od stavu 2:4 získala 6 gemov rade (pri podávaní na zisk setu nepykala za to, že súperku pustila zo 40:0 k brejkbalu) na 6:4, 2:0. Navyše, pri skóre 4:2 pridala brejkovú „poistku“ a potom sa dopodávala cez nepríjemných 0:40. O premenení mečbalu rozhodlo Jastrabie oko, odhalilo out Bouchardovej.

Finalistka Wimbledonu 2012 Radwanská mala tradične striedmy pomer „winnerov“ a nevynútených chýb, a to 9:12. Finalistka Wimbledonu 2014 Bouchardová skončila na výrazne divokejších hodnotách 25:37. „Aga“ Radwanská nasadená ako štvrtá využila všetky štyri brejkbaly, ktoré mala, zdolaná iba 1 zo 7.

„Genie na 2. kolo, to veru nie je jednoduchý žreb… Bola to dnes výzva a som rada, že sa mi ju podarilo zvládnuť dokonca vo dvoch setoch,“ povedala Radwanská ešte v Rod Laver Arene.

Dvadsaťšesťročná Krakovčanka Radwanská má na južnej pologuli rekord v podobe predvlaňajšieho semifinále, minulý rok sa lúčila v osemfinále. Teraz sa o takúto fázu pokúsi proti úspešnej z duelu Mónica Puigová (Portor.) – Kristýna Plíšková (ČR).

Úradujúca majsterka sveta WTA Radwanská, na začiatku novej sezóny víťazka turnaja v Šen-čene, upravila v štatistike proti 21-ročnej Bouchardovej (37., bola však už aj v Top 5) na 2:0. Zverenkyňa fedcupového kapitána Tomasza Wiktorowského nadviazala na triumf 7:6 (3), 6:2, ktorý dosiahla v máji 2014 na antuke v Madride.

Najkrajšie momenty z tretieho dňa Australian Open
Foto: SITA/AP

Gavrilovová si utvorila rekord

Pôvodom ruská tenistka Daria Gavrilovová v stredu v 2. kole grandslamových Australian Open v Melbourne vysvetlila, prečo Slovenky môžu byť rady, že jej z administratívnych dôvodov napokon asi nebudú čeliť vo februárovom bratislavskom fedcupovom stretnutí SR – Austrália.

Dvadsaťjedenročná moskovská rodáčka prekonala dvojnásobnú wimbledonskú šampiónku Petru Kvitovú z ČR nasadenú ako šiestu za 89 minút dva razy 6:4. Na „winnery“ zaostala 11:17, zároveň však spáchala citeľne menej nevynútených chýb – 20:35. Zdolaná favoritka si príliš neprospela siedmimi dvojchybami.

„Bolo to neskutočné. Ku koncu som bola taká nervózna. Teraz som veľmi šťastná,“ glosovala Gavrilovová ešte na dvorci Margaret Court Arena, citovalo ju twitterové konto turnaja.

Spoludržiteľka perthského Hopmanovho pohára 2016 Gavrilovová sa revanšovala 25-ročnej ľavorukej Kvitovej (7.) za tesnú prehru 3:6, 6:4, 5:7, ktorú inkasovala vlani v septembri v čínskom Wu-chane. V 3. kole vyzve Francúzku Kristinu Mladenovicovú (30.) nasadenú ako dvadsiatu ôsmu. Bude to premiérový vzájomný duel.

Nicole Prattovou trénersky vedená Gavrilovová si už teraz utvorila nový osobný rekord na veľkej štvorke. Prekonala prieniky do 2. kola z AO 2013 a Roland Garros 2015. Pre Kvitovú zostáva maximom na južnej pologuli semifinále zo sezóny 2012. Vlani sa lúčila v 3. kole.

Dvojhra žien – 2. kolo (stredajšie výsledky):

Lauren Davisová (USA) – Magdaléna Rybáriková (SR) 7:6 (7) – skreč, Rybáriková odstúpila pre zranenie pravej achilovky

Serena Williamsová (USA-1) – Chsieh Su-wej (Taiw.) 6:1, 6:2

Agnieszka Radwanská (Poľ.-4) – Eugenie Bouchardová (Kan.) 6:4, 6:2

Maria Šarapovová (Rus.-5) – Alexandra Sasnovičová (Biel.) 6:2, 6:1

Daria Gavrilovová (Aus.) – Petra Kvitová (ČR-6) 6:4, 6:4

Carla Suárezová-Navarrová (Šp.-10) – Maria Sakkariová (Gréc.) 6:7 (5), 6:2, 6:2

Belinda Bencicová (Švaj.-12) – Tímea Babosová (Maď.) 6:3, 6:3

Roberta Vinciová (Tal.-13) – Irina Falconiová (USA) 6:2, 6:3

Kateryna Bondarenková (Ukr.) – Svetlana Kuznecovová (Rus.-23) 6:1, 7:5

Kristina Mladenovicová (Fr.-28) – Nicole Gibbsová (USA) 6:1, 7:6 (4)

Anna-Lena Friedsamová (Nem.) – Wang Čchiang (Čína) 6:3, 6:4

Margarita Gasparianová (Rus.) – Kurumi Narová (Jap.) 6:4, 6:4

Daria Kasatkinová (Rus.) – Ana Konjuhová (Chor.) 6:4, 6:3

Jelizaveta Kuličkovová (Rus.) – Monica Niculescová (Rum.) 6:4, 2:6, 6:4

Mónica Puigová (Portor.) – Kristýna Plíšková (ČR) 4:6, 7:6 (6), 9:7

Julia Putincevová (Kaz.) – Chan Sin-jun (Čína) 6:3, 6:1

Už známe dvojice v 3. kole dvojhry žien:

* horná polovica žrebu, zhora podľa „pavúka“

Serena Williamsová (USA-1) – Daria Kasatkinová (Rus.)

Margarita Gasparianová (Rus.) – Julia Putincevová (Kaz.)

Belinda Bencicová (Švaj.-12) – Kateryna Bondarenková (Ukr.)

Lauren Davisová (USA) – Maria Šarapovová (Rus.-5)

Agnieszka Radwanská (Poľ.-4) – Mónica Puigová (Portor.)

Anna-Lena Friedsamová (Nem.) – Roberta Vinciová (Tal.-13)

Carla Suárezová-Navarrová (Šp.-10) – Jelizaveta Kuličkovová (Rus.)

Kristina Mladenovicová (Fr.-28) – Daria Gavrilovová (Aus.)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Agnieszka RadwanskáAlexandra SasnovičováBelinda BencicováCarla Suárezová-NavarrováChsieh Su-wejDaria GavrilovováDaria KasatkinováEugenie BouchardováJulia PutincevováKateryna BondarenkováKristina MladenovicováKristýna PlíškováLauren DavisováMaria ŠarapovováMonica NiculescováMónica PuigováPetra KvitováRoberta VinciováSerena WilliamsováSvetlana KuznecovováTímea Babosová