Hingisová a Mirzová získali deblový titul na Australian Open

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Martina Hingisová, Sania Mirzová
Zľava: Švajčiarka Martina Hingisová a indická tenistka Sania Mirzová s víťaznou trofejou po finálovom zápase ženskej štvorhry na Australian Open, v ktorom zdolali český pár Andrea Hlaváčková, Lucie Hradecká 7:6 (1), 6:3. Melbourne, 29. január 2016. Foto: SITA/AP

MELBOURNE 29. januára (WebNoviny.sk) – Švajčiarska tenistka Martina Hingisová a Indka Sania Mirzová nasadené ako prvé zvíťazili v piatkovom finále štvorhry na melbournských grandslamových Australian Open nad českými sedmičkami „pavúka“ Andreou Hlaváčkovou a Luciou Hradeckou za 108 minút 7:6 (1), 6:3.

V prvom sete Hingisová a Mirzová až štyrikrát zaostávali o brejk vrátane skóre 4:5, situáciu však ustáli. V tajbrejku naznačili favoritky rozhodnutie únikom na 4:0. Navyše, v druhej časti hneď odskočili na 2:0 a pridali brejkovú poistku v piatej hre (4:1). Následne síce ešte dvakrát prišli o servis, ale boli rovnako efektívne na returne a už nepripustili prípadný obrat.

„Dnes sme boli dotlačené k limitu, a to najmä v prvom sete. Bolo to ´brejk, brejk, brejk, brejk´. Súperky však majú najlepší return v ženskej štvorhre,“ povedala Hingisová, citoval ju web Tenisovej asociácie žien (WTA). „Martina je úžasná partnerka a pre mňa je poctou, že s ňou môžem hrať,“ vyhlásila Mirzová na slávnostnom ceremoniáli. Víťazky Roland Garros 2011 a US Open 2013 Hlaváčková s Hradeckou majú vo finále debla na veľkej štvorke štatistiku 2:3, na južnej pologuli si zahrali o trofej prvý raz.

Obrazom: Najkrajšie momenty zo semifinále Australian Open

Na tomto turnaji hrali Hingisová a Mirzová premiérovo ako spoločné jednotky deblového renkingu WTA pre nasadzovanie. Indka ešte môže uspieť aj v miešanej štvorhre, s Chorvátom Ivanom Dodigom už je v semifinále. Vo štvrtok vo štvrťfinále mixu prekonali práve Hingisovú a Inda Leandera Paesa, obhajcov trofeje.

Hingisová sa 18. januára stala líderkou svetového rebríčka vo štvorhre prvý raz od 19. marca 2000. Tridsaťpäťročná košická rodáčka, kedysi aj jednotka vo dvojhre, v minulosti strávila na najvyššej deblovej priečke 35 týždňov v šiestich rôznych funkčných obdobiach.

Dvojica nazývaná „Santina“, čiže Hingisová s Mirzovou, ťahá šnúru 36 zápasových úspechov, čo je najdlhšia séria od roku 1990. Útočia na 44 víťazstiev v rade v podaní Češiek Jany Novotnej a Heleny Sukovej. Tento rok Švajčiarka a Indka získali aj tituly v Brisbane a Sydney.

Dovedna majú na konte už 12 spoločných trofejí vrátane predchádzajúcich dvoch úspechov na grandslamových podujatiach: Wimbledone aj US Open 2015. Radovali sa aj na koncosezónnom šampionáte WTA Finals v Singapure. Stále platí, že dosiaľ naposledy prehrali v auguste v semifinále v Cincinnati s Taiwančankami Čchan Chao-čching a Čchan Jüng-ťan.

Štvorhra žien – finále:

Martina Hingisová, Sania Mirzová (Švaj./India-1) – Andrea Hlaváčková, Lucie Hradecká (ČR-7) 7:6 (1), 6:3 za 108 minút

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrea HlaváčkováLucie HradeckáMartina Hingisová