Tereza Mihalíková neuspela vo finále Australian Open

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Tereza Mihalíková
Zľava: Bieloruská tenistka Vera Lapková a Slovenka Tereza Mihalíková po finálovom zápase dvojhry dievčat na Australian Open. Melbourne, 30. január 2016. Foto: SITA/AP

MELBOURNE 30. januára (WebNoviny.sk) – Slovenská tenistka Tereza Mihalíková neobhájila titul vo dvojhre junioriek na grandslamových Australian Open v Melbourne. V sobotňajšom finále Mihalíková nasadená ako druhá prehrala s turnajovou päťkou Verou Lapkovou z Bieloruska za 90 minút 3:6, 4:6.

Lapková vzala štyrikrát podanie Mihalíkovej

Víťazka zahrala 28 víťazných úderov popri 30 nevynútených chýb, zdolaná mala skóre 16:27. Lapková vzala štyrikrát podanie Mihalíkovej, rozhodujúcim spôsobom na 5:4 v druhom sete a potom už stretnutie dopodávala do víťazného konca.

Slovenská hráčka využila dve zo štyroch brejkových príležitostí. Stále platí, že dosiaľ poslednou tenistkou, ktorá na medzinárodných otvorených majstrovstvách Austrálie obhájila trofej vo dvojhre junioriek, je od roku 2007 Ruska Anastasia Pavľučenkovová.

„Finále bolo ťažké. Tereza chcela veľmi vyhrať a obhájiť titul, ale dnes chýbalo trochu šťastia na obrat v zápase. Súperka hrala vynikajúco, na hranici maximálneho rizika a všetky dôležité lopty vyhrala,“ cituje oficiálna stránka Slovenského tenisového zväzu slová trénera Terezy Mihalíkovej Jána Studeniča. „Za stavu 1:4 v druhom sete som znervóznela a tiež na mňa doľahla únava. Povedala som si však, že sa ešte pokúsim o tom, aby sme nemuseli ísť do tretieho setu. Podarilo sa mi to a mám prvú grandslamovú trofej. Veľmi sa z toho teším,“ uviedla Lapková v rozhovore pre webovú stránku Australian Open.

Mihalíková je šiesta v juniorskom renkingu

Sedemnásťročná rodáčka z Topoľčian Mihalíková, ktorá figuruje na 6. priečke v juniorskom renkingu, sa stretla s rovesníčkou Verou Lapkovou (12. v hodnotení) tretíkrát a proti svojej pravidelnej deblovej partnerke z minulosti už má oficiálne negatívnu bilanciu 1:1. Vlani s ňou prehrala 2:6, 5:7 v osemfinále na wimbledonskej tráve, revanšovala sa jej 4:6, 6:4, 6:3 v auguste v semifinále na tvrdom povrchu v College Parku v USA.

Čo sa Mihalíkovej nepodarilo vo dvojhre, dokázala vo štvorhre. Finále trvalo iba 61 minút, lebo Slovenka Mihalíková a Ruska Kalinská nedali Ukrajinkám Jastremskej a Zarickej žiadnu šancu. Vo víťazných úderoch šampiónky dominovali 19:8 a urobili o 5 menej nevynútených chýb (17:22). Víťazky ani raz neodovzdali svoje podanie, zatiaľ čo servis súperiek si vzali päťkrát z dovedna 14 brejkových príležitostí.

Členka TK Nitra Mihalíková vo štvorhre junioriek nadviazala na austrálsky titul Jany Čepelovej a Chantal Škamlovej zo sezóny 2010. Ide o ôsmy juniorský grandslamový titul pre Slovensko v ére samostatnosti (so zarátaním predchádzajúceho obdobia je to 13 trofejí). Predtým naposledy sa z porovnateľne veľkého úspechu tešila na vlaňajšom US Open vo štvorhre dievčat Viktória Kužmová s Ruskou Alexandrou Pospelovovou.

Dvojhra junioriek – finále:

Vera Lapková (Biel.-5) – Tereza Mihalíková (SR-2) 6:3, 6:4 za 90 minút

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Anastasia PavľučenkovováTereza MihalíkováViktória Kužmová