Schmiedlová predviedla skvelý obrat, Čepelová prehrala

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Karolína Schmiedlová
Karolína Schmiedlová zo Slovenska počas prvého zápasu Pohára federácie reprezentačných družstiev žien - II. svetová skupina - 1. kolo - medzi Slovensko - Austrália. Bratislava, 6. február 2016. Foto: SITA/Martin Medňanský

BRATISLAVA 6. februára (WebNoviny.sk) – V súlade s očakávaniami platí stav 1:1 po sobotňajších dvojhrách víkendového bratislavského stretnutia Slovensko – Austrália v 1. kole II. svetovej skupiny Pohára federácie 2016 tenisových reprezentačných družstiev žien. Bodovali jednotky oboch kádrov proti nominovaným dvojkám.

Najprv si Karolína Schmiedlová poradila s debutantkou Arinou Rodionovovou za 182 minút 5:7, 7:5, 6:0 z manka 5:7, 1:4 s dvojitým brejkom. Následne na tvrdom povrchu DecoColor pod zatiahnutou strechou vypredanej Aegon arény NTC nestačila Jana Čepelová na Samanthu Stosurovú, podľahla jej za 76 minút 3:6, 4:6, hoci začala sľubne 3:1.

V nedeľu od 13.00 h budú program postupne tvoriť dvojhry Schmiedlová – Stosurová a Čepelová – Rodionovová a napokon štvorhra, na ktorú kapitáni Matej Lipták a Alicia Moliková v piatok pred žrebom programu nahlásili páry Čepelová, Daniela Hantuchová, resp. Casey Dellacquová, Stosurová, v druhý deň však môžu urobiť zmeny na single i debla. V domácom kádri je okrem spomenutých hráčok aj Dominika Cibulková, na druhej strane Kimberly Birrellová.

Schmiedlová nastúpila nervózne

My sme boli favoriti v prvom zápase, oni v druhom, aj to podľa toho dopadlo, hoci oba tímy si asi robili nádeje na náskok 2:0 po sobote. Proti ich outsiderke sme to ´prežili´ len tak-tak. Chvalabohu, že Kaja napokon vyhrala… Kaja nastúpila veľmi nervózne. Našťastie sa to potom začalo vyvíjať jej smerom, hoci veľmi neskoro. Dlho sa trápila so servisom, nedarilo sa jej rozvíjať svoju hru a dodávala tým Rodionovovej príležitosť budovať tú jej. Od stavu 5:7, 1:4 však predsa len dokázala zmeniť vývoj, lepšie servovala, bola aktívna, tlačila sa do dvorca, dávala loptičke aj iné smery. Austrálčanka už bola aj fyzicky slabšia a vlastne odvtedy získala len jeden gem, aj ten cez tri odvrátené setbaly. Som rád, že Kaja to takto zvládla. V druhom súboji Stosurová predviedla skvelý výkon. Janka nezačala zle, reakcia súperky však bola výborná. Čakal som, že naše vedenie 1:0 bude Austrálčanku trochu zväzovať, ale platilo to v podstate len na začiatku, keď porobila pár chýb. Potom už hrala prakticky neomylne. Janka jej konkurovala v úvode oboch setov, ale žiaľ zhodne napokon zaostala o brejk a súperku to nakoplo, už to úspešne dohrala,“ glosoval Lipták pre RTVS.

Stav mohol byť ešte priaznivejší, ale myslím si, že sme vo výhode. Obe moje zverenky nechali na kurte všetko. Do bodky zrealizovali určený taktický plán. Naša pozícia pred nedeľou je silná,“ povedala na tlačovej besede Moliková.

Bolo to utrápené víťazstvo. Najpodstatnejšie však je, že som to napokon nejako zvládla. Málokedy sa mi podarí takýto obrat a veľmi sa teším, že mi to dnes vyšlo práve vo Fed Cupe. Nedá sa povedať, že by som si za toho stavu 5:7, 1:4 ešte príliš verila. Nemala som však už čo stratiť, viac som do toho chodila a cítila som, že sa dostávam do zápasu. Tie gemy od 1:4 na 4:4 boli relatívne ľahké a potom som to už nechcela pustiť. Pred tretím setom už som si verila,“ povedala Schmiedlová ešte na kurte pred televíznou kamerou.

Austrálčanka nie je zvyknutá na dlhé stretnutia

Spočiatku som bola zviazaná a nelietalo mi to, dalo sa to asi vidieť. Na podaní mi to podobne nešlo už v januári v Austrálii, ale podľa tréningov som si hovorila, že som sa do toho dostala. V prvom sete to však neplatilo a bolo strašne dôležité, že v druhom a treťom už som dobre servovala. Rozhodujúca časť bola z mojej strany kvalitná, tak som mala hrať celý zápas. Určite sú na okruhu hráčky, ktoré si počínajú podobným štýlom ako Rodionovová, a ja s tým obvykle nemávam problémy, lebo dobre behám smerom dopredu, tu je však ten povrch pomalý, až natoľko to neskáče, o to som to mala ťažšie. Za tie tri hodiny som asi toho nabehala oveľa viac ako ona, každý druhý fiftín som tuším musela ísť za kraťasom,“ skonštatovala víťazka a na margo nedele uviedla: „Sily sú, ale ešte uvidíme, či kapitán nezmení nomináciu. Nepodala som veru nejaký úžasný výkon, takže by som sa ani nečudovala, ak by to urobil…“ Vyslúžila si aplauz plných tribún za nezlomnosť v deň, keď sa jej dlho nedarilo a musela sa vyrovnať s prekvapivým potenciálom outsiderky.

Rodionovová potvrdila Schmiedlovej názor, že Austrálčanka nie je zvyknutá na takto dlhé stretnutia: „Videli ste, čo sa dialo na kurte. Bol to veľmi emotívny zápas. Zo začiatku sme obe trpeli nervozitou, veď prišlo mnoho divákov a reprezentujeme svoje krajiny. Fed Cup je iný, nebojujete len za seba. Malo to všetko, krv, slzy aj kŕče. Vypätie stúpalo každým fiftínom, sety boli rozdielne. Ku koncu druhého som začala pociťovať únavu v nohách, na nedeľu však budem pripravená vďaka kvalitnému podpornému tímu.“

Schmiedlová v úvode viedla povzbudivo 2:0, rýchlo to však bolo 2:2. Favoritka sa ešte zachránila za stavu 4:5 na príjme, potom však prišla o servis z náskoku 40:0 a súperka na podaní zvládla reparát: premenila tretí setbal. Navyše, 26-ročná rodáčka z ruského Tambova Rodionovová pri tomto svojom debute v rámci MS tímov ITF okamžite odskočila na 2:0 v druhej časti. Keď zužitkovala šiesty brejkbal za stavu 3:1, zdalo sa, že je hotovo.

Arina Rodionovová
Foto: SITA/Martin Medňanský

Rodionovová sa sve hodiny predvádzala vo väčšej pohode

O to viac, že Schmiedlová priebežne príliš nevysielala signály o herných aj mentálnych silách na obrat z kritického skóre. Náročným forhendovým volejom po nie práve najpresvedčivejšom útoku však upravila na 2:4 a posunula sa aj na 3:4 a príjem, hoci zo 40:15 ešte pustila vyzývateľku na zhodu. Vzopätie pokračovalo: Schmiedlová druhým brejkbalom vyrovnala na 4:4 a cez nepríjemných 30:30 aj preklopila na 5:4. V desiatej hre nedala tri jednotlivé setbaly, v jedenástej sama odvrátila rovnaký počet hrozieb straty servisu – 6:5. Po tejto zlomovej pasáži sa na nulu presadila na returne.

Austrálčanka po návrate zo šatne zďaleka nevyzerala ako sviežejšia z aktérok, premietlo sa to aj do vývoja skóre tretieho setu. Slovenka unikla na 2:0 (na fiftíny 8:1) a v treťom geme to cez dve zhody aj potvrdila, preberala taktovku evidentne aj vďaka lepšiemu fyzickému fondu a psychickému nastaveniu po „zázračnej“ záchrane. Definitívu naznačil „double-brejk“ na 4:0. „Kanára“ vyrobila dvojchyba.

Rodionovová sa takmer dve hodiny predvádzala v oveľa väčšej pohode, pestrým prejavom rozleptávala hru Schmiedlovej a disponovane ťažila z jej ťažkostí na podaní (vrátane dvojchyby, ktorá vyznela až absurdne), často rezolútnym príjmom druhého servisu získavala body či aspoň prevahu vo výmene. Slovenka sa ako-tak dostala do štandardu na servise, až od druhej polovice druhého dejstva. Austrálčanka si set a pol počínala uvoľnenejšie, výborne čítala hru, nezdráhala sa tlačiť a tvoriť a s výnimkou začiatku tohto premiérového vzájomného duelu mala väčšinu výmen pod kontrolou. Vôbec nepôsobila ako až 275. hráčka singlového renkingu (najvyššie bola na 157. mieste pred takmer šiestimi rokmi). Na rozdiel od trápiacej sa Slovenky si súboj zjavne užívala. Zaváhala až s cieľovou páskou na dohľad, od koncovky druhého setu jej odpor citeľne ochaboval, záver napokon bol už iba formalitou Schmiedlovej, ktorá si lepšie rozložila fond.

Slovenka mala pomer „winnerov“ a nevynútených chýb 38:42, Austrálčanka skončila na divokejších hodnotách 28:64. Schmiedlová dala 2 esá, Rodionovová ani jedno, na dvojchyby to bolo 6:3. Víťazka premenila 8 z 15 brejkbalov, zdolaná 5 z 18.

Slovenským fedcupovým maximom v dĺžke trvania stretnutia zostáva košických 3:32 h Dominiky Cibulkovej so Srbkou Jelenou Jankovičovou zo 14. júla 2007 (5:7, 6:1, 7:9). Dvadsaťjedenročná Košičanka Karolína Schmiedlová, 29. v hodnotení, sa tesne vyhla svojej rebríčkovo najhoršej prehre od októbra 2014, keď na turnaji ITF vo francúzskom Poitiers podľahla 6:4, 2:6, 1:6 domácej Océane Dodinovej, vtedy 357. v počítačovom poradí. Zverenkyňa Milana Martinca Schmiedlová stúpla vo fedcupovej štatistike na 6:2, z toho pred domácimi fanúšikmi na 4:0 po troch vlaňajších aprílových úspechoch proti Švédkam.

Arina Rodionovová
Foto: SITA/Marko Erd

Čepelová to mala veľmi ťažké

Čepelová po prehre skonštatovala: „Stosurová určite zahrala najlepšie z tých našich troch doterajších vzájomných zápasov, mala som to proti nej veľmi ťažké. Celý týždeň som hrala v príprave super a ani dnes to nebolo zlé, ale ona mi nedala šancu. Po nevydarenom začiatku si začala počínať silovejšie a rýchlejšie, riskovala a padalo jej to tam. Ten jej forhend mi odskakoval až niekde na úroveň hlavy, zložito sa mu čelilo. Vždy som držala krok približne do polovice setu, ale keď som si prehrala podanie, súperka už zhodne bola suverénna.“

Stosurová nenamietala proti odhadu, že odohrala svoj najlepší zápas v aktuálnej sezóne: „Hoci to spočiatku bolo nesúrodé, postupom času som sa do toho dostala. Servis mi išiel, eliminovala som ním príležitosti protivníčky.“ Slovenka predviedla solídny výkon, ale súperka nadštandardný: s výnimkou vstupného štádia Stosurová presvedčivo išla za triumfom.

Dvadsaťdvaročná Košičanka Čepelová, 132. v počítačovom poradí, viedla vo vstupnej časti 3:1, odvtedy však proti jasnej favoritke nezískala do konca tohto setu už ani gem. V druhom dejstve proti hrdinke singla z newyorských grandslamových US Open 2011 a bývalej jednotke renkingu štvorhry mala po jednom brejkbale vo štvrtom aj šiestom geme, ale nedala a sama prišla o servis na 3:4 z náskoku 40:15 v predmetnej hre. O deväť rokov staršia Stosurová (27., bola aj na 4. pozícii) si potom už skúsene postrážila koncovku. Dopodávala sa na nulu, mečbal premenila bekhendom popri čiare.

Stosurová sa v bilancii zo vzájomných súbojov ujala vedenia 2:1, hoci od predvlaňajšej prehry 4:6, 6:4, 1:6 z katarskej Dauhy zaostávala. Nadviazala na úspech 6:4, 3:6, 6:4 (z manka 0:3 v treťom sete), ktorý dosiahla v januári v Brisbane. Vo fedcupovej štatistike sa dostala na 34:15, zverenkyňa Martina Zathureckého Čepelová stojí 5:5. Slovenka mala pomer „winnerov“ a nevynútených chýb 11:33, Austrálčnka 16:31.

SLOVENSKO – AUSTRÁLIA 1:1 po sobotňajších dvojhrách

Dvojhry:

Karolína Schmiedlová – Arina Rodionovová 5:7, 7:5, 6:0 za 182 minút (63, 87, 32)

Jana Čepelová – Samantha Stosurová 3:6, 4:6 za 76 minút (34, 42)

Zostávajúci program:

Nedeľa (postupne od 13.00 h):

Dvojhry:

Karolína Schmiedlová – Samantha Stosurová / bilancia: 0:2

Jana Čepelová – Arina Rodionovová / bilancia: 0:0

Štvorhra:

Jana Čepelová, Daniela Hantuchová – Casey Dellacquová, Samantha Stosurová

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Alicia MolikováDaniela HantuchováDominika CibulkováJana ČepelováKarolína SchmiedlováMatej LiptákSamantha Stosurová
Firmy a inštitúcie Slovenská ženská tenisová reprezentácia