Kližan v Rotterdame zázračne postúpil do semifinále dvojhry

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Martin Kližan
Slovenský tenista Martin Kližan absolvoval premiérový vzájomný duel so svetovou jednotkou Novakom Djokovičom. Foto: SITA/AP

ROTTERDAM 12. februára (WebNoviny.sk) – Slovenský tenista Martin Kližan zvíťazil nad favorizovaným Španielom Robertom Bautistom-Agutom nasadeným ako šiestym za 164 minút 6:7 (5), 7:6 (6), 6:0 v piatkovom štvrťfinále dvojhry na podujatí ATP World Tour 500 ABN AMRO World Tennis Tournament v holandskom Rotterdame (dotácia 1 722 820 eur, tvrdý povrch Pro Flex v hale).

V druhom sete sa Kližan zachránil z 3:5 na gemy aj cez päť mečbalov Bautistu-Aguta a v rozhodujúcej časti zavŕšil „zázračný“ obrat. V sobotu sa v semifinále, svojom druhom za rovnaký počet týždňov, stretne s 34-ročným francúzskym veteránom Nicolasom Mahutom, 54. v systéme. Kvalifikantovi bude môcť odplatiť prehru z 2. kola vrcholného antukového Roland Garros 2012. Už má istotu 180 bodov do hodnotenia a prémie 84 750 eur brutto.

Dnes to bolo brutálne vybojované. Musím povedať, že v prvom sete mal chalan aj nehorázne šťastie. Všetko mu tam padalo, mal neskutočnú percentáž prvého servisu, dával čiary a prasiatka. To však k tomu patrí. Hneď v prvom geme druhého setu ma brejkol, z jeho strany to bol super tenis. Ja som si potom držal servis a on sa koncentroval na svoj. Až prišiel gem, v ktorom viedol 40:15, mal dva mečbaly… Zmákol som to, vyšlo mi niekoľko forhendových ´winnerov´ a tajbrejk som zahral perfektne. V treťom sete už to bol iný level. Bol som v laufe a nechcel som to pustiť z rúk. Bol to výborný výkon, som veľmi rád,“ vyhlásil Martin Kližan, jeho slová sprostredkoval mediálny manažér Jozef Korbel.

Zverenec Martina Hromeca Kližan v prvom dejstve proti 27-ročnému Bautistovi-Agutovi, 17. v renkingu a minulý týždeň šampiónovi v bulharskej Sofii, vyrovnal z 0:3 na 3:3, na podaní v ôsmej hre sa dostal z manka 15:40 a v dvanástom geme dokonca odvrátil setbal. V tajbrejku viedol nádejne 3:1 a neskôr ešte 4:3, ale potom klesol na 4:6 a vymazal iba setbal na servise. Navyše, v druhej časti Slovák hneď nazbieral manko 0:2. Odvtedy si síce držal podanie (aj cez dva súperove mečbaly v deviatej hre), ale nedarilo sa mu dosiahnuť potrebný rebrejk. Zvládol to doslova v poslednej chvíli: v dramatickej desiatej hre sa z 15:40 vyškriabal na zhodu, zmazal aj následný dovedna piaty mečbal Bautistu-Aguta a sám zrealizoval štvrtý brejkbal – 5:5. Povzbudený niekdajší 24. muž počítačového poradia Kližan vzápätí odvrátil brejkbal a zavŕšil priebežné preklopenie na 6:5, čim bol naplno nazad. V tajbrejku číslo dva prišiel prvý minibrejk až za stavu 5:5 a znamenal setbal Slováka. Ten sa nechopil šance, ale vynútil si ďalšiu a presadil sa na príjme.

Držiteľ troch singlových trofejí z hlavnej profesionálnej úrovne Kližan sa viezol na vlne a preberal kontrolu nad zápasom: okamžite predviedol brejk, potvrdil ho jasne na 15 a keď pridal ešte jeden (zo zdanlivo beznádejných 0:40), bolo v podstate hotovo. Podčiarklo to zužitkovanie tretej možnosti na returne v piatom geme.

Dvadsaťšesťročný Petržalčan Kližan, 43. vo svetovom rebríčku, už má proti Bautistovi-Agutovi o čosi lichotivejšie skóre 2:5. Revanšoval sa mu za prehru 2:6, 3:6, 6:4, 6:2, 2:6 z 1. kola januárových melbournských grandslamových Australian Open. Jediný predchádzajúci úspech v rámci tejto rivality dosiahol v sezóne 2012 na antukovom challengeri vo francúzskom Bordeaux (6:1, 7:6 /2/).

Nováčik roka 2012 na okruhu ATP Kližan dosiahol svoj renkingovo najcennejší úspech od októbra 2014, keď v Pekingu prekonal Španiela Rafaela Nadala, vtedy dvojku hierarchie. V Rotterdame si o jedno kolo zlepšil miestny osobný rekord: v sezóne 2013 pre zranenie nohy nedohral štvrťfinále proti Francúzovi Gillesovi Simonovi.

V kombinácii s minulotýždňovým semifinále spomenutého štatutárne menej významného turnaja v Sofii nazbieral Kližan 270 bodov do „Race“ o OH 2016 v brazílskom Riu de Janeiro z potrebných približne 800-850, pričom od začiatku júna 2015, teda v období po parížskom Roland Garros, ich dosiaľ mal na konte len 300.

Dvojhra – štvrťfinále:

Martin Kližan (SR) – Roberto Bautista-Agut (Šp.-6) 6:7 (5), 7:6 (6), 6:0 za 164 minút

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Martin KližanRoberto Bautista-Agut