Šarapovová neprešla dopingovou skúškou v Melbourne

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Maria Šarapovová
Ruská tenistka Maria Šarapovová počas sobotňajšej dvojhry vo finále Pohára federácie, v ktorom zdolala Češku Karolínu Plíškovú 6:3, 6:4. Praha, 14. november 2015. Foto: SITA/AP

LOS ANGELES 7. marca (WebNoviny.sk) – Kariéra ruskej tenistky Marie Šarapovovej sa otriasa v základoch a rovnako jej tohtoročná olympijská výzva. A to všetko preto, lebo zabudla kliknúť na internetovú stránku, kde sa aktualizuje zoznam zakázaných preparátov pre tenistov a do ktorého po Novom roku pribudlo meldónium.

Ruská kráska uviedla aj niekoľko dôvodov, prečo začala s užívaním meldónia

Päťnásobná grandslamová šampiónka na pondelkovej tlačovej konferencii v Los Angeles navonok pokorne priznala, že neprešla dopingovou skúškou na tohtoročnom Australian Open a dôvodom je práve meldónium, považované za antiischemické liečivo známe aj ako mildronát.

Prioritne slúžil na liečenie ischémie, teda slabého prietoku krvi a športovci ho hojne zvykli využívať na zlepšenie výkonnosti. Výnimkou nebola ani Šarapovová, ktorá priznala jeho užívanie od roku 2006. Pravda, dlhodobo ako povolenú látku. Dvojnásobná víťazka Roland Garros, dobyvateľka Wimbledonu, Australian Open aj US Open priznala plnú zodpovednosť za svoju chybu a pridala ospravedlnenie fanúšikom.

Meldónium
Foto: SITA/AP

„Viem, že týmto priznaním sa to nekončí a nasledovať budú konzekvencie zo strany Medzinárodnej tenisovej federácie. Nechcem však takto končiť kariéru a verím, že ešte dostanem šancu hrať tenis,“ kajala sa 28-ročná rodáčka zo sibírskeho Ňaganu v pondelok pred americkými novinármi.

Šarapovová priznala, že len pred niekoľkými dňami dostala od ITF list o pozitívnom dopingovom teste a že nemá čo skrývať. „Urobila som veľkú chybu, ponížila som svojich fanúšikov aj svoj milovaný šport. Tenis hrám od štyroch rokov a mám ho rada nadovšetko,“ uviedla Šarapovová.

Ruská kráska uviedla aj niekoľko dôvodov, prečo začala pred 10 rokmi s užívaním meldónia. Sú nimi nedostatok horčíka v tele, časté chrípky, nepravidelná činnosť srdca a tiež rodinná anamnéza s nábehom na cukrovku. Meldónium pôvodne vyvinuli v Lotyšsku a v krajinách bývalého Sovietskeho zväzu sa využíval na liečbu srdcových ochorení.

WADA nebude situáciu okolo Šarapovovej komentovať

Sankcie v prípade dlhodobo jednej z najlepších svetových hráčok sa môžu pohybovať v pomerne širokom rozpätí od niekoľkoročného trestu až po žiadnu suspendáciu a posúdenie situácie ako omylu.

Podľa Craiga Reedieho, prezidenta Svetovej antidopingovej agentúry (WADA), športovci, ktorí užijú meldónium, spravidla dostanú trest v podobe zastavenia činnosti na jeden rok. Zatiaľ je známe len dočasné zastavenie činnosti bývalej svetovej jednotky v súťažnom dianí s platnosťou od 12. marca až do skončenia vyšetrovania jej prípadu. WADA nebude situáciu okolo Šarapovovej komentovať, až kým nezaznie finálny verdikt ITF. Odkázal to jej hovorca Ben Nichols.

Hoci Šarapovová roky žije a trénuje v USA, v minulosti neodmietala reprezentovať Rusko na vrcholných svetových podujatiach. Pred štyrmi rokmi na OH 2012 v Londýne vybojovala striebornú medailu a na bola vlajkonosičkou ruskou výpravy na slávnostnom ceremoniáli. „Je to celé na neuverenie. Športovci predsa berú to, čo im dajú fyzioterapeuti alebo lekári. Myslím si, že Šarapovová nebude chýbať v našej výprave na olympijských hrách v Riu de Janeiro. Uvidíme však, ako sa to celé vyvinie,“ uviedol prezident Ruskej tenisovej federácie Šamil Tarpiščev.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Maria Šarapovová