Kučová nestačila v osemfinále v Charlestone na Kerberovú

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kristína Kučová
Kristína Kučová si odnáša prémiu 2774 dolárov brutto a jeden bod do renkingu. Foto: SITA/AP

CHARLESTON 7. apríla (WebNoviny.sk) – Slovenská kvalifikantka Kristína Kučová prehrala za 86 minút 2:6, 3:6 s jasne favorizovanou nemeckou obhajkyňou titulu Angelique Kerberovou nasadenou ako prvou v zápase štvrtkového osemfinálového 3. kola hlavnej súťaže dvojhry na tenisovom turnaji WTA Premier Volvo Car Open v americkom Charlestone v Južnej Karolíne (dotácia 753 000 USD, zelená antuka). Odnáša si prémiu 8955 USD brutto a 80 bodov do počítačového poradia aj so zarátaním kvalifikácie.

Zápas bol podľa víťazky zradný

Kučová začala pomerne sľubne, keď dva razy predviedla okamžitý rebrejk (2:2), lenže Kerberová si potom pripísala štyri hry v rade, čo znamenalo zisk setu. Nemka sa dopodávala cez jednu hrozbu. V druhom dejstve odskočila Slovenka na 2:0, ale súperka zvládla priebežný obrat na 4:2. Vo štvrtom geme si pritom Kerberová ako podávajúca poradila so skóre 15:40 a v epickej šiestej hre s ôsmimi zhodami naznačila definitívu, keď sa na servise presadila cez štyri jednotlivé brejkbaly. Kučová v siedmom geme, v ktorom spočiatku viedla 40:0, odvrátila dve jednotlivé šance Nemky a ešte znížila na 3:4, ale napokon to z jej strany už bolo všetko, hoci na returne v ôsmej hre mala nádejný náskok 30:0 a dostala sa aj na zhodu. V deviatom geme si neudržala podanie. Postupujúca premenila 7 z 10 brejkbalov, zdolaná len 3 z 11.

„Bol to naozaj zradný zápas. Fúkal silný vietor a panovali úplne odlišné podmienky oproti tomu môjmu predchádzajúcemu duelu spred dvoch dní, keďže vtedy som hrala v rámci večerného programu. Som veľmi rada, že sa mi podarilo zvíťaziť, pretože ona je odolnou súperkou, ktorá tu za sebou mala skvelé zápasy,“ povedala Kerberová podľa webu Tenisovej asociácie žien (WTA).

Slovenka sa predstaví v Bogote

Budúci týždeň sa K. Kučová predstaví priamo v „main draw“ na podujatí WTA International Claro Open Colsanitas v kolumbijskej Bogote, ak si zdravotná situácia v tíme SR nevynúti do konca tohto týždňa jej prítomnosť v Bratislave na stretnutí s Kanaďankami tiež na antuke v Aegon aréne NTC v play-off o II. svetovú skupinu Pohára federácie 2017 reprezentačných družstiev žien (16. – 17. apríla 2016) – má takúto dohodu s kapitánom domácich Matejom Liptákom.

Dvadsaťpäťročná Bratislavčanka „Kika“ Kučová (142. v renkingu, dosiaľ najvyššie bola na 103. mieste) teraz má proti ľavorukej 28-ročnej dobyvateľke januárových melbournských grandslamových Australian Open Kerberovej skóre 1:2, hrali spolu prvý raz od sezóny 2009. Nemka figuruje na druhej priečke v hodnotení a bola pre mladšiu zo sestier Kučových najvyššie postavenou súperkou v celej kariére. Dosiaľ ňou bola od azerbajdžanského Baku 2011 Ruska Vera Zvonarevová, v tej chvíli trojka hierarchie. Renkingovým rekordom pre K. Kučovú podľa postavenia zdolanej súperky zostáva prekonanie Rusky Jekateriny Makarovovej, vtedajšej 41. ženy svetového rebríčka, v halovom Paríži v sezóne 2011.

Kučová sa posunula v rebríčku

Hrdinka súťaže junioriek z newyorských US Open 2007 Kristína Kučová sa posunula na 136. pozíciu v nezáväznom prepočtovom online renkingu. Nezužitkovala šancu na poslednú chvíľu zaútočiť na hlavnú súťaž dvojhry na parížskom antukovom grandslamovom Roland Garros.

Semifinalistke turnaja WTA na antuke v rumunskej Bukurešti z roku 2014 Kristíne Kučovej sa nepodarilo preniknúť do svojho druhého tohtosezónneho štvrťfinále na hlavnej profesionálnej úrovni po tom, ako jej vyšlo na prelome februára a marca v malajzijskom Kuala Lumpure s nižším štatútom. Do tejto sezóny nazbierala osem úspechov v „main draw“ na hlavnej profesionálnej scéne, tento rok už štyri.

Oba základné údery obojručne hrajúca K. Kučová účinkovala v hlavnej singlovej súťaži v Charlestone druhýkrát. Vlani – rovnako ako kvalifikantka – nestačila v 2. kole na Češku Luciu Hradeckú. Teraz v stredu v identickej fáze utiekla Ukrajinke Kateryne Bondarenkovej z manka 0:6, 0:2 a 0:40 na príjme (napokon 0:6, 6:3, 6:3). V roku 2009 sa lúčila vo finále kvalifikácie, keď predtým v 1. kole v súrodeneckom derby zdolala Zuzanu Kučovú.

Nemka porazila Slovenku siedmykrát

Aj Kerberová hrá v Charlestone tretí raz. V roku 2010 prehrala práve v osemfinále s Danielou Hantuchovou. Ak by tropla teraz, bol by to jej renkingovo najhorší nezdar od Luxemburgu 2011, kde ju vyradila Holanďanka Bibiane Weijersová ako 199. v systéme. Stále platí, že zverenkyňa Torbena Beltza Kerberová neprehrala s hráčkou mimo Top 100 od januára 2014, keď ju v austrálskom Sydney zastavila Bulharka Cvetana Pironkovvá, vtedy 107. v rebríčku.

Brémska rodáčka so sídlom v Poľsku Kerberová dosiahla svoj siedmy úspech proti niektorej zo Sloveniek v rade, odkedy ju v kanadskom Toronte v auguste 2013 zdolala Dominika Cibulková. Tento týždeň sa Kerberová musí dostať do finále, ak chce zostať na druhom mieste v hodnotení, inak ju v pondelok predstihne Poľka Agnieszka Radwanská. Zároveň by však už semifinále Nemke stačilo na to, aby sa k 11. aprílu vrátila na čelo tohtosezónneho bodovania „Road to Singapore“. V piatkovom štvrťfinále ju vyzve úspešná z duelu Irina-Camelia Begová (Rum.) – Mónica Puigová (Portor.). Držiteľka ôsmich singlových trofejí Kerberová ešte nikdy neobhájila niektorý titul. Ako poslednej v Charlestone sa to podarilo Američanke Serene Williamsovej v roku 2013.

Dvojhra – 3. kolo (osemfinále):

Angelique Kerberová (Nem.-1) – Kristína Kučová (SR) 6:2, 6:3 za 86 minút

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Agnieszka RadwanskáAngelique KerberováDominika CibulkováIrina-Camelia BegováKristína KučováMónica PuigováVera Zvonarevová