Lacko vo Wimbledone prehral s grandslamovým šampiónom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Lacko prehral v 3. kole s grandslamovým šampiónom Čiličom
V piatok tento duel prerušili pre dážď za stavu 3:6, 3:6, 1:0 z pohľadu Slováka, ktorý na začiatku sobotňajšej dohrávky bol na príjme a napokon už nedokázal zdramatizovať dianie. Foto: SITA/AP

LONDÝN 2. júla (WebNoviny.sk) – Slovenský kvalifikant Lukáš Lacko prehral s jasne favorizovaným chorvátskym tenistom Marinom Čiličom nasadeným ako deviatym za 109 minút 3:6, 3:6, 4:6 v stretnutí 3. kola hlavnej súťaže dvojhry mužov na treťom grandslamovom turnaji sezóny Wimbledone v Londýne.

V piatok tento duel prerušili pre dážď za stavu 3:6, 3:6, 1:0 z pohľadu Slováka, ktorý na začiatku sobotňajšej dohrávky bol na príjme a napokon už nedokázal zdramatizovať dianie. Stále platí, že vo svojej kariére dosiahol Lacko iba jeden obrat z manka 0:2 na sety.

V úvode sľubne vyrovnal na 3:3

Lacko v úvodnom dejstve sľubne vyrovnal z 1:3 (a brejkbalu proti nemu) na 3:3, ale v dramatickom siedmom geme neodolal pri piatej jednotlivej hrozbe a za stavu 3:5 ešte raz prišiel o servis. Čilič nepremenil šancu na returne v druhej hre druhej časti, ale v ôsmom geme využil tretiu možnosť a potom sa dopodával k dvojsetovému náskoku, hoci zo 40:15 ešte pripustil zhodu. V dohrávke Chorvát nezrealizoval brejkbal v tretej hre, ale druhú príležitosť v piatom geme už áno. Vzápätí sa na nulu posunul na 4:2 a v koncovke neotáľal, hoci v siedmom geme nedal dva brejkbaly v rade na „poistku“.

Čilič dominoval na esá 19:2 a na „winnery“ 44:14, zároveň urobil iba o dve nevynútené chyby viac – 19:17. Premenil 5 z 21 brejkbalov, Lacko zužitkoval svoju jedinú takúto šancu. Na jednotlivé fiftíny to bolo 104:74. Chorvát nezískal iba jeden bod rozohraný jeho prvým podaním (43 zo 44), čo je ohurujúca štatistika.

Obrazom: Najkrajšie momenty zo šiesteho dňa Wimbledonu

„Hlavný rozdiel bol v servise. Bolo chladno a lietalo mi to o 15 km/h pomalšie ako v teple. Čilič servoval rýchlejšie aj presnejšie. Ďalšia vec bol return: Chorvát mi všetko vracal, navyše dozadu. Vo výmenách, kde sme sa zľava doprava naháňali, bol lepší a vyhrával ich. Ešte jeden rozdiel bol v tom, že Čilič v celom zápase nemal slabú chvíľu. V štatistikách bol konštantnejší. Čo sa týka mňa, bol to môj štvrtý zápas na tri získané sety za posledný týždeň a už som to cítil. V trávovej časti sezóny sa hrá odlišný tenis. A to mám rád. Hrá sa priamejšie, spiny sa využívajú menej, viac sa zapája servis, treba dobre returnovať. Sedí mi tento štýl hry. Vždy som hral na tráve dobre, teraz som zužitkoval aj kvalitnú prípravu. Vo Wimbledone som zdolal hráča Top 50 aj Top 30, to sú dobré výsledky. Ešte zostanem na tráve. Challenger v americkej Winnetke na harde som škrtol, idem do Newportu na trávu, tam by som sa mal dostať do hlavnej súťaže,“ referoval Lacko pre spravodajstvo Slovenského tenisového zväzu (STZ).

Zverenec Karola Kučeru a Filipa Havaja Lacko bol medzi najlepšími 32 v britskej metropole druhý raz po sezóne 2012, počas nej si zahral v rovnakej fáze už na melbournských Australian Open. Teraz sa neúspešne snažil o nový osobný rekord na veľkej štvorke. S 27-ročným hrdinom rovnako významných newyorských US Open 2014 Čiličom (13.) má niekdajší 44. muž hodnotenia Lacko bilanciu už 0:4. Rivalita trvá od sezóny 2005 a predposledná kapitola prišla v roku 2010 v Metz. Čiliča trénersky vedie krajan Goran Ivaniševič, dobyvateľ Wimbledonu spred pätnástich rokov.

Odnáša si 115 bodov do renkingu ATP

Dvadsaťosemročný piešťanský rodák Lacko, 123. v hodnotení, si odnáša prémiu 80 000 libier brutto a 115 bodov do renkingu ATP pri zohľadnení zvládnutia kvalifikácie. V neoficiálnom online prepočte figuruje na 98. pozícii v, takže sa k 11. júlu možno vráti do Top 100 (bude záležať na výsledkoch iných hráčov do konca predmetného obdobia) a zároveň výrazne posilnil svoje vyhliadky zmestiť sa nad čiaru hlavnej singlovej súťaže na US Open (29. augusta – 11. septembra).

Čilič sa v osemfinálovom 4. kole stretne s Japoncom Kei Nišikorim nasadeným ako piatym. Bude to repríza finále predvlaňajších medzinárodných otvorených majstrovstiev Spojených štátov amerických, v ktorom Chorvát dosiahol svoj spomenutý zatiaľ životný úspech.

Dvojhra mužov – 3. kolo:

Marin Čilič (Chor.-9) – Lukáš Lacko (SR) 6:3, 6:3, 6:4 za 109 minút – v piatok prerušené pre dážď za stavu 6:3, 6:3, 0:1, podával Čilič

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Goran IvaniševičLukáš LackoMarin Čilič