Nadal nebude hrať Davis Cup, na olympiádu potrebuje výnimku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Rafael Nadal
Španielsky tenista Rafael Nadal počas zápasu 2. kola antukového turnaja ATP World Tour 250 Argentina Open v Buenos Aires, v ktorom zdolal Juana Monaca dvakrát 6:4. Buenos Aires, 11. február 2016. Foto: SITA/AP

MADRID 6. júla (WebNoviny.sk) – Španielsky tenista v procese liečby zápästia dominantnej ľavej ruky Rafael Nadal ani účelovo nefiguruje v oficiálnej predbežnej nominácii na stretnutie s domácimi Rumunmi 15. – 17. júla na tvrdom povrchu v hale v Kluži v rozhodujúcom 2. kole I. skupiny euroafrickej zóny Davisovho pohára 2016 reprezentačných družstiev mužov.

Znamená to, že olympijský víťaz z Pekingu 2008 a predpokladaný vlajkonosič výpravy svojej krajiny 5. augusta na slávnostnom otvorení v brazílskom Riu de Janeiro Nadal si pod piatimi kruhmi po zdravotnom vynechaní Londýna 2012 (ale aj aktuálneho Wimbledonu v britskej metropole) znova zahrá len v prípade výnimky od príslušnej komisie Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF).

Minulý štvrtok pri zverejnení menoslovov účastníkov OH 2016 bola pri Nadalovom mene hviezdička indikujúca buď splnenie kritéria v počte štartov v DP v olympijskom cykle (čo sa napokon nestane), alebo úspešné poukázanie na dlhodobé zdravotné ťažkosti.

V podobnej situácii bola Dánka Caroline Wozniacka, tiež v minulosti jednotka renkingu, a ITF jej už dala zelenú. V tomto prípade totiž nebolo asociačného termínu Pohára federácie tímov žien, na ktorý by sa čakalo, keďže predmetná súťaž má inú štruktúru aj kalendár. Wozniackej precedens naznačuje, ako zrejme dopadne záležitosť 30-ročného Malorčana.

Nadal má v sledovanom období iba dva štarty namiesto požadovaných minimálne troch (play-off o svetovú skupinu 2013 v Madride proti Ukrajine a vlaňajší zápas v Dánsku), okrem nich nebol v nominácii. Pravidlá hovoria aj o tom, že konečný verdikt je v právomoci olympijskej komisie ITF, a to najmä s prihliadnutím na tri body: oficiálne potvrdené zranenie či choroba minimálne 6 mesiacov bez prerušenia v danom olympijskom cykle (Nadal nútene absentoval od júla 2012 do februára 2013, v rámci toho vynechal aj OH v Londýne), strmý rebríčkový vzostup až ku koncu olympijského cyklu a tenisová sila krajiny redukujúca hráčove šance dostať sa do daviscupového či fedcupového kádra.

Španielska kapitánka Conchita Martínezová aktuálne vyrukovala so štvoricou Roberto Bautista-Agut, Feliciano López, Pablo Carreno-Busta a Marc López. Šéf realizačného štábu hostiteľov Andrei Pavel dal dôveru kvartetu Marius Copil, Adrian Ungur, Horia Tecau a Florin Mergea.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Caroline WozniackaFeliciano LópezMarc LópezPablo Carreno-BustaRafael NadalRoberto Bautista-Agut