Federer otočil proti Čiličovi, v semifinále vyzve Raonica

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Najkrajšie momenty zo štvrťfinále Wimbledonu
Švajčiar Roger Federer počas zápasu štvrťfinále Wimbledonu, v ktorom zdolal Chorváta Marina Čiliča. Londýn, 6. júl 2016. Foto: SITA/AP

LONDÝN 6. júla (WebNoviny.sk) – Švajčiarsky tenista Roger Federer nasadený ako tretí a kanadská šestka podujatia Milos Raonic utvorili prvú semifinálovú dvojicu vo dvojhre mužov na treťom grandslamovom turnaji sezóny Wimbledone v Londýne (27. júna – 10. júla, celková dotácia 28,1 milióna libier, tráva).

Sedemnásobný miestny šampión Federer v stredajšom štvrťfinále premohol chorvátsku deviatku „pavúka“ Marina Čiliča aj cez tri jednotlivé mečbaly súpera na príjme za 197 minút 6:7 (4), 4:6, 6:3, 7:6 (9), 6:3. Raonic v súbežnom štvrťfinále zdolal americkú dvadsaťosmičku nasadenia Sama Querreyho za 151 minút 6:4, 7:5, 5:7, 6:4. Dal 13 es, zdolaný 15. Na „winnery“ vynikol Raonic 58:36 a zároveň urobil citeľne menej nevynútených chýb – 16:28.

Obrazom: Najkrajšie momenty zo štvrťfinále Wimbledonu

Federer predviedol jubilejný obrat

Tridsaťštyriročný Federer predviedol jubilejný desiaty obrat z manka 0:2 na sety vo svojej kariére. Dosiahol 307. zápasový úspech v singli na veľkej štvorke, čím osamel na historickej prvej priečke pred Američankou s českými koreňmi Martinou Navrátilovou (306). Tridsaťštyriročný bazilejský rodák sa radoval v britskej metropole v rokoch 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2009 a 2012. Proti Raonicovi má pred piatkom povzbudivú bilanciu 9:2.

Federer zvýšil v štatistike proti 27-ročnému dobyvateľovi newyorských US Open 2014 Čiličovi (13.) na 6:1. Revanšoval sa mu za prehru zo semifinále spomenutých predvlaňajších medzinárodných otvorených majstrovstiev Spojených štátov amerických. Ak Čiličovým krajanom Ivanom Ljubičičom a švajčiarskym daviscupovým kapitánom Severinom Lüthim trénersky vedený Federer pri svojom 18. štarte v britskej metropole pridá do zbierky 8. trofej, ocitne sa na čele dejinného poradia pred Britom Williamom Renshawom a Američanom Petom Samprasom.

Na 18. titul z Majors však grandslamový rekordér medzi mužmi čaká už od Wimbledonu 2012. Nedávno chýbal na rovnako hodnotnom parížskom antukovom Roland Garros po ťažkostiach s chrbtom. Vlani v All England Lawn Tennis and Croquet Clube Federer nestačil vo finále na Srba Novaka Djokoviča.

Švajčiarov sen pokračuje

Federer na Centre Courte prestrieľal Čiliča sa esá 27:23 a na „winnery“ 67:59, urobil o tucet nevynútených chýb menej – 24:36. Na loptičky to bolo 170:162. Švajčiar využil 2 z 9 brejkbalov, Chorvát 1 z 8. Federer pri svojom brejkbale v šiestej hre piateho setu lacno pokazil bekhend, ale aj zásluhou dvoch skvostných obhodení popri čiare sa na returne v ôsmej hre dostal z 0:30 k dvom jednotlivým príležitostiam.

Čilič odstránil prvú hrozbu účinným forhendom, ale pri druhej poslal forhend o dosť vedľa, potvrdilo to Jastrabie oko. Švajčiar sa potom v pohode dopodával na 15, zakončil dvoma esami. Chorvátova séria úspechov v „maratónoch“ sa skončila na hodnote päť, celkovo v nich má skóre 23:10, Federer 24:19.

Švajčiar sa prebojoval do wimbledonského semifinále 11. raz, čím sa v prehľade tzv. Open Ery dotiahol k americkému lídrovi Jimmymu Connorsovi. Celkovo je na vrcholných podujatiach vo svojom okrúhlom 40. semifinále (druhý Connors ich nazbieral 31). Federer je najstarším semifinalistom Wimbledonu od sezóny 1974 (Austrálčan Ken Rosewall vo veku 39 rokov a 246 dní).

„V treťom aj štvrtom sete mi jasne dochádzalo, že som vo veľkých problémoch. Bolo skvelé zahrať si s Marinom, je to jeden z najpríjemnejších tenistov na okruhu a cítim voči nemu ľútosť. Môj sen však pokračuje, nemôžem byť šťastnejší. Myslím si, že som výborne zabojoval a ku koncu stretnutia som zahral super. Posledné tri sety boli naozaj kvalitné a teší ma, že sa postupne lepším. Moje nohy boli prítomné, chrbát tiež a mentálne mi tento úspech dodá obrovské povzbudenie,“ citoval Federera blog podujatia.

Najkrajšie momenty zo štvrťfinále Wimbledonu
Foto: SITA/AP

Raonic vyrovnal svoje maximum

Dvadsaťpäťročný rodák z Podgorice v Čiernej Hore Raonic (7.) vyrovnal v Londýne svoje maximum z predvlaňajška. V semifinále na veľkej štvorke bol aj v januári na melbournských Australian Open. Na tomto turnaji mu okrem dlhodobých trénerov Carlosa Moyu a Riccarda Piattiho pomáha aj John McEnroe ako konzultant.

„V semifinále odovzdám na kurte všetko a dúfam, že to tentoraz pre mňa dopadne lepšie,“ predznamenal Raonic, ktorý predvlani medzi najlepšími štyrmi na Wimbledone podľahol práve Federerovi trikrát 4:6.

Dvadsaťosemročný Querrey (41.) v 3. kole senzačne prekonal srbského lídra svetového rebríčka Novaka Djokoviča a štvrťfinále je jeho novým maximom na Majors po troch prienikoch do osemfinále. Posledným zástupcom USA vo štvorke na Wimbledone zostáva od sezóny 2009 Andy Roddick.

Murray nastúpi proti Berdychovi

Domáci tenista Andy Murray nasadený ako druhý a česká desiatka podujatia Tomáš Berdych zhodne prostredníctvom zvládnutia francúzskej výzvy utvorili druhú semifinálovú dvojicu.

Miestny šampión spred troch rokov Murray si v stredajšom štvrťfinále poradil s Jo-Wilfriedom Tsongom za 3:53 h minút 7:6 (10), 6:1, 3:6, 4:6, 6:1. V prvom dejstve napokon nepykal za to, že premrhal náskok 4:2 na gemy. V neskoršom tajbrejku odstránil tri setbaly, z nich jeden na príjme. Sám využil štvrtú šancu a priebežne prevzal kontrolu nad dianím na Centre Courte.

Nevyhol sa však štvrtému setu a v ňom prišiel od stavu 4:2 dvakrát o servis. Na začiatku rozhodujúcej časti však Murary vymazal brejkbal, unikol na 5:0 a súper sa už iba vyhol „kanárovi“. Berdych zdolal tridsaťdvojku „pavúka“ Lucasa Pouilleho za 115 minút bez vážnejších ťažkostí 7:6 (4), 6:3, 6:2. Predtým prenikli do semifinále v hornej sekcii žrebu Švajčiar Roger Federer a Kanaďan Milos Raonic.

Najkrajšie momenty zo štvrťfinále Wimbledonu
Foto: SITA/AP

Súboj bude mať pikantný náboj

Súboj Murrayho s Berdychom bude mať pikantný náboj aj preto, lebo Brita staronovo trénersky vedie Ivan Lendl, pričom Čech nedávno verejne prejavil rozpaky z toho, že krajan s americkým zázemím odmietol jeho dávnejšiu ponuku na spoluprácu pre nedostatok času. Navyše, v zázemí oboch v minulosti bol Dani Vallverdu aj kondičný tréner Jez Green. Murray si vlani počas semifinálového víťazstva nad Berdychom na melbournských Australian Open pod návalom emócií neodpustil poznámku smerom k súperovej lóži, Čech si ventiloval napätie aj sťažnosťami na kvalitu loptičiek, Brit to neponechal bez ironického komentára.

Ešte ostrejšie sa v hľadisku vyjadrila Murrayho medzičasom už manželka Kim Searsová, kamery to vtedy zaregistrovali. Dcéra Nigela Searsa, bývalého trénera Daniely Hantuchovej, po pár dňoch zareagovala figliarsky: na finále si dala oblečenie s nápisom, ktorým varovala rodičov malých detí pred explicitou. Berdych má proti 29-ročnému Murraymu skóre 6:8, hoci priebežne viedol 6:4. Na najrýchlejšom podklade ešte spolu nebojovali. Brit v máji na antuke v Madride vynikol 6:3, 6:2. Rivalita trvá od sezóny 2005.

Tridsaťročný rodák z Valašského Meziříčí Berdych, deviaty v renkingu ATP (najvyššie bol na 4. mieste), sa prebojoval do semifinále v britskej metropole druhý raz po sezóne 2010, vtedy si neúspešne zahral o titul so Španielom Rafaelom Nadalom. Celkovo je v semifinále na Majors šiesty raz a premiérovo od spomenutého kontroverzného semifinále vlaňajších AO. Po Janovi Kodešovi a Lendlovi sa stal tretím Čechom s aspoň dvoma wimbledonskými semifinále na konte. Proti 22-ročnému 30. hráčovi hodnotenia Pouillemu stál na kurte premiérovo. Dosiahol pomer „winnerov“ a nevynútených chýb 35:24, zdolaný 23:34.

„Snažil som sa hrať veľmi rýchlo, Lucas sa dobre pohybuje. Nebolo pre mňa jednoduché nadobudnúť rytmus. Vďaka získanému tajbrejku prvého setu sa mi však podarilo dostať sa do tempa a začal som diktovať hru,“ citoval Berdycha web iDnes.cz.

Najkrajšie momenty zo štvrťfinále Wimbledonu
Foto: SITA/AP

Tsonga podľahol Britovi piaty raz za sebou

Murray upravil v seniorskej bilancii proti 31-ročnému finalistovi Australian Open 2008 Tsongovi (13.) na 13:3, zdolal ho piaty raz za sebou, na tráve s ním má vzájomku 6:0. Pripísal si svoj jubilejný 100. zápasový úspech na zelenom povrchu na hlavnej profesionálnej úrovni. Vo wimbledonskom semifinále je siedmykrát, dotiahol sa k Lendlovi a Srbovi Novakovi Djokovičovi na šieste miesto v otvorenej ére bieleho športu, vedú Federer a Američan Jimmy Connors (po 11). Brit sa zároveň predral do svojho okrúhleho 20. semifinále na veľkej štvorke. V Londýne zaznamenal 51. zápasový triumf, čím sa vyrovnal Švédovi Björnovi Borgovi na siedmej pozícii v Open Ere (na čele aj v tomto smere sú Federer a Connors – zhodne 84).

Murray sa v „maratónoch“ zlepšil na 23:7, Tsonga má takisto pozoruhodne priaznivú bilanciu 15:8 (v Londýne však už „iba“ 6:1). Napokon nedosiahol piaty obrat z 0:2 na sety, druhý na medzinárodných otvorených majstrovstvách Anglicka 2016 po tom, ako sa takto zachránil v 3. kole proti Američanovi Johnovi Isnerovi (19:17 v piatom). Brit ťahá v päťseťákoch šnúru šiestich triumfov. Semifinalista Wimbledonu 2011 a 2012 Tsonga prehral 15 z ostatných 16 duelov s členmi Top 2.

Najkrajšie momenty zo štvrťfinále Wimbledonu
Foto: SITA/AP

Murraymu sa proti Francúzom darí

Murray dosiahol na vrcholnej scéne už 27. triumf nad Francúzmi bez prerušenia odkedy prehral práve s Tsongom na AO pred ôsmimi rokmi. Celkovo to na grandslamových podujatiach má proti zástupcom krajiny galského kohúta 28:3.

„Bol to veľmi ťažký zápas, najmä záver štvrtého setu. Prehrať ho takýmto spôsobom bolo mentálne náročné. Potom som sa snažil všetku energiu sústrediť na začiatok piateho setu a našťastie sa mi v ňom darilo. Jo-Wilfried Tsonga je jeden z najlepších hráčov na svete na tráve. Som veľmi šťastný, že som postúpil do semifinále,“ povedal pre oficiálny web podujatia Andy Murray.

Už 5-násobný dobyvateľ prípravného podujatia v londýnskom Queen´s Clube Murray je spoludržiteľom vlaňajšieho Davis Cupu, úradujúcim olympijským šampiónom a dvojnásobným grandslamovým víťazom (aj newyorské US Open 2012). Na ostatných dvoch vrcholných podujatiach prehral rodák zo škótskeho Dunblane vo finále so Srbom Novakom Djokovičom.

Súhrn výsledkov stretnutí stredajšieho štvrťfinále dvojhry mužov na treťom grandslamovom turnaji tenisovej sezóny Wimbledone v Londýne (27. júna – 10. júla, celková dotácia 28,1 milióna libier, tráva):

Andy Murray (V. Brit.-2) – Jo-Wilfried Tsonga (Fr.-12) 7:6 (10), 6:1, 3:6, 4:6, 6:1

Roger Federer (Švaj.-3) – Marin Čilič (Chor.-9) 6:7 (4), 4:6, 6:3, 7:6 (9), 6:3

Milos Raonic (Kan.-6) – Sam Querrey (USA-28) 6:4, 7:5, 5:7, 6:4

Tomáš Berdych (ČR-10) – Lucas Pouille (Fr.-32) 7:6 (4), 6:3, 6:2

Dvojice v piatkovom semifinále dvojhry mužov:

Milos Raonic (Kan.-6) – Roger Federer (Švaj.-3) / bilancia: 2:9

Tomáš Berdych (ČR-10) – Andy Murray (V. Brit.-2) / bilancia: 6:8

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andy MurrayAndy RoddickIvan LendlJo-Wilfried TsongaJohn McEnroeLucas PouilleMarin ČiličMilos RaonicRoger FedererSam QuerreyTomáš Berdych