Slovenskí tenisti zabojujú o elitu, hrať budú v Austrálii

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Martin Kližan
Zľava: Slovenskí reprezentanti Martin Kližan, Igor Zelenay, Lukáš Lacko, kapitán tímu Miloš Mečíř a Norbert Gombos Foto: SITA/Ján Slovák

LONDÝN 19. júla (WebNoviny.sk) – Austrálčania na svojej pôde budú 16. – 18. septembra súpermi tenisových reprezentantov Slovenska v play-off o svetovú skupinu Davisovho pohára 2017 družstiev mužov. Rozhodol o tom utorňajší žreb v londýnskom sídle Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF). Tím SR bude hrať u súpera na základe nepriazne dodatočného žrebu. Pravidlo o reciprocite domáceho prostredia sa nedalo uplatniť, bude to totiž premiérový vzájomný súboj.

Okrem Austrálie boli možnými protivníkmi Slovenska aj Švajčiarsko, Belgicko, Kanada, Kazachstan, Španielsko, Nemecko a Japonsko. Spolu s mečířovcami boli nenasadení Rusko, Brazília, India, Ukrajina, Uzbekistan, Čile a Poľsko.

No pekné! Ale čo sa dá robiť! Ťažký súper, aj náročná destinácia. Skúšali sme vybrať niekoho prijateľného, ale vybral nám žreb. S tým už nič nenarobíme, musíme len hrať. Bude to akurát po US Open, je to dosť cestovania, zmena kontinentov… Austrálčania vyberú asi trávu alebo tvrdý povrch. Antuku pravdepodobne nie, tá by pre nás bola najprijateľnejšia. Nedá sa súpera vyberať, sú to všetko silné tímy. Keď chce niekto byť vo svetovej skupine, musí zdolať aj niekoho silného,“ podotkol kapitán Slovákov Miloslav Mečíř pre spravodajstvo STZ.

Jeden z najťažších možných žrebov

Finalisti ročníka 2005 Slováci minulý týždeň zvíťazili 3:0 nad Maďarmi v budapeštianskom antukovom stretnutí rozhodujúceho 2. kola I. skupiny euroafrickej zóny. Play-off o elitnú šestnástku si zahrajú tretí rok v rade. Predvlani nestačili na Američanov a minulý rok prehrali s Poliakmi. Vo svetovej skupine naposledy boli v sezóne 2006.

Je to jeden z najťažších možných žrebov. V kombinácii s nepriazňou toho dodatočného žrebu patril k tým, ktoré sme si najmenej priali. Budeme musieť ďaleko cestovať… Želali sme si, aby sme play-off o svetovú skupinu konečne odohrali doma, lebo vo dvoch predchádzajúcich rokoch to zhodne bolo u súpera. Môj prvý tip je, že Austrálčania si zvolia trávu. Na povrch si však musíme počkať, aj vzhľadom na ten ich výber potom poskladať najsilnejší možný tím a nejako sa s tým celým popasovať,“ povedal pre agentúru SITA tréner slovenského daviscupového družstva Karol Kučera.

Je to najhorší možný žreb: v danej fáze sezóny budeme musieť cestovať na najvzdialenejší kontinent. Myslím si, že Austrália disponuje jedným z piatich najlepších tímov na svete. Má štyroch skvelých singlistov – Kyrgiosa, Tomica, Kokkinakisa a Millmana – a k nim deblistu-bombardéra Grotha… Takáto zostava vyvoláva veľký rešpekt. Dôležité bude aj to, či nás dajú hrať na hard, alebo si zvolia trávu. Nezostáva nám nič iné, než sa s tým celým vyrovnať. Verím, že ak Miloš Mečíř bude mať najlepší možný káder a v dobrej forme, tak sa môžeme pokúsiť o zázrak. Naše družstvo dozrieva a prekvapenia sa niekedy dejú,“ skonštatoval pre SITA generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu (STZ) Igor Moška.

Ďalej mohli hrať už iba v Antarktíde

Žiaľ, žreb bol k nám po geografickej stránke najnepríjemnejší. Všetci tenisti sú radi, že si odbijú v januári cestu do Austrálie a potom už majú pokoj, ale tento rok to vyzerá na double. Nič sa nedá robiť, počkáme si na voľbu povrchu a veľa bude záležať aj na tom, či proti nám nastúpi Nick Kyrgios, alebo nie. Pre mňa osobne to nie je bohviečo, keďže sa bude hrať na rýchlom povrchu, ale máme v tíme aj typy hráčov, ktorým to vyhovuje. Pôjdeme tam bojovne naladení za víťazstvom,“ uviedol Andrej Martin pre www.empire-tennis-academy.com. „S tým nemilosrdným výsledkom žrebu sa nič nedá robiť. Nie je ľahké absolvovať uprostred sezóny ďalšiu cestu do Austrálie, ale zase: bude to niečo nové, zábavné. Nikde nie je napísané, že nemôžeme prekvapiť,“ dodal Andrej Martin pre SITA.

„Bohužiaľ – dostali sme asi najťažší žreb, aký sme mohli… Podľa mňa to domáci dajú na trávu, lebo Austrálčania na nej hrajú veľmi dobre. Ešte uvidíme. Samozrejme, budeme bojovať a pokúsime sa o veľmi príjemné prekvapenie,“ skonštatoval pre SITA Norbert Gombos.

Ďalej sme mohli hrať už iba v Antarktíde… Bude to náročné, čo sa týka cestovania a časového pásma. Austrália je veľmi ťažký súper, vonku ešte viac. Má veľa dobrých hráčov, z ktorých si môže vyberať do singla aj debla. Myslím si, že domáci to dajú na trávu, takže to bude zložité. Žreb sme určite mohli mať ľahší a škoda, že nehráme doma,“ uviedol pre SITA Igor Zelenay.

Austrálskou jednotkou Nick Kyrgios

Aspoň čiastočnou logistickou výhodou môže byť skutočnosť, že do 11. septembra sa budú konať newyorské grandslamové US Open, čo je – obrazne napísané – zhruba na polceste zo SR. Pravda, bude záležať na tom, ako dlho sa Slováci na nich zdržia.

Austrália, ktorú ako kapitán od tejto sezóny vedie niekdajší líder svetového rebríčka ATP vo dvojhre Lleyton Hewitt, je prostredníctvom 28 celkových triumfov druhou najúspešnejšou krajinou po USA (32) v histórii Davis Cupu. Zatiaľ naposledy sa radovala v sezóne 2003. V marci v osemfinálovom 1. kole svetovej skupiny prehrala na tráve v melbournskom Kooyongu práve so Spojenými štátmi americkými 1:3, jediný bod domácich získal Bernard Tomic proti Jackovi Sockovi, vo štvorhre si zahral aj spomenutý Hewitt.

Austrálskou singlovou jednotkou momentálne je Nick Kyrgios, 18. v renkingu. Nasledujú Bernard Tomic (19.), John Millman (65.) a Jordan Thompson (90.), pričom zmienku si zaslúži aj rekonvalescent Thanasi Kokkinakis, ktorý síce teraz figuruje až na 446. mieste, ale pred maródkou bol aj na 69. priečke. Vo štvorhre je interné poradie John Peers (13.), Chris Guccione (45.), Sam Groth (67.) a Rameez Junaid (84.).

Výsledok utorňajšieho londýnskeho žrebu play-off o svetovú skupinu Davisovho pohára 2017 tenisových reprezentančných družstiev mužov (16. – 18. septembra 2016):

Uzbekistan – Švajčiarsko

Belgicko – Brazília

Austrália – Slovensko

Kanada – Čile

Rusko – Kazachstan

India – Španielsko

Nemecko – Poľsko

Japonsko – Ukrajina

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej MartinBernard TomicIgor MoškaIgor ZelenayJohn MillmanKarol KučeraLleyton HewittMiloš MečířMiloslav MečířNick KyrgiosNorbert Gombos
Firmy a inštitúcie Slovenská tenisová reprezentácia