Video: Kučová v Montreale končí, nemohla zo seba dostať viac

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kučová prehrala v semifinále
Kristína Kučová v Montreale udivila tenisový svet skvelými výkonmi. Foto: SITA/AP

MONTREAL 31. júla (WebNoviny.sk) – Slovenská tenistka Kristína Kučová si nezahrá vo finále dvojhry na prestížnom turnaji Rogers Cup na tvrdom povrchu v kanadskom Montreale. Spanilá jazda slovenskej kvalifikantky sa skončila v semifinále, keď podľahla nasadenej desiatke, Američanke Madison Keysovej, za 51 minút 2:6, 1:6. Stretnutie bolo vyrovnané iba do stavu 2:2 v prvom sete. V zostávajúcom priebehu 26-ročná Slovenka (121. v rebríčku WTA) získala na svoju stranu už len jeden gem, a to za stavu 0:3 v druhom sete.

Víťazka sa mohla oprieť o skvelý servis, po prvom podaní odovzdala súperke v celom stretnutí dovedna iba tri fiftíny, na esá zvíťazila 21-ročná Američanka 9:0 a vo dvojchybách to bolo z jej pohľadu 0:5. Využila štyri zo šiestich brejkbalov, Slovenku nepustila ani k jednej takejto možnosti na získanie jej podania. Keysová sa v rebríčku posunie z dvanásteho minimálne na deviate miesto, čo by bolo vyrovnanie jej kariérneho maxima. K dobru má ešte finálový zápas s Rumunkou Simonou Halepovou. Nasadená päťka si v prvom semifinále poradila s dvojkou „pavúka“, Nemkou Angelique Kerberovou 6:0, 3:6, 6:2.

„Myslím si, že som zahrala veľmi dobre, konzistentne a bez výkyvov. Som naozaj šťastná z toho, ako to celé dopadlo. Nikdy predtým som nevyhrala toľko zápasov v sérii a nepodávala pri tom také skvelé výkony. Mám pocit, že som dostala svoju hru tam, kde som ju chcela mať,“ uviedla Madison Keysová na webe Ženskej tenisovej asociácie (WTA).

Udivila svet skvelými výkonmi

K. Kučová v Montreale udivila tenisový svet skvelými výkonmi. Zverenka svojej staršej sestry Zuzany a kondičného trénera Gabriela Barana zvíťazila v šiestich zápasoch vrátane dvoch v kvalifikácii. V hlavnej súťaži zdolala aj svetové esá, akými sú hráčka Top Ten Španielka Carla Suárezová-Navarrová (9.), bývalá svetová päťka, Kanaďanka Eugenie Bouchardová (42.), či Britka Johanna Kontová (14.), ktorá sa pred týždňom tešila z turnajovej trofeje v Stanforde. Spolu s triumfom nad Belgičankou Yanine Wickmayerovou (36.) ide o najcennejšie víťazstvá v jej kariére.

V semifinále proti Keysovej jej však akoby „došla para“, nestíhala držať krok s agresívnejšou súperkou. Napriek tomu len 163 cm vysoká tenistka, hrajúca bekhend aj forhend obojručne, dosiahla životný turnajový úspech, ktorého bonusom je postup hlboko do najlepšej svetovej stovky v singlovom rebríčku WTA. Podarí sa jej to ako šestnástej slovenskej tenistke v histórii. V online nezáväznom renkingu sa Kučová nachádza na 78. priečke, jej sedem rokov starým osobným maximom bola 103. pozícia, v pondelok 1. augusta sa to teda extrémne zmení k lepšiemu. Zo životného turnaja si odnáša 380 rebríčkových bodov vrátane 30 za kvalifikáciu a nezdanenú prémiu 121 150 USD.

https://www.youtube.com/watch?v=RumsG96OfTw

„Nemohla som už zo seba dostať viac. V tomto týždni sa všetko udialo tak rýchlo, že som si to ani poriadne nestačila uvedomiť. Keď si teraz konečne oddýchnem, obzriem sa za seba a zistím, že som spokojná. Prienik do prvej stovky rebríčka bol rozhodne môj cieľ,“ cituje Kristínu Kučovú portál WTA. Podľa vlastných slov bola fyzicky aj emočne vyčerpaná po sérii dlhých nočných zápasov. „Som sklamaná, že som dnes nekládla väčší odpor. Cítila som, že aj publikum očakáva z mojej strany intenzívnejší boj,“ doplnila Kučová podľa Winnipeg Sun a Keysová na jej adresu podotkla: „Absolvovala mnoho náročných zápasov, takže som presvedčená, že sa pod jej výkon podpísala únava. Sama som však veľmi dobre servovala.“

Už raz bola v semifinále WTA

K. Kučová už predtým bola raz v semifinále na podujatí WTA, v sezóne 2014 na antukovom turnaji v Bukurešti. Bola to však „len“ najnižšia úroveň WTA International, kanadské podujatie má prestížnu hodnotu Premier 5.

„Celý život som sa usilovala o výsledky takéhoto typu. Chcelo to veľa snahy. Dúfam, že teraz nezažívam čosi takéto iba jednorazovo. Bola by som veru nerada, ak by takýto prelom zároveň zostal posledným. Chcem v tom pokračovať,“ vyhlásila K. Kučová ešte po štvrťfinálovom triumfe nad Kontovou. Potvrdila, že základom nečakaného úspechu bolo zvládnutie kvalifikácie. „Odohrala som v nej dobré stretnutia a odniesla som si značné sebavedomie najmä z triumfu nad Christinou McHalovou. Uvedomila som si, že by mi to mohlo ísť. Potom som to brala zápas za zápasom,“ rekapitulovala Slovenka.

Súhrn výsledkov stretnutí sobotňajšieho semifinále dvojhry na tenisovom turnaji WTA Premier 5 Coupe Rogers présentée par Banque Nationale v kanadskom Montreale (dotácia 2 714 413 USD, tvrdý povrch):

Dvojhra – semifinále:

Simona Halepová (Rum.-5) – Angelique Kerberová (Nem.-2) 6:0, 3:6, 6:2

Madison Keysová (USA-10) – Kristína Kučová (SR) 6:2, 6:1

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Angelique KerberováCarla Suárezová-NavarrováEugenie BouchardováJohanna KontováKristína KučováMadison KeysováSimona Halepová