Djokovič postúpil bez boja, Nadal hral pod zavretou strechou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Djokovič ide do 3. kola US Open bez boja, Veselý to vzdal
Srbská tenisová jednotka sa dostala do 3. kola US Open doslova bez boja. Foto: SITA/AP

NEW YORK 31. augusta (WebNoviny.sk) – Srbský líder svetového rebríčka tenistov Novak Djokovič už je v 3. kole dvojhry mužov na záverečnom štvrtom grandslamovom turnaji sezóny US Open v New Yorku (29. augusta – 11. septembra, dotácia 46 303 400 USD, tvrdý povrch Deco Turf II).

Čech Jiří Veselý nenastúpil na stredajší duel 2. kola proti obhajcovi trofeje. Informáciu priniesol twitter podujatia. Dvadsaťdeväťročný Belehradčan Djokovič by 23-ročnému Veselému (49.) mal čo vracať. V apríli s ním prehral na antuke v Monte Carle 4:6, 6:2, 4:6. Zverenec Borisa Beckera a Mariána Vajdu Djokovič bude v piatok medzi najlepšími 32 čeliť úspešnému zo súboja Guido Pella (Arg.) – Michail Južnyj (Rus.).

Obrazom: Najkrajšie momenty z tretieho dňa US Open

Djokovičovi pauza prospeje

„Keď chcete čeliť Novakovi musíte byť v 100-percentnom stave. V tejto chvíli som nesmierne sklamaný. Tešil som sa na ten zápas. Je to pre mňa i každého mladého hráča nadchýňajúce – vyzvať lídra renkingu na najväčšom tenisovom štadióne na svete. Nemal by som čo stratiť a bola by to skvelá zábava,“ skonštatoval osemfinalista tohtoročného Wimbledonu Veselý, ktorý medzi najlepšími šestnástimi na minulotýždňovom prípravnom podujatí vo Winstone-Saleme nedohral proti Rusovi Andrejovi Kuznecovovi (5:5 a skreč vinou lakťa). V 1. kole US Open zdolal Inda Saketha Myneniho tesne 7:6 (5), 4:6, 2:6, 6:2, 7:5 aj z manka 2:5 v piatom sete a cez jeden mečbal.

Djokovičovi táto neplánovaná pauza zrejme príde vhod. Pred olympijskými hrami v Riu de Janeiro si zranil ľavé zápästie a prehral už v 1. kole s Argentínčanom Juanom Martínom Del Potrom, v pondelok si počas súboja s Poliakom Jerzym Janowiczom (6:3, 5:7, 6:2, 6:1) nechal ošetriť pravé rameno. Set v grandslamovom 1. kole prehral prvý raz od roku 2010, vtedy proti krajanovi Viktorovi Troickému dokonca dva.

Nadala prekvapil hluk

Krátko pred polnocou newyorského času sa skončilo dianie v tretí hrací deň na grandslamovom tenisovom vrchole US Open. Až vtedy premenil Španiel Rafael Nadal nasadený ako štvrtý mečbal v súboji s Talianom Andreasom Seppim. Favorit však nemal problémy, zvíťazil 6:0, 7:5, 6:1 a postúpil do 3. kola, kde na neho čaká Rus Andrej Kuznecov.

Nadal až osemkrát vzal súperovi podanie, Seppimu s výnimkou druhého setu chýbala bojovnosť, robil veľa chýb a najväčší rozdiel medzi oboma hráčmi bol v defenzíve. Talian to na španielskeho ľaváka nevie, z deviatich zápasov nad ním zvíťazil iba raz, a to ešte v roku 2008 v Rotterdame. Nedávno na olympijských hrách v Riu de Janeiro Nadal triumfoval 6:3, 6:3.

Kuriozitou newyorského stretnutia bol fakt, že sa dohrávalo pod zatvorenou strechou Štadióna Arthura Ashea, ktorá stála organizátorov 150 miliónov USD. Zatvorili ju za stavu 3:3 v druhom sete, trvalo 5 minút, kým sa mohlo pokračovať v zápase. Bolo to vôbec po prvý raz, čo organizátori vo Flushing Meadows použili túto technológiu, aby hráčov ochránili pred dažďom. Práve vinou dažďových prehánok sa na US Open v ostatných rokoch viackrát hralo mužské finále až v pondelok namiesto nedele.

Je zaujímavé byť prvým hráčom, ktorý zvíťazí pod zatvorenou strechou, ale osobne som ten rozdiel ani necítil. Otvorená či zatvorená strecha, hralo sa mi dobre. Čo ma však prekvapilo, bol prílišný hluk a to bez ohľadu na to, či sa hralo pod strechou alebo bez nej. V tenise sme zvyknutí na ticho,“ uviedol Rafael Nadal na tlačovej konferencii po postupe do 3. kola. Na otázku, či má finálové ambície, 14-násobný grandslamový šampión odpovedal: „Nemôžem myslieť na finále, keď som v 3. kole. Navyše, som po zranení a beriem to zápas po zápase. Verím, že ešte čosi uhrám.“

Najkrajšie momenty z tretieho dňa US Open

Raonica premohli R. Harrison a kŕče

Dosiaľ najväčšie prekvapenie mužskej dvojhry na US Open sa zrodilo v 2. kole na úkor Kanaďana Milosa Raonica. Nasadená päťka Raonic prehral s americkým kvalifikantom Ryanom Harrisonom za 3:37 h 7:6 (4), 5:7, 5:7, 1:6. Finalista tohtoročného Wimbledonu Raonic veľmi zle využíval brejkové príležitosti (3 z 19, iba 16%), zatiaľ čo o svoje podanie prišiel sedemkrát. Popri 18 esách „spáchal“ 15 dvojchýb a počas zápasu zápasu si sťažoval na problémy s ľavým zápästím, ramenom či stehenným svalom na ľavej nohe. Pramenili z kŕčov.

Na konci tretieho setu ma chytali kŕče na ľavom predľaktí a tiež na ohýbači stehna. Nejako ma to celého chytilo. Ani som poriadne nemohol držať raketu. Pramenilo to zo stresu a prílišných nervov, nie z nedostatku vody v tele. Mentálne som tento duel nezvládol. Nepamätám si zápas počas svojej kariéry, ktorý by tak výrazne ovplyvnili kŕče“ povedal Raonic na pozápasovej tlačovej besede. Jej prepis sa objavil na portáli US Open. Čiernohorský rodák Raonic si pokazil solídne tohtoročné grandslamové vysvedčenie – na Australian Open bol v semifinále, na Roland Garros v osemfinále a na spomenutom Wimbledone s Andym Murrayom bojoval o celkový triumf. „Nepodržalo ma podanie, čo je spravidla zbraň, ktorá funguje,“ dodal Raonic na margo nevydareného zápasu.

Dvojhra mužov – 2. kolo:

Novak Djokovič (Srb.-1) – Jiří Veselý (ČR) – bez boja, Veselý nenastúpil

Rafael Nadal (Šp.-4) – Andreas Seppi (Tal.) 6:0, 7:5, 6:1

Ryan Harrison (USA) – Milos Raonic (Kan.-5) 6:7 (4), 7:5, 7:5, 6:1

Marin Čilič (Chor.-7) – Sergij Stachovskij (Ukr.) 6:1, 6:2, 6:3

Jo-Wilfried Tsonga (Fr.-9) – James Duckworth (Aus.) 6:4, 3:6, 6:3, 6:4

Gael Monfils (Fr.-10) – Jan Šátral (ČR) 7:5, 6:4, 6:3

Roberto Bautista-Agut (Šp.-15) – Federico Delbonis (Arg.) 5:7, 6:2, 6:3, 6:2

Nicolás Almagro (Šp.) – Pablo Cuevas (Urug.-18) 7:6 (5), 6:4, 7:6 (9)

John Isner (USA-20) – Steve Darcis (Belg.) 6:3, 6:4, 6:7 (10), 6:3

Kevin Anderson (JAR-23) – Vasek Pospisil (Kan.) 7:6 (3), 6:4, 6:4

Lucas Pouille (Fr.-24) – Marco Chiudinelli (Švaj.) 4:6, 3:6, 7:6 (6), 6:2, 6:0

Jack Sock (USA-26) – Mischa Zverev (Nem.) 6:1, 6:1, 6:2

Andrej Kuznecov (Rus.) – Albert Ramos-Viňolas (Šp.-31) 7:5, 6:4, 7:6 (5)

Marcos Baghdatis (Cypr.) – Benoit Paire (Fr.-32) 6:2, 6:4, 3:6, 6:4

Michail Južnyj (Rus.) – Guido Pella (Arg.) 6:2, 6:1, 7:6 (3)

Kyle Edmund (V. Brit.) – Ernesto Escobedo (USA) 7:5, 6:4, 6:4

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andreas SeppiBenoit PaireGael MonfilsJack SockJames DuckworthJo-Wilfried TsongaJohn IsnerKevin AndersonLucas PouilleMarcos BaghdatisMarin ČiličMichail JužnyjMilos RaonicNicolás AlmagroNovak DjokovičRafael NadalRoberto Bautista-AgutRyan HarrisonSergij StachovskijSteve Darcis