Austrália vo štvorhre dovŕšila triumf nad Slovenskom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vo štvorhre Austrália dovŕšila triumf nad Slovenskom
Slovenské duo Igor Zelenay a Andrej Martin počas zápasu proti tímu Austrálie. Austrália, 17. septembra 2016. Foto: SITA/AP

SYDNEY 17 septembra (WebNoviny.sk) – Tenisti Austrálie sa v budúcom ročníku Davisovho pohára predstavia v elitnej svetovej skupine medzi šestnástkou najlepších reprezentačných družstiev mužov.

Austrálčania získali rozhodujúci tretí bod súboja play-off proti Slovákom na tráve v Olympijskom parku v Sydney v sobotňajšej štvorhre a pred záverečnými dvojhrami vedú nezvratne 3:0. Dvojica Sam Groth, John Peers zdolala slovenské duo Andrej Martin, Igor Zelenay 6:4, 6:2, 6:7 (3), 7:6 (2). Stretnutie trvalo 2:21 h a domáci tandem premenil druhý mečbal pri podaní Andreja Martina.

Slováci zdramatizovali zdanlivo jednoznačne sa vyvíjajúci deblový zápas v treťom sete, keď v tajbrejku uspeli 7:3. Druhý tajbrejk v stretnutí už zverenci kapitána Miloslava Mečířa nezvládli. Súperi im po troch minibrejkoch ušli na 5:0 a na rýchlej tráve to už bol dostatočný náskok pre kvalitne podávajúcich Austrálčanov. Groth a Peers dominovali vo víťazných úderoch 38:30 a na esá 17:5. Víťazi využili 3 z 12 brejkových príležitostí, Slováci sa nedostali ani k jednej.

„Vo štvorhre som sa snažil prízvukovať, aby sme boli pozitívni za každých okolností a takmer sa nám podaril skvelý obrat… Odkedy sme zmenili strany na servise od tretieho setu, tak Igy získal pohodu a začali sme byť súperovi vyrovnaným a možno aj lepším tímom. Škoda tajbrejku vo štvrtom sete, kde sme mali trochu smoly a rýchlo nám ušli. Z mojej strany to bol dnes najmä pri servise dobrý výkon, ale koniec-koncov prišla ďalšia prehra. Nechali sme tam však srdce pre Slovensko,“ uviedol Andrej Martin pre portál svojho trnavského klubu empire-tennis-academy.com.

Prvé dva body získali hostitelia už v piatok vo dvojhrách, keď rovnako potvrdili úlohu favoritov. Nick Kyrgios zdolal Andreja Martina 6:3, 6:2, 6:4 a Bernard Tomic si poradil s Jozefom Kovalíkom 7:6 (5), 6:4, 6:4.

Podľa Mečířa to bol pekný zápas

„Dnes to bol pekný zápas, všetci sme mohli byť spokojní s jeho kvalitou. Osobne by som však, pochopiteľne, bol šťastnejší, ak by sme získali bod na priebežné skóre 1:2 a trochu ešte zdramatizovali celé tohtotýždňové stretnutie. Gratulujem austrálskemu páru aj celému tímu, zahral veľmi dobre. V súvislosti so štvorhrou ma potešilo najmä to, ako naši chalani počnúc tretím setom vystupňovali úroveň svojho výkonu. Dokázali returnovať aj podania s rýchlosťou okolo 220 km/h, zároveň sa prezentovali zvýšenou sebadôverou pri vlastnom servise, držali krok. Verím, že ak by to išlo do piateho setu, ten by mohol dopadnúť akokoľvek: Nestalo sa však, šport je taký,“ povedal Miloslav Mečíř pre spravodajstvo ITF.

„Samozrejme, určite by pre nás bolo lepšie, ak by sa tento duel konal na Slovensku a mohli by sme si zvoliť antuku. Mali by sme na nej a pred našimi fanúšikmi väčšie šance, lenže v Davisovom pohári musíte brať to, čo prichádza, nemá zmysel teoretizovať o ´keby´. Tráva historicky akosi patrí k austrálskemu tenisu a my sme na nej hrali s chalanmi tesne mimo Top 100. Čelili hráčom s výkonnosťou Top 20, a hoci sa dokázali do značnej miery prispôsobiť povrchu aj takejto kvalite, napokon to v súlade s papierovými predpokladmi nestačilo,“ rekapituloval Mečíř.

„Urobili sme všetko, čo bolo v našich silách, aby sme dosiahli práve takýto výsledok. Viedlo k nemu množstvo tvrdej práce a som nadšený z prístupu celého tímu. Azda je to odrazový mostík k veľkému roku 2017,“ povedal kapitán domácich Lleyton Hewitt. „V dnešnej štvorhre chalani ani raz neprišli o servis, ba ani len nečelili brejkbalu. Slováci sa však držali v zápase, ku koncu potriafali pár ohromných returnov,“ glosoval Hewitt.

Austrálčania boli silní

„Najmä po odvrátení mečbalu sme dúfali, že ešte predvedieme dokonalý obrat. Povedali sme si, že poďme na to, môžeme to zvládnuť. Od toho tretieho setu sme sa chytili, pomenili sme nejaké veci vrátane strán na príjme a ono to akosi začalo fungovať. Neochvejne sme bojovali a myslím si, že v treťom a štvrtom sete sme si počínali výborne. Postupne sme si ako-tak zvykli na ich podania okolo 220-230 km/h, dostávali sme do dvorca viac returnov. V tajbrejku štvrtého setu sme mali trochu smoly, to k tomu, žiaľ, patrí. Škoda, že sme to napokon nedotiahli do piateho setu. Na tomto povrchu by sa potom mohlo stať čokoľvek, na súperov by možno doľahla stiesnenosť. S Andrejom sa dobre poznáme nielen z daviscupových stretnutí a dúfali sme, že nám to dnes proti favoritom vyjde, ale Austrálčania boli fakt silní. Azda nabudúce…“ podotkol Igor Zelenay.

„Pre mňa je vždy cťou hrať za krajinu, takže nasadenie vo dvojhre aj štvorhre som vôbec nebral ako záťaž, chcel som sa s tým popasovať a uspieť. S mentálnou stránkou výkonov som spokojný, s výsledkami, pochopiteľne, nemôžem byť. Dúfam, že túto skúsenosť zúročím v budúcnosti, poučím sa z chýb. Povrch určite patril k rozhodujúcim faktorom. Naozaj rád by som zažil odvetu u nás na čo antuke – čo najpomalšej. Aj pre toto je však Davis Cup krásny: môžete využiť domáce prostredie na zisk výhody oproti súperovi. Austrálčania z toho naplno ťažili, a preto je výsledok taký jasný,“ uznal Andrej Martin.

„Boli sme tí, ktorí si utvárali príležitosti. Pociťovali sme tlak, takže bolo príjemné vychádzať z dvojsetového náskoku,“ uviedol Sam Groth.

V Ken Rosewall Arene v Olympijskom parku v Sydney by sa mal zápas dohrať v nedeľu záverečnými dvojhrami, zloženie dvojíc sa však oproti pôvodne nahláseným hráčom môže zmeniť. Víťazní Austrálčania sa meno súpera v 1. kole svetovej skupiny DP 2017 dozvedia zo žrebu, ktorý sa uskutoční 22. septembra. Slováci v ročníku 2017 opäť budú hrať v I. skupine euroafrickej zóny. Austrália bola pred vzájomným súbojom 10. v daviscupovom renkingu krajín ITF, Slovensku patrila 17. priečka. Austrália, ktorú od tejto sezóny vedie niekdajší líder hodnotenia ATP vo dvojhre Lleyton Hewitt, je prostredníctvom 28 celkových triumfov druhou najúspešnejšou krajinou po USA (32) v histórii Davis Cupu. Zatiaľ naposledy sa radovala v sezóne 2003. Slovensko bolo v roku 2005 vo finále, ale v domácom prostredí nestačilo na Chorvátsko.

Davisov pohár tenisových reprezentačných družstiev mužov – play-off o svetovú skupinu 2017
AUSTRÁLIA – SLOVENSKO 3:0

po sobotňajšej štvorhre, Austrália bude hrať vo svetovej skupine 2017

(16. – 18. septembra 2016, Sydney, Olympic Park – Ken Rosewall Arena, tráva vonku)

sobotňajšia štvorhra

Sam Groth, John Peers – Andrej Martin, Igor Zelenay 6:4, 6:2, 6:7 (3), 7:6 (2).

piatkové dvojhry

Nick Kyrgios – Andrej Martin 6:3, 6:2, 6:4 za 99 minút

Bernard Tomic – Jozef Kovalík 7:6 (5), 6:4, 6:4 za 116 minút

Zostávajúci program:

nedeľa 18. septembra / 3.00 h SELČ

Nick Kyrgios – Jozef Kovalík

Bernard Tomic – Andrej Martin

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej MartinBernard TomicIgor ZelenayJozef KovalíkLleyton HewittMiloslav MečířNick Kyrgios