Cibulková dvakrát prehrala, ale nádej na semifinále žije

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Dominika Cibulková
Slovenská tenistka Dominika Cibulková počas zápasu na WTA Finals, v ktorom podľahla Američanke Madison Keysovej. Singapur, 25. október 2016. Foto: SITA/AP

SINGAPUR 25. októbra (WebNoviny.sk) – Slovenská tenistka Dominika Cibulková v nedeľu nastrieľala svetovej jednotke Angelique Kerberovej z Nemecka 40 víťazných úderov, v utorok ich dala proti Američanke Madison Keysovej iba 6, v oboch prípadoch prehrala. Napriek tomu pri svojom debute na výberovom šampionáte WTA Finals pre osem najlepších v sezóne stále má šancu na postup do sobotňajšieho singapurského semifinále.

„Presne na tomto príklade sa dá ilustrovať odlišnosť tohto turnaja od radových,“ povedala 27-ročná Bratislavčanka na tlačovej besede po druhom nezdare a dodala: „Bez ohľadu na to, ako to napokon dopadne, som rada, že mám túto skúsenosť. Možno mi prospeje do budúcnosti. Dúfam, že bez ohľadu na všetky scenáre odcestujem aspoň s jedným zápasovým úspechom.“ Cibulková bude vo štvrtok o 10.00 h SELČ hrať s Rumunkou Simonou Halepovou a potrebuje svoj triumf 2:0 na sety v kombinácii s rovnako hladkým víťazstvom Kerberovej nad Keysovou.

„Kým je šanca, treba aj tie dve prehry vnímať pozitívnym spôsobom. Mrzia ma, to je pochopiteľné, ale nesmiem z nich byť dolu. Som na šampionáte prvý raz, je to veľká výzva, túžim odovzdať 100 %. Chcem proti Simone zahrať najlepšie, ako sa len dá,“ zdôraznila Cibulková, ktorá má s Halepovou vzájomku 3:2, ťahala však za kratší koniec v jedinej tohtosezónnej konfrontácii vo finále v máji na antuke v Madride (2:6, 4:6). Na tvrdom povrchu, čo je teraz najrelevantnejšie, vedie 2:0 bez straty setu (Indian Wells 2013, Australian Open – Melbourne 2014).

Štatistika 0:6 jej nezväzovala ruky

Osmička renkingu Cibulková nastupovala proti Keysovej s vedomím štatistiky 0:6 na sety, ale vylúčila, že by jej to zviazalo ruky: „Nie, nemyslím si, že by to malo nejaký vplyv. Zoberte si len skutočnosť, že do dneška naposledy sme hrali vlani v Brisbane, čo bol prvý turnaj sezóny, tento je posledný, čiže úplne odlišné základné nastavenie. Napriek tomu to dopadlo tak, že dnešný zápas sa nezaradí k tým, ktoré by som si chcela pamätať…“ Skončil sa 1:6, 4:6, zverenkyňa kapitána fedcupovej reprezentácie SR Mateja Liptáka sa nedostala k žiadnemu brejkbalu.

„Vôbec by som nehovorila o nejakom ´bolení brucha po hodoch´, ktorými bol nedeľňajší kvalitný výkon proti líderke renkingu Kerberovej. Nepociťovala som ani únavu. Včera trochu áno, ale dnes to bolo v tomto smere už na rozohrávke v poriadku, v zápase tiež. Nedokázala som sa však doň nejako riadne dostať, hoci som sa snažila. V druhom sete som vyrukovala s určitými zmenami, tréner mi pomohol so stratégiou, stále to však nebolo dosť. Možno som potrebovala ešte o čosi viac času, už bolo prineskoro,“ uznala Cibulková.

Prehra s Keysovou je frustrujúca a veľmi ju mrzí

„Dnešná prehra je frustrujúca a veľmi ma mrzí. Samozrejme, že som túžila dosiahnuť lepší výsledok. Keysovú som síce nikdy v minulosti nezdolala, ale videla som, že ona v prvom zápase na tomto turnaji nezahrala nejako dobre. Išla som do toho s tým, že mám výkonnosť na jej prekonanie, chcela som zvíťaziť. Takmer vôbec som sa však nedostala k tej mojej hre. Súperka skvelým servisom eliminovala jednu z mojich hlavných zbraní v podobe returnu. Mala som na kurte podobný pocit ako proti Stosurovej. Aj na základe rád od trénera som sa snažila zmeniť niektoré veci, napríklad si trochu viac ustúpiť na príjme najmä druhého podania, hrať uhly. Ku koncu sa mi to pomerne darilo, už som však nedokázala zvrátiť ten nepriaznivý vývoj,“ odpovedala Cibulková na otázku agentúry SITA v rámci konferenčného telefonátu so slovenskými médiami.

„Veľmi pozitívne je, že napriek dvom prehrám ešte stále môžem postúpiť. Je to pre mňa nová skúsenosť. Hrám dobre a do súboja s Halepovou dám všetko. Budem sa usilovať predviesť kvalitný výkon. Ešte stále som tu neskončila, je predo mnou minimálne jeden zápas, azda napokon nebude posledný,“ skonštatovala Cibulková na podnet SITA a dodala: „Bude to zase iný typ tenisu. Je to tu absolútne nevyspytateľné. Napríklad sme čakali, že Kerberová a Halepová asi budú hrať brutálne dlhý zápas, mastiť sa. Nemka však zvíťazila 6:4, 6:2 – dá sa povedať, že hladko. Vzhľadom na to, na aký tenis všetky na šampionáte máme, teda človek nikdy nevie. Mňa však najviac bude zaujímať, aby som vo štvrtok zahrala dobre, musím to vnímať pozitívne.“

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Dominika Cibulková