Dominika Cibulková postúpila do 3. kola Australian Open

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Australian Open - 4. deň
Slovenská tenistka Dominika Cibulková počas zápasu 2. kola Australian Open, v ktorom zdolala Chsieh Su-wej z Taiwanu za 103 minút 6:4, 7:6 (8). Melbourne, 19. január 2017. Foto: SITA/AP

MELBOURNE 19. januára (WebNoviny.sk) – Slovenská tenistka Dominika Cibulková zvládla aj svoj druhý zápas na tohtoročnom Australian Open v Melbourne a už je v 3. kole. Na úvodnom grandslamovom podujatí sezóny v 2. kole dvojhry Cibulková nasadená ako šiesta zdolala Chsieh Su-wej z Taiwanu za 103 minút 6:4, 7:6 (8). Nebolo to bez komplikácií. V druhom sete 27-ročná Slovenka viedla už 5:2, ale nakoniec musela do tajbrejku, kde využila v sumáre celého zápasu piaty mečbal. Za stavu 7:8 odvrátila setbal.

„Mám trochu zmiešané pocity. Väčšinu zápasu som mala pod kontrolou, ale na konci súperka predviedla pár skvelých úderov. Nemôžem povedať, že som znervóznela, ale akoby som trochu prišla o herný koncept. Na konci som však bola silná a mentálne to zvládla. Pri tých mečbaloch ona zahrala veľmi dobre, uvoľnene. Som rada, že som už v treťom kole a verím, že sa ešte môžem zlepšiť,“ uviedla Dominika Cibulková v prvom pozápasovom interview ešte na kurte.

Obrazom: Australian Open – 4. deň

Chsieh pred necelými troma rokmi kraľovala renkingu vo štvorhre

Vo vyrovnanom stretnutí Cibulková mierne zaostala v štatistike víťazných úderov (28:30), v nevynútených chybách nastala remíza (29:29). Na jednotlivé fiftíny celkovo to bolo 81:72 v prospech víťazky. Slovenská hráčka vzala celkovo štyri razy podanie súperke, o svoj servis prišla trikrát.

Tridsaťjedenročnej Chsieh patrila pred duelom s Cibulkovou v rebríčku WTA až 91. priečka, ale v minulosti bola aj svetovou dvadsaťtrojkou a pred necelými troma rokmi kraľovala renkingu vo štvorhre. Vo vzájomnej bilancii Slovenka zvýšila na 2:0, pred troma rokmi v malajzijskom Kuala Lumpure súperku prevalcovala 6:1, 6:2.

Dominika Cibulková na Australian Open:

1. kolo: Cibulková na Australian Open vyhrala česko-slovenské derby

„Som rada, že to mám za sebou vo dvoch setoch. Nebol to ľahký zápas a už vôbec nie podobný tomu z Kuala Lumpuru. Spočiatku jej moje lopty vyhovovali, tlačila a získala veľa víťazných úderov. Bolo dôležité, že som prvý set otočila a dotiahla do víťazstva. V druhom som od stavu 2:2 až do 5:2 konečne hrala svoj tenis a mohla som zápas ukončiť skôr, ale pri mečbaloch som jej znova nahrala na víťazné lopty. Ani to ma však nezastavilo a dotiahla som to v tajbrejku, hoci som čelila setbalu. Som na seba hrdá, ako som to psychicky zvládla. Z tohto zápasu si vezmem veľa ponaučení. V prvom rade musím hrať svoju hru a vyvarovať sa niektorých chýb na returne,“ zhodnotila Cibulková.

Ďalšia súperka Cibulkovej vyťažila zo skreču súperky

Súperkou Cibulkovej v súboji o postup do osemfinále bude Ruska Jekaterina Makarovová, semifinalistka AO z roku 2015. Nasadená tridsiatka žrebu Makarovová v zápase 2. kola vyťažila aj zo skreču Talianky Sary Erraniovej za stavu 6:2 a 3:2.

„Musím sa dobre pripraviť. Makarovová v treťom kole bude veľmi ťažká súperka. Makarovová vie zahrať veľmi dobre, čo platí najmä o tomto turnaji v Melbourne. Zdolala tu veľké mená. Dám do toho všetko. Uvidíme, ako to dopadne,“ pripomenula Cibulková pred súbojom v 3. kole.

Zverenkyňa kapitána fedcupovej reprezentácie SR Mateja Liptáka Cibulková po piaty raz postúpila medzi 32 najlepších v Melbourne Parku, jej maximom je finále z roku 2014. Vďaka tomu, že vlani stroskotala hneď v 1. kole, zatiaľ iba pripisuje body a v „online“ verzii rebríčka WTA jej aktuálne patrí štvrtá priečka.

Dvojhra žien – 2. kolo:

Dominika Cibulková (SR-6) – Chsieh Su-wej (Taiw.) 6:4, 7:6 (8) za 103 minút

Už prvý gem naznačil veľký boj, keď Cibulková potrebovala štyri výhody na potvrdenie svojho podania. Slovenka ako prvá prišla o servis na 1:2, ale sériou troch gemov otočila na 4:2. Nebol to ešte rozhodujúci náskok v prvom sete, lebo Chsieh dorovnala na 4:4. Vzápätí dala Slovenka na 5:4. V desiatom geme Cibulková vzala po tretí raz podanie svojej súperke, keď premenila tretí setbal víťazným forhendovým volejom.

V druhom dejstve to bolo vyrovnané do stavu 2:2. Potom svetová šestka Cibulková sériou troch „čistých hier“ odskočila na 5:2 a na dvorci v tej fáze kraľovala. Siedmy gem Cibulková zakončila tromi forhendovými „winnermi“, lenže koniec sa ešte neblížil. Skúsená Taiwančanka znížila na 3:5 a po dvoch odvrátených mečbaloch vzala Cibulkovej podanie na 4:5. Slovenka jej pomohla chybami z forhendu.

Záhadu druhého setu napokon rozlúštil až tajbrejk. Cibulková v jeho úvode viedla 2:0, ale bolo aj 2:3 a 3:4 z jej pohľadu. Za stavu 6:5 sa favoritke ponúkol tretí mečbal, ale bekhendová vynútená chyba znamenala 6:6 a striedanie strán. Situácia sa zopakovala aj za stavu 7:6, ibaže tento mečbal už nemala Slovenka pri svojom podaní. Chsieh ešte otočila na 8:7, ale záver patril Cibulkovej. Pri piatom mečbale Taiwančanka poslala relatívne ľahký forhendový volej za základnú čiaru.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Chsieh Su-wejDominika CibulkováJekaterina makarovová