Video: Po Djokovičovi na Australian Open skončil aj Murray

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Australian Open - 7. deň

MELBOURNE 22. januára (WebNoviny.sk) – Mischa Zverev sa postaral o to, že britský tenista Andy Murray ani tento rok nezíska titul na grandslamových Australian Open v Melbourne. Zatiaľ menej renomovaný z nemeckých bratov s ruským pôvodom v nedeľu zvíťazil nad lídrom singlového renkingu ATP za 3:33 h 7:5, 5:7, 6:2, 6:4. Mečbal premenil bodom priamo z podania. „Ani netuším, ako sa mi to podarilo. Ešte stále sa zdráham uveriť tomuto úspechu,“ vyhlásil v interview ešte na kurte M. Zverev.

Dvadsaťdeväťročný ľavoruký 50. muž svetového rebríčka Mischa Zverev bude vo svojom premiérovom štvrťfinále na veľkej štvorke čeliť úspešnému zo súboja Roger Federer (Švaj.-17) – Kei Nišikori (Jap.-5). S Federerom má bilanciu 0:2, proti Nišikorimu ešte nehral. Bez ohľadu na výsledok si značne zlepší rebríčkové maximum po takmer ôsmich rokoch: 5. októbra 2009 bol na 48. priečke, v online prepočte mu aktuálne patrí 35. miesto.

Obrazom: Australian Open – 7. deň

Zverev na druhý pokus prekonal úradujúcu jednotku

Moskovský rodák M. Zverev dosiaľ najďalej na Majors bol v 3. kole Wimbledonu 2008, na AO v 2. kole edície 2007. Proti rovesníkovi Murraymu znížil v štatistike zo všetkých oficiálnych medzinárodných vzájomných konfrontácií na 1:4 (vrátane semifinále singla juniorov na US Open 2004), rivalita trvá už od sezóny 2003. Devätnásťročný Zverevov brat Alexander, 24. v hodnotení, v sobotu v 3. kole prehral v päťsetovej dráme so Španielom Rafaelom Nadalom.

https://www.youtube.com/watch?v=CcDExM1YXps

Zverev proti Murraymu v Rod Laver Arene zaostal na esá 7:10, ale zároveň urobil citeľne menej dvojchýb – 2:6. Víťaz mal pomer víťazných úderov a zbytočných zlyhaní 52:26, zdolaný 71:28. Nemec premenil 8 zo 17 brejkbalov, Brit 5 z 13. Zverev pri svojej ofenzívnej taktike zvládol 65 zo 118 zákrokov pri sieti.

V otváracom sete predviedol obrat z 3:5. V druhej časti sa síce dostal z 2:4 na 4:4 a odvrátil štyri setbaly pri vlastnom podaní v desiatom geme, ale neodolal na servise v dvanástej hre. V treťom dejstve mu patrili všetky hry od stavu 1:2. Pridal k tomu vstupný gem štvrtého setu a už si udržal servis, nečelil ani len brejkbalu.

Otcom Alexandrom st. vedený Zverev hrá v „main draw“ na medzinárodných otvorených majstrovstvách Austrálie premiérovo od roku 2011. Pred Murraym vyradil Španiela Guillerma Garcíu-Lópeza, Američana Johna Isnera (9:7 v rozhodujúcej časti, pričom predviedol prvý obrat z 0:2 na sety v kariére) a Tunisana Maleka Jaziriho.

Zverev pri druhom pokuse prvý raz prekonal úradujúcu jednotku počítačového poradia. Vlani vo štvrťfinále v Šanghaji podľahol Srbovi Novakovi Djokovičovi. Dosiaľ mal renkingové maximum v podobe prekonania Stana Wawrinku minulý rok v Bazileji, Švajčiar vtedy bol 3. v hodnotení.

Zverev je renkingovo najnižšie postaveným premožiteľom nasadenej jednotky na GS od triumfu Rusa Marata Safina (vtedy 86.) nad domácim Andym Roddickom na US Open 2004. Jednotka „pavúka“ sa na AO nelúčila takto rýchlo od roku 2003 (hostiteľ Lleyton Hewitt).

Australian Open - 7. deň

Murray hral päťkrát finále Australian Open

Zverenec Ivana Lendla a Jamieho Delgada Murray bol na južnej pologuli vo finále ročníkov 2010, 2011, 2013, 2015 a 2016, ani raz neuspel. Už od štvrtka je mimo spomenutý obhajca trofeje Djokovič, ktorého v 2. kole vyradil Uzbek Denis Istomin.

Murray utrpel svoju najhoršiu prehru na vrcholnej scéne, odkedy ho v roku 2006 práve na Australian Open zdolal Argentínčan Juan Ignacio Chela, 51. v hierarchii. Na predchádzajúcich siedmich ročníkoch v metropole Viktórie bol minimálne vo štvrťfinále.

Rodák zo škótskeho Dunblane Murray sa neposunul na historické tretie miesto v tzv. Open Ere podľa počtu zápasových úspechov na južnej pologuli. Zostal na hodnote 48 spolu Američanom Andrem Agassim a svojím českým koučom Lendlom. Vedie Švajčiar Roger Federer (83 po piatku) pred Djokovičom (58) a Švédom Stefanom Edbergom (56).

Na úroveň 48 sa v sobotu vyštveral Nadal, v pondelok sa môže zlepšiť. Murray si v piatok v 3. kole pripísal 179. zápasový triumf na veľkej štvorke celkovo, čím osamel na ôsmej priečke v otvorenej ére pred Edbergom.

Dvojhra mužov – 4. kolo (osemfinále):

Mischa Zverev (Nem.) – Andy Murray (V. Brit.-1) 7:5, 5:7, 6:2, 6:4 za 3:33 h

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andy MurrayKei NišikoriRoger Federer