Video: Lučičová vyzve Serenu v semifinále Australian Open

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Najkrajšie momenty zo štvrťfinále Australian Open

MELBOURNE 25. januára (WebNoviny.sk) – Americká tenistka Serena Williamsová a Chorvátka Mirjana Lučičová-Baroniová utvorili druhú semifinálovú dvojicu vo dvojhre žien na grandslamových Australian Open na tvrdom povrchu v Melbourne. Serena v stredu zvíťazila vo štvrťfinále nad Britkou Johannou Kontovou za 75 minút jasne 6:2, 6:3. Lučičová-Baroniová si poradila s Češkou Karolínou Plíškovou za 107 minút 6:4, 3:6, 6:4. Už v utorok postúpili do semifinále v hornej polovici žrebu Američanky Venus Williamsová a CoCo Vandeweghová. Obe semifinále sú na programe vo štvrtok, finále v sobotu o 9.30 h SEČ.

Miestna šampiónka zo sezón 2003, 2005, 2007, 2009, 2010 a 2015 Serena je vo svojom jubilejnom 10. semifinále na Majors v rade a celkovo 34. v kariére. Lučičová-Baroniová si medzi najlepšími štyrmi na vrcholnom fóre zahrá druhý raz po Wimbledone 1999. V bilancii zo vzájomných duelov zaostáva 0:2, oba sa uskutočnili už pred 19 rokmi. V sezóne 1998 Chorvátka nestačila na Američanku v Sydney (3:6, 6:4, 5:7) a na Wimbledone (3:6, 0:6).

„Ten Wimbledon si pamätám, ale len rok a hlavný dvorec. A víťazstvo… Vzhľadom na môj vtedajší vek som bola nadšená. Mirjana, samozrejme, tiež v tom čase patrila k mladučkým hráčkam. Úprimne: teraz sme niekde úplne inde, obe sme toho dosť preskákali. Ustáli sme to a sme tu, čo je podľa mňa pozoruhodná story,“ skonštatovala Serena, citoval ju web Tenisovej asociácie žien (WTA).

Obrazom: Najkrajšie momenty zo štvrťfinále Australian Open

Serena môže byť opäť svetovou jednotkou

Serena hrala s 25-ročnou rodáčkou zo Sydney Kontovou (9.) premiérovo v kariére. Obhajkyni semifinálovej účasti na AO nastrieľala 10 es a 25 „winnerov“ popri 21 nevynútených chybách. Britka s maďarskými koreňmi skončila na hodnotách 2 esá, 11 víťazných úderov a 22 zlyhaní.

Serena využila polovicu z ôsmich brejkbalov, Kontová jeden z troch. Američanka prehrala iba tri fiftíny rozohrané svojím prvým podaním, ktoré však trafila len v 45 % prípadov.

„Prvé podanie mi dnes nepadalo, ale v príprave som cizelovala druhé. Na tomto podujatí sa mi to vypláca, pretože prvý servis mi tu akosi nefunguje už od začiatku. Zároveň sa opieram aj o základné údery a išla som nahor na returne,“ popisovala S. Williamsová.

„Myslím si, že to bola jedna z najlepších skúseností v mojom tenisovom živote. Je veľa poznatkov, ktoré si odnášam, a nemenej aspektov vyžadujúcich popracovať na nich. Zároveň som si uvedomila, čo robím dobre. Serena si zaslúži uznanie, v prvom sete bola takmer perfektná, počínala si neskutočné kvalitne. Dnes ukázala, prečo je v našom odvetví tým, kým je,“ podotkla Kontová.

Najkrajšie momenty zo štvrťfinále Australian Open

Tridsaťpäťročná rodáčka zo Saginawu S. Williamsová má nádej na 23. singlový titul na veľkej štvorke, čím by osamela na historickej druhej priečke pred Nemkou Steffi Grafovou. Vedie Austrálčanka Margaret Courtová (24). Američanka dosiaľ naposledy na takto významnej scéne uspela minulý rok na Wimbledone. Keď sa na južnej pologuli v minulosti prebojovala do semifinále, vždy získala trofej.

Patrickom Mouratoglouom trénersky dozorovaná Serena sa môže v pondelok vrátiť pred Nemku Angelique Kerberovú na čelo svetového rebríčka. Potrebuje na to celkový triumf. Kerberová sa premiérovo vo svojej kariére posunula na vrchol 12. septembra 2016 po víťazstve na newyorských US Open. Stala sa 22. líderkou v histórii. Mladšia zo sestier Williamsových úradovala vo svojom šiestom funkčnom období 186 týždňov (18. februára 2013 – 11. septembra 2016), celkovo ich ako jednotka má na konte 309.

Lučičová-Baroniová dúfa, že sa nerozsype

Dortmundská rodáčka Lučičová-Baroniová po nečakanom triumfe nad finalistkou vlaňajších US Open Plíškovou uviedla: „O takýchto veciach som snívala, na toto som tvrdo trénovala. Mám 34 rokov, nádherné súkromie, šťastné manželstvo. Dokonale by mi teda stačilo užívať si chvíle s najbližšími. Hlboko vo mne však pretrvávalo presvedčenie, že mám na takéto výsledky. Je neskutočné, že teraz sa to potvrdzuje.“

Lučičová-Baroniová vyrovnala v štatistike proti 24-ročnej Plíškovej (5.) na 3:3, odplatila je vlaňajší septembrový tesný Wu-chan (6:7 /4/, 7:5, 6:7 /5/), v ktorom sa v rozhodujúcej časti nedopodávala k postupu a neskôr nevyužila náskok 5:3 v tajbrejku. V stredu v otváracom dejstve predviedla obrat z 1:3. V druhom sete viedla 2:0 a za stavu 2:3 dosiahla okamžitý rebrejk, ale nevyhla sa pokračovaniu. V tretej časti dvakrát stratila náskok brejku, od skóre 3:4 a podanie však bola rezolútna.

Najkrajšie momenty zo štvrťfinále Australian Open

Lučičová-Baroniová bola mierne lepšia na esá – 9:8. Mala pomer „winnerov“ a nevynútených chýb 42:35, Plíšková 23:21. Obe premenili sedem brejkbalov. Chorvátka sa nechala ošetriť po siedmej hre druhej časti. Následne si pripísala 12 z posledných 13 fiftínov. Mečbal zužitkovala bodom priamo z podania, Plíškovej forhendovú odpoveď zastavila sieť.

„Som vďačná Bohu, že som to dnes dokázala dohrať. Bola som značne znepokojená a ustarostená. Netušila som, či je vo mne schopnosť vytrvať. Približne od polovice ma indispozícia výrazne trápila, ku koncu sa to stupňovalo. Ani si nepamätám, kedy som naposledy mala voľný deň, hrám dvojhru aj štvorhru. Doprajem si regeneráciu a terapiu, budem v poriadku. Dám si bandáže navyše a azda sa nerozsypem. Budem tvrdo bojovať,“ deklarovala chorvátska veteránka s ľavou nohou obviazanou na stehne aj lýtku.

„Serena je najväčšou šampiónkou, určite najlepšou tenistkou v histórii. Bude to teda nesmierne náročné. Ja zotrvám pri mojej rutine. Skúsim pozviechať sa, výdatne si oddýchnuť, napochodovať zajtra na dvorec so srdcom a zahrať najlepšie, ako som schopná,“ vyhlásila Lučičová-Baroniová pred semifinále. Bez ohľadu na výsledok si zlepší renkingové maximum. Zo 79. pozície poskočila v online prepočte na 29. miesto, dosiaľ najvyššie bola na 32. priečke už 11. mája 1998. Tento týždeň je v jej dosahu aj 14. stupienok.

„Súperka zahrala fakt dobre. Veľmi tvrdo udierala do loptičky, vstupovala do dvorca, chodila z plnej sily do mojich podaní. Nemôžem si dovoliť toľkokrát prísť o servis. Keď som netrafila prvé podanie, ona ma okamžite dostávala pod tlak. Celkovo obstála o čosi lepšie ako ja, bola agresívnejšia, viedlo to k úspechu,“ skonštatovala Plíšková, ktorá v 3. kole utiekla Lotyške Jelene Ostapenkovej z manka 2:5 s dvojitým brejkom v treťom sete a 30. januára bude svetovou trojkou, čím si o dve priečky zlepší rekord.

Dvojhra žien – štvrťfinále (stredajšie výsledky):

Mirjana Lučičová-Baroniová (Chor.) – Karolína Plíšková (ČR-5) 6:4, 3:6, 6:4

https://www.youtube.com/watch?v=5WYAmNhDz94

Dvojice v semifinále dvojhry žien:

– zhora podľa „pavúka“

CoCo Vandeweghová (USA) – Venus Williamsová (USA-13)

Mirjana Lučičová-Baroniová (Chor.) – Serena Williamsová (USA-2)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe CoCo VandeweghováKarolína PlíškováSerena WilliamsováVenus Williamsová