Tour de France pokračuje 10. etapou, šancu má aj Sagan

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peter Sagan
Slovenský cyklista Peter Sagan na stupňoch pre víťazov po prvej etape Okolo Kalifornia. San Diego, 15. máj 2016. Foto: SITA/AP

ESCALDES-ENGORDANY 12. júla (WebNoviny.sk) – Po prvom dni voľna pokračuje cyklistická Tour de France utorkovou desiatou etapou, ktorá jazdcov zavedie z Andorry naspäť na francúzske územie. Etapa odštartuje v obci Escaldes-Engordany a po 197 kilometroch bude finišovať v Reveli.

Prvý na vrchole Port d’Envalira získa prémiu 5000 eur

Hneď od úvodu začnú cyklisti stúpať na vôbec najvyšší bod tohtoročnej Tour – tiahly kopec prvej kategórie Port d’Envalira s dĺžkou 22,6 km a priemerným sklonom 5,5 %, ktorého prvý pokoriteľ získa finančnú odmenu 5000 € a špeciálnu cenu Souvenir Henriho Desgrangea.

Po dosiahnutí vrcholu v nadmorskej výške 2408 m nasleduje 60-kilometrový zjazd a prevažne rovinatý profil až takmer do cieľa. Sedem kilometrov pred páskou sa nachádza ešte stúpanie tretej kategórie Côte de Saint-Ferréol (1,8 km, 6,6 %), po ktorom sa klesá asi 4 km a zostávajúce tri kilometre sa idú po rovine.

Viaceré zahraničné portály favorizujú v utorok na víťazstvo slovenského majstra sveta Petra Sagana. Jazdec tímu Tinkoff by podľa prognóz mohol vyraziť do úniku dňa, aby na 122. kilometri bral body na šprintérskej prémii v Aigues-Vives a pokúsil sa o opätovný zisk zeleného trička.

Tour de France
Foto: letour.fr

Sagan stráca sedem bodov na Cavendisha

Sagan zaostáva v bodovacej súťaži za Markom Cavendishom len o sedem bodov a po utorku sa môže ocitnúť naspäť vo svojej obľúbenej farbe. Nahrávať by mu malo aj trojkové stúpanie v závere, na ktorom by 26-ročný Žilinčan mohol utiecť konkurencii, tak ako naposledy pri rovnakom finiši v Reveli v roku 2010 Alexander Vinokurov. Okrem Sagana sa medzi favoritmi vyskytujú aj mená ako Julian Alaphilippe, Greg van Avermaet, Bryan Coquard, Michael Matthews či Edvald Boasson Hagen. Jeden z týchto cyklistov môže mať veľké šance na úspech, pokiaľ nepríde k hromadnému špurtu.

„Deň po dni voľna je nepredvídateľný. Nedostatočné zotavenie po jednom z nich bolo pre mňa najhoršou nočnou morou. Netušíte, čo sa stalo s nohami a nikdy neviete, ako vám to pôjde. Dlhé stúpanie hneď po štarte vytvára prvok napätia. Za predpokladu, že všetci sa budú cítiť dobre, môžeme byť svedkami zaujímavého záveru. Finiš vyhovuje výbušným jazdcom ako Julian Alaphilippe a typom, ktorí vedia prejsť takéto kopce najhladšie,“ uvádza na portáli Cyclingnews bývalý víťaz Tour de France Stephen Roche.

Okrem zeleného môže dôjsť k prezliekaniu aj vrchárskeho trička, rozdiel v tejto súťaži je medzi vedúcim Thibautom Pinotom (FDJ) a Rafalom Majkom (Tinkoff) len trojbodový. Víťaz prémie na vrchole Port d’Envalira získa desať bodov, za prvé miesto na Côte de Saint-Ferréol sa udeľujú dva body. V celkovej klasifikácii by nemali nastať výraznejšie zmeny, predpokladá sa, že Christopher Froome (Sky) si po utorku udrží žlté tričko lídra pretekov. Desiata etapa štartuje o 12.35 h, prvého v cieli očakávajú organizátori niekedy medzi 17.02 a 17.28.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Alexander VinokurovChristopher FroomeJulian AlaphilippeMichael MatthewsPeter Sagan