SNG získala sochu zo 14. storočia považovanú za stratenú

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Zehnajuci kristus
Najvýznamnejšia akvizícia do Zbierok starého umenia SNG za rok 2015 - gotická socha Žehnajúceho Krista (Apoštola?) zo Spišskej Novej Vsi (lipové drevo, 136 × 37 × 24 cm). Socha, ktorá donedávna patrila medzi stratené artefakty z územia Slovenska, sa objavila v ponuke berlínskej aukčnej spoločnosti. Jej posledná stopa na našom území pochádza z roku 1937, keď bola súčasťou veľkej výstavy Staré umění na Slovensku, odkaz země a lidu na Pražskom hrade. Bratislava, 31. január 2016. Foto: SITA/SNG

BRATISLAVA 31. januára (WebNoviny.sk) – Gotická socha, o ktorej sa myslelo, že je stratená sa dostala do zbierok Slovenskej národnej galérie (SNG). Drevená socha stojaceho svätca zo začiatku 14. storočia je najvýznamnejším prírastkom zbierok starého umenia SNG za rok 2015, agentúru SITA o tom informovala národná galéria.

Ako doplnil kurátor zbierky gotického umenia SNG Dušan Buran, „socha je momentálne na konzervátorskej údržbe v reštaurátorskom ateliéri, sprístupnená verejnosti bude po 9. februári v priestoroch Nestálej expozície na 1. poschodí Esterházyho paláca v Bratislave„. Socha donedávna patrila medzi stratené artefakty z územia Slovenska. Objavila sa však v ponuke berlínskej aukčnej spoločnosti. Jej posledná stopa na našom území bola podľa Dušana Burana spred takmer 90 rokov, z roku 1937, kedy bola socha súčasťou veľkej výstavy Staré umění na Slovensku, odkaz země a lidu na Pražskom hrade.

Figúra stojaceho svätca zo začiatku 14. storočia, vyrezaná z lipového dreva, sa zachovala bez atribútov, teda bez doplnkov v rukách či inde, ktoré ju bližšie určujú. Kurátor zbierky gotického umenia SNG Dušan Buran tvrdí, že pôvodne mohlo ísť o Žehnajúceho Krista a v tom prípade chýba pravá, žehnajúca ruka a v ľavej by držal jablko svetovlády. Socha taktiež mohla zobrazovať Sv. Jakuba apoštola, ktorý by v jednej ruke držal pútnickú palicu a na hlave mohol byť nasadený klobúk s mušľou. Socha sa na územie Spiša dostala z Francúzska.

Porovnateľná so štýlom a technológiou spracovania spomínanej gotickej sochy Krista či svätca je v zbierkach SNG socha Madony z Ruskinoviec zo začiatku 14. storočia. „Pokiaľ rozhodujúcu väčšinu dostupných artefaktov tohto obdobia tvoria madony, socha zo Spišskej Novej Vsi prináša vo svojej kvalite ojedinelú ukážku ikonografie Krista, možno jedného z apoštolov. Ako taká mohla slúžiť tiež vo funkcii predobrazu pre niekoľko mladších a rustikálnejších sôch svätcov zo Spiša i stredného Slovenska,“ dodáva v tlačovej správe k vzácnemu prírastku do zbierok národnej galérie Dušan Buran.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie SNG Slovenská národná galéria