Zomrela módna návrhárka Sonia Rykiel

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Zomrela módna návrhárka Sonia Rykiel
Rodáčku z Paríža prezývali kráľovná pletenín (na snímke s dcérou Nathalie). Foto: archívne, SITA/AP

BRATISLAVA 25. augusta (WebNoviny.sk) – Vo veku 86 rokov vo štvrtok zomrela francúzska módna návrhárka Sonia Rykiel. Rodáčka z Paríža, ktorú tiež prezývali kráľovná pletenín, skonala v dôsledku Parkinsonovej choroby.

„Moja mama zomrela o piatej hodine ráno v jej dome v Paríži,“ potvrdila smutnú správu jej dcéra Nathalie, ktorá v ich módnom dome pôsobí ako vedúca a umelecká riaditeľka. Rykiel trpela spomínanou chorobou takmer dvadsať rokov.

Sonia Rykiel

sa narodila 25. mája 1930. S módou najprv pracovala ako aranžérka v obchode s oblečením, kde sa zamestnala v roku 1948. V roku 1953 sa vydala za Sama Rykiela (rozviedli sa v roku 1965, pozn. red.), s ktorým má spomínanú dcéru Nathalie a syna Jeana-Phillipea, a pracovala v jeho butiku, kde predávala aj svoje prvé kreácie pre ženy.

V roku 1962 prerazila na trh so svetrami, známymi aj ako takzvané Poor Boy Sweaters. Jej výtvory si kupovali hviezdy ako Audrey Hepburn, Brigitte Bardot či Catherine Deneuve. Svoj eponymný prvý obchod otvorila v roku 1968. Neskôr začala navrhovať aj oblečenie pre mužov a deti, rôzne doplnky či parfumy. V roku 2009 jej za prínos francúzskemu módnemu priemyslu udelili Rad Čestnej légie.

Informácie pochádzajú z webstránok www.bbc.com a www.vogue.co.uk.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Audrey HepburnBrigitte Bardot