V mliečnom súboji vyhrávajú ovce, ich mlieko je zdravšie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Mlieko
Foto: ar.selecciones.com

BRATISLAVA 17. septembra (WEBNOVINY) – Mlieko prináša ľudskému telu množstvo zdravotných benefitov. Rodičia nás učili, že je výborné na kosti, nehovoriac o vitamínoch a mineráloch.

Najčastejšie sa do slovenských domácností dostáva kravské mlieko, no vedeli ste o tom, že to ovčie je podstatne zdravšie? Obsahuje totiž niekoľkonásobne viac vitamínov a minerálov ako kravské mlieko a navyše je vhodné aj pre ľudí s intoleranciou na laktózu.

Vitamíny

Vysoký obsah vitamínov A, D a E je v ovčom mlieku navyše doplnený vitamínmi skupiny B. Oproti kravskému mlieku sa v ňom nachádza trojnásobne vyššie množstvo vitamínu B12, v prípade vitamínu B1 je to dokonca päťnásobok. O tom, prečo sú vitamíny z B komplexu pre nás tak dôležité, sa viac dočítate tu.

Minerály

Ovce, ovca
Foto: Green Sheep

V ovčom mlieku sa nachádza hlavne veľa vápnika a zinku. Vápnik je dôležitou súčasťou boja proti osteoporóze a zároveň je veľmi dôležitý aj pre deti, ktorým pomáha zlepšovať hustotu kostí. Obsah zinku, ktorý je najdôležitejší pre zdravú pokožku, môže byť v porovnaní s kravským až štvornásobne vyšší.

Bielkoviny

Vďaka srvátkovým bielkovinám je ovčie mlieko ľahšie stráviteľné. Počas spracovania sa vlastne presunú do srvátky, ktorá je vedľajším produktom pri spracovaní mlieka. „Bielkoviny ovčieho mlieka obsahujú kompletné spektrum aminokyselín vrátane esenciálnych, ktoré sú nevyhnutné pre rast, obnovu a regeneráciu telesných štruktúr. Sú ľahko stráviteľné a využiteľné,“ povedala odborníčka na zdravú výživu Alžbeta Béderová.

Tuky

Jogurt, jahody, jedlo
Foto: shape.com

Ovčie mlieko obsahuje skoro dvakrát toľko tuku ako kravské mlieko. Na prvý pohľad sa môže zdať, že je to nevýhoda, no tu je schovaná sila ovčieho mlieka. Keďže obsahuje vitamíny rozpustné v tukoch, bez nich by naše telo nemohlo z mlieka čerpať toľko prospešných látok.

Laktóza

Intolerancia na laktózu je pomerne známa a rozšírená. „Týmito problémami trpí na Slovensku až 14 percent populácie. Z dôvodu deficitu enzýmu laktázy sa mliečny cukor laktóza štiepi až v hrubom čreve a spôsobuje kŕče, nafukovanie a hnačky. Pretože procesom spracovania na mliečne výrobky – jogurty, syry – je laktóza rozložená, môžu si aj ľudia s týmto ochorením pochutnať na mliečnych výrobkoch vyrobených z ovčieho mlieka,“ uviedla Béderová.

Pre ľudí s intoleranciou na laktózu sú teda ovčie mlieko a výrobky z neho ideálne, keďže nespôsobujú tráviace problémy, ako väčšina výrobkov z kravského mlieka.

Cholesterol

Tuky v ovčom mlieku obsahujú viac mastných kyselín, ktoré netvoria takzvaný zlý cholesterol. Ovčie mlieko plní teda navyše aj úlohu dôležitého prirodzeného zdroja mastných kyselín. Jeho dlhodobá konzumácia má pozitívny vplyv na hladinu cholesterolu v organizme človeka.

Myslite na svoje zdravie na Facebooku

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia