V Pezinku oceňovali slovenských výrobcov vína

Topolcianky wine2
Sudy s vínom vo vinárskych závodoch v Topolčiankach Foto: SITA/Martin Havran

BRATISLAVA 11. septembra (WEBNOVINY) – Pezinský zámok hostil najlepších výrobcov vín na Slovensku. Naši vinári si okrem zažitej tradície výroby červeného a bieleho vína osvojili už aj výrobu ružového a napríklad aj slamového vína. Ako uviedol v rozhovore pre agentúru SITA prezident Medzinárodnej jury pre udeľovanie cien Medzinárodnej organizácie pre vinič a víno František Lipka, začíname sa v tejto oblasti zaraďovať medzi špičku.

Vína ročníka 2009 sa vyznačujú predovšetkým typickým odrodovým charakterom a zároveň vyjadrujú aj charakter nášho slovenského terroirs. Upútajú vás prírodnými odrodovými arómami, v ktorých dominujú ovocné a kvetinové vône, ako aj plnými, čistými a intenzívnymi chuťami. Príjemné kyselinky vínam dodávajú sviežosť a iskrivosť typickú pre naše klimatické podmienky,“ dodal Lipka na piatom jubilejnom Národnom salóne vín Slovenskej republiky.

Komisia hodnotila 100 vín slovenských výrobcov, ktorí už predtým získali na ocenenia na regionálnych súťažiach.

Šampiónmi v jednotlivých kategóriach sa stali:

V kategórii tiché biele suché sa stal víťazom Devín, ročník 2009, výber z hrozna, od firmy VINS s.r.o.

V kategórii tiché biele polosuché a polosladké zvíťazilo Rulandské biele, ročník 2009, polosuché, výber z hrozna, od firmy Víno Dious, s.r.o.

V kategórii tiché ružové suché, polosuché a polosladké zvíťazil Cabernet Sauvignon, rosé, ročník 2009, neskorý zber, z PD Mojmírovce.

V kategórii tiché červené suché zvíťazilo Rulandské modré, ročník 2009, bobuľový výber, z Vinárskych závodov Topoľčianky

V kategórii tiché prírodne sladké zvíťazilo slamové víno Tokaj cuvé, ročník 2008, z pivnice Ing. Jaroslava Ostrožoviča.

V kategórii Tokajské vína zvíťazila Tokajská výberová esencia, ročník 1999, od firmy Tokaj Company, s.r.o.

V kategórii šumivé vína zvíťazil Sekt Pálffy, extra suché akostné šumivé, od firmy Víno Nitra, s.r.o.

Každé víno bolo paralelne hodnotené v 2 degustačných komisiach, čiže prešlo ústami 12 degustátorov. Najvyššie a najnižšie bodové hodnotenie bolo eliminované a konečný bodový výsledok predstavuje priemer hodnotenia 10 degustátorov z dvoch komisii. Tento systém zaručuje najvyššiu objektivitu hodnotenia a považuje sa za najprísnejší svetový systém.

SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom