V starom cintoríne v Brezne reštaurujú hrobku rodu Lehotských

Hrobka Lehotských
V starom cintoríne v Brezne začali renovovať hrobku rodu Lehotských. Reštaurátorské práce vykonáva akademický sochár Ján Filo a jeho tím. Reprofoto: www.youtube.com

BANSKÁ BYSTRICA 15. novembra (WebNoviny.sk) – V starom cintoríne v Brezne začali renovovať hrobku rodu Lehotských. Reštaurátorské práce vykonáva akademický sochár Ján Filo a jeho tím.

Ako uvádza internetová stránka mesta, na zachovanie a obnovu tejto národnej kultúrnej pamiatky mesto od Ministerstva kultúry SR získalo dotáciu 25-tisíc eur, na dofinancovanie použije aj prostriedky z vlastného rozpočtu.

Národná kultúrna pamiatka

Hrobka zemianskej rodiny Lehotských pôvodom z Kráľovej Lehoty bola postavená okolo roku 1860 v neoklasicistickom slohu. Od roku 1990 je národnou kultúrnou pamiatkou a je zapísaná v Ústrednom zozname pamiatkového fondu. Jedna z najkrajších stavieb starého cintorína v Brezne chátrala a bola v kritickom stavebno-technickom stave.

Vlani v novembri podalo mesto žiadosť o poskytnutie dotácie na Ministerstvo kultúry SR v rámci podprogramu Obnova kultúrnych pamiatok a bolo na tretí pokus úspešné. K reštaurovaniu hrobky mesto získalo kladné rozhodnutie od Krajského pamiatkového úradu Banská Bystrica.

Podľa projektovej manažérky mesta Viery Medveďovej je zámerom odvrátiť ďalšie chátranie národnej kultúrnej pamiatky, riešiť jej havarijný stav a v prvej etape obnoviť exteriér. To všetko je už v rukách reštaurátora, akademického sochára Jána Fila.

Poškodenie zlodejmi

Počasie reštaurátorom zatiaľ praje, čo ich veľmi teší, pretože museli začať s prácami v exteriéri. „Snažíme sa zastrešiť kopulu pôvodnou technológiou, aby sme zabránili prieniku vody do jadra architektúry. Dielce sú imitáciou keramickej krytiny. Exteriér aj interiér sme vyčistili od hrubých nečistôt a depozitov, ale aj lišajníkov, machov, zelene,“ uviedol Fila.

V interiéri sa nachádzajú úložné priestory pre umiestnenie rakiev horizontálne nad sebou, ktoré sú však poškodené zlodejmi. Náročná práca reštaurátorov si vyžaduje čas, ale prvé zmeny už vidieť. Výsledný efekt sa ukáže podľa odborníkov po ukončení tretej etapy, pravdepodobne o tri roky.

Ďalšie k téme

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom