V Západných Čechách otvorili unikátne múzeum minerálnych vôd

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia

BRATISLAVA 14. júla (WBN/PR) – Zamýšľali ste sa niekedy nad tým ako vzniká minerálna voda? Čo stojí za zrodom tohto prírodného zázraku? Neďaleko od Karlových Varov v obci Kyselka vzniklo Múzeum minerálnych vôd a značky Mattoni.

Od 16. júla sa môžete tešiť na expozíciu, ktorá dýcha 19. storočím a je doplnená modernou technológiou. Túto interaktívnu formu prehliadky si užijú hlavne deti. Netradičná expozícia múzea ponúka prierez históriou Mattoni a známeho regiónu minerálnych vôd. Hneď pri vstupe vás privíta podoba významného a uznávaného obchodníka Heinricha Mattoniho, zakladateľa spoločnosti Mattoni. V múzeu si môžete pozrieť dizajn pôvodných fliaš, do ktorých sa minerálna voda kedysi plnila. Na svoje si prídu aj nadšenci histórie vďaka zachovaným ručne písaným dokumentom. Pre deti je taktiež pripravený pútavý animovaný film, ktorý čerpá z leporela firmy Mattoni z 30. rokov 20. storočia.

Ak už máte namierené do Karlových Varov, či už vďaka oslavám 700. výročia Karla IV. alebo kvôli liečivým prameňom, nenechajte si ujsť návštevu obce Kyselka. Je vzdialená len pár kilometrov. Otváracia doba Mattoni múzea je v období od apríla do októbra každý deň okrem pondelka od 9.00 – 17.00 hod.

Za myšlienkou vytvorenia múzea stojí spoločnosť Karlovarské minerální vody, ktorá dokázala za necelé tri roky zrekonštruovať budovu, ktorá pôvodne slúžila na prevádzku stáčania minerálnej vody. Novo zrekonštruovaná budova inšpirovaná alpskou architektúrou nesie meno Dr. Josefa Löschnera, ktorý bol spolupracovníkom zakladateľa spoločnosti Heinricha Mattoniho.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia