Väčšia podpora domácich výrobcov ochráni Slovákov pred potravinovými škandálmi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kura, kurča, potraviny
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 19. februára (WebNoviny.sk) – Posledný škandál s pochybným poľským mäsom, ako aj všetky doterajšie potravinové škandály jednoznačne preukázali, ako je z hľadiska bezpečnosti slovenských spotrebiteľov dôležité podporovať domácu potravinársku výrobu.  Zhodli sa na tom delegáti Valného zhromaždenia Únie potravinárov Slovenska (ÚPS), ktoré sa konalo 18. februára 2019.

ÚPS preto podporuje návrh, aby sa v rámci rozdelenia prostriedkov vnútroštátnej pomoci vyčlenili zdroje aj na technologickú obnovu potravinárskych podnikov, propagáciu a vzdelávanie spotrebiteľov o slovenských potravinách. Informovala o tom v utorok hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.

Rast cien energií a vstupných surovín

ÚPS oceňuje snahu štátu legislatívou narovnávať nevyvážené vzťahy v agropotravinárskej vertikále. „Slovenskí potravinári podporujú nastavenie férových a rovnocenných podmienok novej spoločnej poľnohospodárskej politiky Európskej únie po roku 2020. Ide totiž o riešenie vstupov do potravinárskej výroby a zabezpečenie väčšej pridanej hodnoty z domácej produkcie za účelom zníženia negatívneho obchodného salda zahraničného obchodu, ktoré sa neustále prehlbuje,“ ozrejmila Holéciová.

ÚPS konštatuje, že minulý rok priniesol pre potravinárov rast cien energií, vstupných surovín a mzdových nákladov súvisiacich so zvyšovaním minimálnej mzdy, príplatkami za prácu cez víkendy, počas sviatkov a za prácu nadčas.

Všetky tieto skutočnosti podľa Jany Holéciovej odrážajú zložitú situáciu v odvetví výroby potravín na Slovensku, podpisujú sa pod zvyšujúce náklady potravinárov a ohrozujú potravinársky priemysel ako celok.

„ÚPS zdôrazňuje dôležitosť dodávok domácich a regionálnych potravín inštitúciám verejného sektora. Vzhľadom na súčasnú situáciu je nevyhnutné nastaviť a realizovať systémové riešenia na zvýšenie podielu dodávok slovenských potravín do všetkých verejných inštitúcií, školských a zdravotníckych zariadení. ÚPS je pripravená v danej veci aktívne spolupracovať,“ povedala Holéciová.

Nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily

Ďalším vážnym problémom, s ktorým potravinársky sektor podľa ÚPS už dlhodobo zápasí bez perspektívy zlepšenia, je nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily. ÚPS preto vyzýva kompetentné orgány na prijatie motivačných nástrojov, ktoré povedú k zvýšeniu záujmu rodičov a žiakov o štúdium aj v menej atraktívnych odboroch vzdelávania, medzi ktoré agropotravinárstvo patrí.

„Slovenská spoločnosť si musí nevyhnutne uvedomiť skutočnosť, že potraviny nie sú tovar ako každý iný. Potraviny majú významný vplyv na zdravie a zdravý vývoj každého jedného spotrebiteľa, preto by len nízka cena nemala byť marketingovou politikou a konkurenčným bojom medzi obchodnými reťazcami v snahe získať zákazníka akciovými cenami. Preto by nízka cena pre spotrebiteľa nemala byť výhodou, ale skôr dôvodom na zamyslenie sa,“ dodala hovorkyňa SPPK Jana Holéciová.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jana Holéciová