Abelovu cenu 2016 získal oxfordský profesor Andrew Wiles

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Matematika, skola
Slovenskí žiaci sa síce v matematike zlepšili, ale v rámci krajín EÚ za priemerom zaostávajú. Foto: ilustračné, flickr.com

Oslo 15. marca (WebNoviny.sk) – Britský matematik Andrew Wiles, ktorému sa podarilo vyriešiť 350 rokov starý matematický problém, sa dnes stal laureátom prestížnej Abelovej ceny za rok 2016. Oznámila to dnes Nórska akadémia vied.

Wiles získal matematickú „nobelovku“ za poskytnutie dôkazu takzvanej veľkej Fermatovej vety, jedného z najslávnejších výrokov v histórii matematiky, uviedla agentúra DPA. Formuloval ho okolo roku 1637 francúzsky matematik Pierre de Fermat, až Wilesovi sa však podarilo dokázať jeho pravdivosť.

Andrew Wiles (62) študoval na univerzite v Cambridgei a v súčasnosti pôsobí ako profesor britskej Kráľovskej spoločnosti v anglickom Oxforde. Nad problémom Fermatovej vety rozmýšľal už od mladosti a potom na ňom v tajnosti pracoval niekoľko rokov. Svoje riešenie publikoval v roku 1994.

Abelovu cenu dotovanú sumou šesť miliónov nórskych korún (takmer 633.000 eur) odovzdajú laureátovi 24. mája v nórskej metropole Oslo. Ocenenie, pomenované po nórskom matematikovi Nielsovi Henrikovi Abelovi, sa udeľuje od roku 2003.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia