Lietadlo Solar Impulse 2 obnovilo svoj let okolo sveta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Solar Impulse
Solar Impulse 2 má rozpätie krídel 72 metrov, váži však iba 2,3 tony. Počas jednotlivých etáp sa v kokpite striedajú dvaja piloti, André Borschberg a Bertrand Piccard, pričom v lietadle je vždy len jeden z nich. Foto: Jean Revillard/Solar Impulse via AP

BRATISLAVA 22. apríla (WebNoviny.sk) – Lietadlo na solárny pohon Solar Impulse 2 pokračuje vo svojej ceste okolo sveta. Piloti Bertrand Piccard a André Borschberg obnovili svoj projekt po niekoľkomesačnej pauze, ktorú spôsobilo poškodenie batérií vlani v júli. Solar Impulse 2 vzlietlo vo štvrtok ráno z letiska Kalaeloa na Havaji a smeruje do San Francisca, kde by malo pristáť v sobotu večer.

Solar Impulse 2 má rozpätie krídel 72 metrov, váži však iba 2,3 tony. Počas jednotlivých etáp sa v kokpite striedajú dvaja piloti, spomínaní André Borschberg a Bertrand Piccard, pričom v lietadle je vždy len jeden z nich. Ich let okolo Zeme odštartoval 9. marca 2015 v Abú Zabí v Spojených arabských emirátoch a pôvodne mal trvať päť mesiacov.

Prvá etapa mala cieľ v Ománe, odkiaľ sa lietadlo cez Arabské more dostalo do Indie. Nasledovali zastávky v Mjanmarsku a Číne, odkiaľ mal Borschberg letieť priamo na Havaj. Pre nepriaznivé počasie však musel 1. júna pristáť v Nagoji, kde lietadlo následne strávilo takmer mesiac. Letom z Nagoje na Havaj vytvoril nový rekord pre najdlhšie trvajúci sólový let. Počas tohto letu však došlo k poškodeniu batérií v dôsledku prehriatia a lietadlo museli opraviť.

Z Havajských ostrovov smerujú piloti do San Francisca, pričom sa odtiaľ plánujú dostať do New Yorku, kde sa pripravia na let cez Atlantický oceán buď do južnej Európy alebo severnej Afriky. Cieľom je spomínané Abú Zabí.

Informácie pochádzajú z webstránky www.bbc.com a archívu agentúry SITA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie WBN