Objavili štvrtý druh titanosaura, zachovala sa len lebka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Titanosaurus
Titanosaurus Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 30. apríla (WebNoviny.sk) – Argentínsko-americký tím paleontológov na čele s Rubénom Martínezom z Universidad Nacional de la Patagonia San Juan Bosco popísal nový druh dinosaura zo skupiny sauropodov, ktoré boli najväčšími suchozemskými živočíchmi v histórii Zeme. Fosília nového druhu, ktorý pomenovali Sarmientosaurus musacchioi, obsahuje lebku a niekoľko krčných stavcov. Ide pritom len o štvrtý z viac než 60 popísaných druhov sauropodov zo skupiny Titanosauria, z ktorého sa zachovala aj lebka. To vedcom umožnilo získať informácie o tom, ako tieto dinosaury vnímali okolie.

Sarmientosaurus musacchioi žil pred 95 miliónmi rokov na území dnešnej južnej Argentíny, pričom dorastal do dĺžky dvanásť až pätnásť metrov a vážil osem až dvanásť ton. Tvar jeho lebky a zubov naznačuje, že šlo o evolučne starší druh, než boli iné titanosaury z rovnakého obdobia. Jeho očnice sú v pomere k lebke relatívne veľké, na základe čoho Martínez s kolegami usudzuje, že Sarmientosaurus mal lepší zrak než iné druhy príbuzných dinosaurov.

Jeho vnútorné ucho bolo zas podľa vedcov prispôsobené na zachytávanie nízkofrekvenčných zvukov, pomocou ktorých pravdepodobne navzájom komunikovali. Poloha vnútorného ucha, ako aj zachovaná skostnatená krčná šľacha, zároveň naznačujú, že Sarmientosaurus držal hlavu smerom k zemi. Vedci si preto myslia, že tento druh, ktorého popis zverejnili v magazíne Plos One, sa živil prevažne nižšou vegetáciou.

Informácie pochádzajú z webstránky www.nationalgeographic.com a agentúry Reuters.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia