Čína zintenzívňuje vývoj, má najväčšie obojživelné lietadlo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Čína vyrobila najväčšie obojživelné lietadlo na svete
Najväčšie obojživelné lietadlo na svete AG600. Foto: SITA/AP

Peking 24. júla (WebNoviny.sk) – Čína predstavila najväčšie obojživelné lietadlo na svete, ktoré Peking plánuje využiť na záchranné operácie námornej pechoty či na boj proti lesným požiarom, píše oficiálna čínska tlačová agentúra Sinchua. Správu v nedeľu zmonitorovala aj americká AP.

Lietadlo, ktoré dostalo názov AG600, opustilo výrobnú halu závodov v meste Ču-chaj na juhovýchode krajiny v sobotu. Je dlhé 37 metrov a rozpätie krídel má 39 metrov.

Agentúra Sinchua sa opiera o informácie štátneho výrobcu lietadiel, firmy Aviation Industry Corporation of China (AVIC). Podľa týchto zdrojov je nový stroj takmer taký veľký ako Boeing 737.

Tento mesiac zaviedli čínske vzdušné sily v rámci modernizácie armády do služby nové prepravné lietadlo domácej výroby Xian Y-20.

Čína v poslednom čase zintenzívňuje vývoj pokrokových vojenských zariadení vrátane ponoriek, lietadlových lodí, bombardérov s technológiou stealth i protidružicových rakiet, čo – ako analyzuje agentúra Reuters – vyvoláva znepokojenie v danom regióne i v Spojených štátoch.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia