Pri skúške rakety spoločnosti SpaceX došlo k sérii explózií

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
SpaceX
V dôsledku explózie sa zatriasli budovy v okruhu niekoľkých kilometrov, po čom nasledovala séria ďalších výbuchov, ktorá trvala niekoľko minút. Foto: SITA/AP

MYS CANAVERAL 1. septembra (WebNoviny.sk) – Mohutný výbuch na základni na floridskom Myse Canaveral zničil dnes nosnú raketu americkej spoločnosti SpaceX a tiež satelit, ktorý mala vyniesť na obežnú dráhu. Informovala o tom agentúra AP.

K explózii došlo počas príprav na statickú skúšku motorov bezposádkovej rakety v komplexe základne amerického letectva pre štarty kozmických nosičov Cape Canaveral Air Force Station. Súkromná spoločnosť SpaceX uviedla, že výbuch spôsobila bližšie nešpecifikovaná „anomália“. „Na odpaľovacej rampe došlo k odchýlke, ktorá mala za následok stratu nosnej rakety a jej nákladu,“ uvádza sa vo vyhlásení SpaceX.

Spoločnosť uistila, že nedošlo k žiadnym zraneniam. Boli totiž dodržané štandardné postupy, v rámci ktorých sa v okolí odpaľovacej rampy počas testu nenachádzali nijaké osoby.

Podľa vyhlásenia amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) išlo o rutinný test, ktorý mal predchádzať ostrému sobotňajšiemu štartu rakety Falcon 9 z dielne SpaceX. Raketa mala v sobotu vyniesť do vesmíru komunikačný satelit Amos-6 izraelskej výroby, ktorý sa mal využívať pri poskytovaní internetu pre domácnosti v oblasti Afriky a Blízkeho východu.

V dôsledku prvej explózie sa otriasli budovy v okruhu niekoľkých kilometrov, po čom nasledovala séria ďalších výbuchov, ktorá trvala niekoľko minút. Z miesta výbuchu stúpal k oblohe niekoľko hodín hustý čierny dym a zneli výstražné zvuky sirén. K výbuchom došlo v komplexe odpaľovacej rampy 40, ktorú si prenajíma SpaceX. Tlaková vlna viditeľne poškodila hornú časť rampy.

Základňa Cape Canaveral AFS sa nachádza v susedstve Kennedyho vesmírneho centra, odkiaľ donedávna štartovali americké raketoplány. Predstavitelia amerického letectva ubezpečili, že verejnosti v okolí základne nehrozí v súvislosti s výbuchmi žiadne riziko; pre každý prípad sa však monitoruje obsah toxických látok v ovzduší.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie SpaceX