Vedec zomrel tri dni pred získaním Nobelovej ceny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bez názvu
Ralph Steinman Foto: SITA/AP
WASHINGTON 3. októbra (WEBNOVINY) – Jeden z troch laureátov Nobelovej ceny za medicínu, ktorú udelili v pondelok, minulý týždeň zomrel.

O smrti 68-ročného kanadského biológa Ralpha Steinmana informovala newyorská Rockefellerova univerzita krátko po tom, ako sa dozvedela o tohtoročných držiteľoch prestížneho ocenenia.

Podľa predstaviteľov univerzity, kde Steinman pôsobil, vedec zomrel v piatok na rakovinu pankreasu, ktorú mu diagnostikovali pred štyrmi rokmi.

Nobelovu cenu za medicínu za rok 2011 získala trojica vedcov za revolúciu v chápaní imunitného systému a „objavenie podstaty jeho aktivácie“, píše vo svojom stanovisku švédsky Inštitút Karolinska, ktorý prestížnu cenu za medicínu udeľuje. Steinman ju dostal za svoj objav dendritickej bunky a jej jedinečnú schopnosť aktivovať a regulovať získanú (špecifickú) imunitu.

Nobelova cena je spojená s udelením 10 miliónov švédskych korún (viac ako milión eur) a môžu sa o ňu podeliť až traja víťazi. Tí si po svoje ceny prídu do Štokholmu a Osla 10. decembra, keď si svet pripomína výročie úmrtia zakladateľa ceny, švédskeho vynálezcu dynamitu Alfreda Nobela. Cena sa však nezvykne udeľovať in memoriam.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia