Veľtrh Danubius Gastro otvára svoje brány 21.1.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Veľtrh Danubius Gastro
Veľtrh Danubius Gastro Foto: Incheba

BRATISLAVA 18. januára (WBN/PR) – V termíne 21.–24.1.2010 sa v Incheba Expo Bratislava uskutoční 17. medzinárodný veľtrh gastronómie Danubius Gastro spolu so 16. medzinárodným veľtrhom cestovného ruchu ITF Slovakiatour. Veľtržnú kombináciu dopĺňajú súbežné podujatia: 17. medzinárodná špecializovaná výstava Poľovníctvo a oddych, 2. ročník medzinárodnej špecializovanej výstavy Wellness a fitness, 7. festival cestovateľských filmov Camera Slovakia, 10. výstava strojov a technológie pre obchody Exposhop a 9. výstava obalových materiálov a baliacej techniky Gastropack.

Cestovanie a gastronómia prirodzene patria k sebe. ITF Slovakiatour prináša atmosféru diaľok a krás blízkych regiónov. Danubius Gastro predstaví kulinárske a nápojové špeciality, ktoré možno ochutnať aj na potulkách svetom. Veľtržná kombinácia sa vďaka pestrým expozíciám a bohatým sprievodným programom teší obľube odborníkov aj širokej verejnosti. Tento rok sa na ploche 34 500 m2 predstaví 768 vystavovateľov z 31 krajín.

DANUBIUS GASTRO

Počet vystavovateľov: 328

Výstavná plocha: 17 000 m2

Zúčastnené krajiny: 8

Česká republika, Francúzsko, Maďarsko, Nemecko, Poľsko, Rakúsko, Slovenská republika, Taliansko

Haly: A0, A1, A2, Expo Arena, D1, D2

Danubius Gastro 17. krát prinesie opäť zážitok chutí, vôní a majstrovstva profesionálov pracujúcich v gastronómii. Na veľtrhu sa prezentujú produkty a služby gastronómie, potravinárstva a hotelierstva. Ide o rozhodujúce podujatie v tejto oblasti na Slovensku i v rámci stredoeurópskeho regiónu. Nosnými oblasťami veľtrhu s vysokým počtom nových aj etablovaných vystavovateľov sú gastrotechnika, potraviny, káva a technika na jej prípravu. Výrazný nárast bol zaznamenaný vo vinárstve, kde okrem širokého zastúpenia domácich producentov a dovozcov, sú kolektívne zastúpení aj francúzski, českí a moravskí vinári. Prítomný bude zástupca najstaršieho vinárskeho domu v oblasti Champagne, ktorý existuje od roku 1584.

Partnerstvo a spolupráca

Partnerom veľtrhu je Metro Cash & Carry Slovakia. Odbornými garantmi sú Asociácia someliérov, Cech pekárov a cukrárov regiónu Západného Slovenska, Slovenská barmanská asociácia, Slovenský zväz kuchárov a cukrárov, Zväz obchodu Slovenskej republiky a Zväz výrobcov hrozna a vína na Slovensku. Záštitu nad veľtrhom prevzalo Ministerstvo pôdohospodárstva SR. V roku 2004 uviedlo Národný program podpory poľnohospodárskych výrobkov a potravín Značka kvality SK s cieľom upriamiť pozornosť slovenských spotrebiteľov na kvalitné domáce potraviny, a zároveň tak podporiť predaj domácich potravín v rozrastajúcom sa konkurenčnom prostredí otvoreného trhu Európskej únie.

Na základe výzvy sa prihlásilo 25 výrobcov, ktorí požiadali o udelenie Značky kvality SK na 128 svojich výrobkov, z čoho 2 výrobcovia požiadali o predĺženie používania Značky kvality SK na 7 výrobkov. Počas slávnostného otvorenia tohtoročného veľtrhu DANUBIUS GASTRO, minister pôdohospodárstva Vladimír Chovan slávnostne odovzdá titul Značka kvality SK oceneným výrobcom.

Sprievodný program

Príprave sprievodných programov bola v spolupráci s odbornými garantmi venovaná mimoriadna pozornosť. Pripravené sú mnohé semináre, súťaže, prezentačné a predajné prehliadky, ktoré prezradia nové trendy v potravinárstve a “kulinárske finty” od popredných odborníkov.

Po ročnej prestávke sa na veľtrhu opäť konajú Majstrovstvá Slovenska v príprave kávy, prvý raz v troch kategóriách Barista 2010, Coffee in Good Spirit 2010 a Latte Art 2010. Pekárska súťaž o Najlepší bratislavský rožok bude doplnená súťažami o Najlepší pletený výrobok z kysnutého cesta a Najkrajšie umelecké dielo z karamelu. Ako jednu z najatraktívnejších sprievodných akcií môžeme vyzdvihnúť národnú prehliadku kuchárskeho a cukrárskeho umenia Poézia v gastronómii, kde sa predstavia súťažné exponáty hotelov, reštaurácií, cukrární, odborných škôl a učilíšť z celého Slovenska. Nebudú chýbať barmanské súťaže St. Nicolaus Cup 2010 spolu s St. Nicolaus Free Style, ktoré určite potešia oči, ale aj chuťové poháriky. Milovníci vína môžu ochutnať vzácne odrody z celého sveta a pokochať sa zručnosťou someliérskych majstrov, ktorí si zmerajú sily v súťaži Corner Sommelier Competition – Down Under Trophy 2010. Umelecké výtvory vyrezané z ovocia a zeleniny budeme môcť sledovať počas súťaží Carving Cup 2010. Najlepšie exponáty a novinky prezentované na veľtrhu získajú ocenenie DANUBIUS GASTRO 2010.

Na Danubius Gastro sa po prvýkrát udelí aj prestížny gastronomický Oskar

Prvýkrát sa na Slovensku koná najprestížnejšia svetová kuchárska súťaž Bocuse d´Or. Pridelením licencie na usporiadanie národného kola získalo Slovensko záruku na postup do európskeho kola a šancu na postup do svetového kola súťaže. Táto veľkolepá kuchárska a mediálna šou sa počas viac ako 20-tich rokov svojej existencie rozrástla na všetky kontinenty a je považovaná za gastronomického Oscara. Založil ju dnes 82 ročný šéfkuchár a držiteľ francúzskeho rytierskeho rádu a titulu šéfkuchár storočia Paul Bocuse. Za prezidenta slovenského kola bol menovaný Jaroslav Žídek.

POĽOVNÍCTVO A ODDYCH

WELLNESS A FITNESS

EXPOSHOP

GASTROPACK

Dôležité informácie

Miesto konania

INCHEBA EXPO BRATISLAVA

Otváracie hodiny

21.1.2010

09:00 – 18:00 odborná verejnosť

22.–23.1.2010

09:00 – 18:00 verejnosť

24.1.2010

09:00 – 17:00 verejnosť

Slávnostné otvorenie

21.1.2010 o 10:00, Expo Arena

Akreditácia novinárov

v Press centre v hale A1, kde po predložení novinárskeho preukazu obdržíte Press preukaz

Vstupné

Odborná verejnosť 10,- EUR

Verejnosť 4,- EUR

Zľavnené vstupné 2,- EUR

Zľavnené vstupné 3,- EUR (cesta vlakom ZSSK)

Rodinné vstupné 10,- EUR

Parkovné

Auto 5,-EUR

Bus 10,- EUR

Pre viac informácií kontaktujte:

Martina Sekulová

Communication manager, hovorkyňa

T 00421-2-6727 3345

F 00421-2-6727 2254

E msekulova@incheba.sk

W https://www.incheba.sk/

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jaroslav ŽídekVladimír Chovan