Videokurz čínštiny so sexi modelkami vyvolal vlnu kritiky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bez názvu
Foto: Vimeo

Učenie cudzieho jazyka nie je nikdy jednoduché. Ak sa k tomu pridá zložitá abeceda pozostávajúca z nezrozumiteľných znakov, západný svet tápa v tme. Istá čínska jazyková škola sa preto rozhodla ponúknuť nekonvenčné on-line lekcie mandarínskej čínštiny s názvom „Sexy Mandarin“.

Bez názvu
Foto: Vimeo

Kurz pozostáva z videonahrávok čínskych modeliek v „modelových situáciách“ a každá lekcia zahŕňa krátku konverzáciu na jednu tému. Rozdiel oproti ostatným videokurzom je v tom, že modelky vystupujú väčšinou len v bielizni a všetky rozhovory majú sexuálny nádych. Prvá lekcia s názvom „Koľko je hodín“, ktorá sa odohráva v posteli, prilákala vyše 300-tisíc návštevníkov. V ďalších lekciách sa „lektorky čínštiny“ objavia pri umývaní londýnskeho taxíka či pri hodine varenia s vášnivou ochutnávkou ovocia.

Lektorky do videoklipov sú vyberané najmä podľa vzhľadu, skúsenosti s modelingom a učením sú výhodou. Na obraze ich dopĺňa kreslená postavička Mr. Fung, ktorá prevzala úlohu skutočného učiteľa a vysvetľuje výslovnosť i význam fráz.

Bez názvu
Foto: Vimeo

Za nápadom stojí Kaoru Kikuchi, absolvent architektúry na University of Nottingham, ktorý chcel mandarínštinu sprístupniť širším masám. „Ak sa začnete učiť čínštinu z učebníc a vidíte všetky čínske znaky, len vás to zastraší. Ak začnete hovorovou formou, alebo so sexi videoklipmi, je to už o niečom inom,“ myslí si dizajnér z Tokia, ktorý príležitostne pracuje ako model.

„Čínština je odstrašujúca. Pozriete sa na znaky, zvláštnu melódiu zvukov… A potom si pozriete video ako toto a je to v istom zmysle smiešne, ale je to aj zábava,“ uviedol producent videí Mick Gleissner. „V mnohých prístupoch k výučbe jazyka práve tento aspekt zábavy chýba. Ak sa chcete naučiť hrať na klavíri a začnete s Chopinom, určite to zakrátko vzdáte. Ale ak uvidíte deti, ako hrajú detské piesne, poviete si – to je celkom jednoduché a aj zábavné,“ dodal Gleisner, ktorý pracuje v Hongkongu.

Oficiálny jazyk Číny je materinským jazykom asi 900 miliónov ľudí. Je najpoužívanejším jazykom sveta a ekonomický rozvoj Číny naznačuje, že počet ľudí, ktorí sa kvôli kariére a biznisu potrebujú naučiť po čínsky, neustále narastá. „Keď som vyrastal, cieľom väčšiny ľudí bolo presťahovať sa do USA. Dnes už nie. Keď sa dnes rozprávate s mladými ľuďmi, povedia: ‚Zabudnite na Ameriku, je tu Čína, India aj so všetkými vznikajúcimi trhmi,’“ dodal Gleissner.

Reakcie pod videami naznačujú, že nekonvenčné lekcie majú veľký úspech. „Američania môžu byť radi, že sa takto učia po čínsky. Nebolo by to pre nás také bolestivé, keby sme sa mohli učiť angličtinu rovnakým spôsobom,“ uviedol jeden z užívateľov Guo Shibo. Nie všetci sú však takí nadšení. Annie Chan, predsedkyňa Asociácie pre vývoj feminizmu, uviedla, že SexyMandarin.com sa snaží propagovať „exotiku“ čínskych žien.

„Naša organizácia je absolútne proti rodovým stereotypm, hlavne ak ide o niečo, čo robí zo žien sexuálne objekty,“ dodala výkonná riaditeľka hongkongskej Women’s Foundation Sue-Mei Thompson.

Učiteľka Wu Yue si myslí, že stránka sa len snaží získať pozornosť. „Je to zábavné a môže to byť dobré pre marketing a propagáciu, ale určite to nie je vhodné na seriózne učenie. Študenti by boli počas hodiny so sexuálnym obsahom určite nepozorní.“

Stránka, ktorá existuje od decembra 2011, má státisíce návštevníkov. Či sa pri jej sledovaní naučili aj po čínsky, je však otázne.

www.telegraph.co.uk

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať