Vitamínový seriál: Pre dobrú zrážanlivosť krvi vitamín K

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kapusta
Foto: www.flickr.com

BRATISLAVA 30. septembra (WEBNOVINY) – Ak máte problémy s krvácaním z nosa alebo s prisilným menštruačným krvácaním, nápomocný vám môže byť vitamín K. Táto skupina zlúčenín sa nachádza v rastlinnej potrave a vytvára sa baktériami v črevách alebo ju vyrábajú synteticky. Je životne dôležitá pre tvorbu glykoproteínov potrebných na normálne zrážanie krvi. Okrem toho je káčko nutné pri tvorbe niektorých bielkovín, pre zdravé kosti a tkanivá. Pôsobí preventívne proti vzniku rakoviny, proti zlému cholesterolu, má pozitívne účinky na kardiovaskulárny systém a obličky.

Dôležitý vitamín pre bábätká

Novorodenci ešte nemajú dostatočnú črevnú mikroflóru, aby si mohla vyrobiť vitamín K, a preto sa im podáva preventívne. Robí sa to nielen pre zabezpečenie normálnej zrážanlivosti krvi, ale aj ako prevencia možného budúceho výskytu krvácavého ochorenia. Budúce mamičky sa preto nemusia obávať, nejde o očkovanie, ale o prísun tohto dôležitého vitamínu do tela dieťatka, aby sa vyhlo nebezpečným ochoreniam.

Brokolica
Foto: commons.wikimedia.org

Kde ho nájdete?

Najvýznamnejšími zdrojmi káčka sú zelená listová zelenina, kyslá kapusta, petržlen, brokolica, ružičkový kel, hlávková kapusta. Ďalšími zdrojmi sú ovos, raž, pšenica, sójové bôby, fazuľa, zelený čaj, pŕhľava, lucerna či vajcia.

Nedostatok aj nadbytok je vzácny, spôsobiť však môže vážne problémy

I keď je nedostatok vitamínu K vzácny, môže k nemu dôjsť pri poruche vstrebávania tuku, napríklad pri ochorení žlčníka alebo pri nadmernom prívode vitamínu E. V niektorých prípadoch by mohlo dôjsť k poruchám zrážanlivosti krvi, problémom s pečeňou a s hrubým črevom, pomalému hojeniu rán či tvorbe modrín. Na jeho účinok vplývajú antibiotiká, röntgenové žiarenie, alkohol a minerálne oleje. Jeho prípadný nadbytok sa môže prejaviť potením, horúčkou či nechutenstvom.

Vitamíny

* sú organické látky, ktoré sú dôležité pre fungovanie ľudského organizmu. Pomáhajú udržať rovnováhu metabolizmu v tele, sú nevyhnutné pre správnu funkciu orgánov, tkanív, svoj význam majú aj pri reprodukcii a raste.

* si všetky nedokáže ľudské telo vyrobiť samo, je potrebné ich prijímať v potrave.

* správne identifikoval až holandský úradný lekár Christian Eikman v roku 1896 počas svojho pobytu na Jáve, hoci o ich účinkoch sa vie už vyše dvesto rokov.

* sa delia na ropustné v tukoch (A,D,E,K,F) a rozpustné vo vode (P, B, C, H)

* dostali názov vďaka poľskému biochemikovi Kazimírovi Funkovi, ktorý tento termín začal používať v roku 1912. Podľa neho šlo o životne dôležité vitálne látky podobné zlúčeninám dusíka – amínom. Aj keď chcemickú podobu vyvrátili, názov sa ujal a v roku 1920 termíny vitamíny oficiálne prijali.

Zdroje: kniha Jedlo ako jed, jedlo ako liek, www.vitaminy-mineraly.estranky.sk, www.aktivis.sk

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia