Víťazi 10. ročníka Študentskej osobnosti Slovenska sú známi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: Zuzana Halvoníková

BRATISLAVA 22. decembra (WBN/PR) – Celonárodná súťaž Študentská osobnosť Slovenska od dnes pozná víťazov prestížneho ocenenia vo svojich 11 kategóriách. Držitelia cien pochádzajú z radov študentov vysokých škôl a Slovenskej akadémie vied a disponujú výnimočným talentom, ktorý dokázali pretaviť do pozoruhodných, často aj medzinárodných úspechov.

Predstavitelia fakúlt nominovali 66 študentov

Do jubilejného desiateho ročníka v akademickom roku 2013/2014 predstavitelia fakúlt nominovali celkovo 66 študentov vysokých škôl a vedeckých pracovísk. Projekt organizuje Junior Chamber International – Slovakia pod záštitou prezidenta SR Andreja Kisku, pričom generálnym partnerom pre akademický rok 2013/2014 je už tradične spoločnosť Skanska.

Sme radi, že tento projekt môže byť motiváciou aj pre ďalších perspektívnych mladých ľudí, aby rozvíjali svoj talent, schopnosti a intenzívne na sebe pracovali,“ povedala Magdaléna Dobišová, generálna riaditeľka Skanska SK a.s. „Som presvedčená, že práve mladí ľudia, ich inovatívne myslenie, efektívne nasadenie a zapálenosť za vec, sú tí, ktorí môžu veľmi výrazne pozdvihnúť konkurencieschopnosť našej krajiny,“ dodala.

Súťažný projekt sa uskutočňuje pod záštitou prezidenta SR, s podporou Slovenskej rektorskej konferencie a pod odbornou garanciou Slovenskej akadémie vied.

Podujatie má za cieľ zviditeľniť a predstaviť verejnosti študentov 1., 2. alebo 3. stupňa vysokoškolského štúdia, vynikajúcich nielen v odbore, ale napr. aj v študentských odborných súťažiach, prípadne doktorandov s významnými vedecko-výskumnými výsledkami, ale i úspešných umelcov, či športovcov.

V jubilejnom desiatom ročníku vyberala nezávislá odborná komisia víťazov v 11 kategóriách podľa jednotlivých študijných smerov. Víťazi získali vecné ceny a finančnú odmenu.

Pre mňa osobne sú víťazmi všetci študenti, ktorých prácu predstavitelia fakúlt uznali za výnimočnú a nominovali ich do súťaže počas celého desaťročia jej trvania. Veríme, že i naďalej budeme môcť pokračovať v podpore potenciálu mladých ľudí na Slovensku,“ vyjadril sa Marián Meško, predseda Junior Chamber International – Slovakia.

Top študentskou osobnosťou 2013/2014 a zároveň držiteľom Ceny prezidenta SR sa stal Ing. Tomáš Bertók, PhD. z Chemického Ústavu Slovenskej akadémie vied. Ocenenie získal za svoju dizertačnú prácu v odbore biotechnológia, ktorá sa venovala jednej z najcitlivejších metód na detekciu glykoproteínov (komplexných cukrov) a ktorá mu dopomohla k získaniu prestížneho grantu od European Research Council ako prvému na Slovensku. Cenu Hospodárskych novín na základe internetového hlasovania verejnosti získala Ing. Eva Tvrdá z Fakulty biotechnológie a potravinárstva SPU v Nitre.

Víťazi jednotlivých kategórií Študentská osobnosť Slovenska pre akademický rok 2013/2014

1. Elektrotechnika, priemyselné technológie

Mgr. Michaela Horňáčková, PhD. – Fakulta matematiky, fyziky a informatiky UK v Bratislave

2. Hutníctvo, strojárstvo, energetika

Ing. Martin Ďuriš – Fakulta špeciálnej techniky Trenčianskej Univerzity A. Dubčeka v Trenčíne

3. Informatika a matematicko-fyzikálne vedy

RNDr. Ľubomír Antoni – Prírodovedecká fakulta UPJŠ v Košiciach

4. Lekárske vedy, farmácia

MUDr. Milan Maretta – Lekárska fakulta UPJŠ v Košiciach

5. Prírodné vedy, chémia

Ing. Tomáš Bertók, PhD. – Chemický ústav SAV v Bratislave

6. Stavebníctvo, architektúra

Ing. arch. Štefan Tkáč- Stavebná fakulta TU v Košiciach

7. Poľnohospodárstvo, lesníctvo, drevárstvo

Ing. Attila Tóth – Fakulta záhradníctva a krajinného inžinierstva SPU v Nitre

8. Právo,filozofia, politológia, sociológia

Mgr. Ing. František Lipták – Právnická fakulta UPJŠ v Košiciach

9. Kultúra a umenie

Bc. Stanislav Králik – Fakulta dramatických umení AU v Banskej Bystrici

10. Ekonómia

Ing. Andrej Cupák – Fakulta ekonomiky a manažmentu SPU v Nitre

11. Šport

Mgr. Pavol Hlavačka – Pedagogická fakulta UKF v Nitre

Junior Chamber International – Slovakia je partnerskou organizáciou Junior Chamber International – jednej z najväčších organizácií na svete združujúcich mladých lídrov v jednotlivých krajinách. Svetová organizácia má 200 000 členov v 120 krajinách sveta. JCI – Slovakia organizuje rôzne aktivity pre študentov stredných a vysokých škôl a mladých podnikateľov na Slovensku.

Skanska SK a.s. pôsobí na slovenskom stavebnom trhu a pokrýva všetky segmenty stavebníctva od infraštruktúrnych cez rezidenčné, komerčné až po PPP projekty. V Obchodnom registri SR je spoločnosť zapísaná od augusta 1994 a k dnešnému dňu s počtom cca 800 zamestnancov patrí medzi najväčších zamestnávateľov v sektore stavebníctva na Slovensku. Skanska SK je súčasťou svetového koncernu Skanska, ktorý bol založený v roku 1897 vo Švédsku. Na stavebných trhoch pôsobí už 127 rokov.

Profil Top Študentskej osobnosti 2013/2014

Top študentskou osobnosťou sa stal Ing. Tomáš Bertók, PhD. z Chemického ústavu Slovenskej akadémie vied, z odboru biotechnológia.

Ing. Tomáš Bertók, PhD. je absolventom Fakulty chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Na Chemickom ústave pôsobí od roku 2010 a od roku 2013 aj ako mladý vedecký pracovník. Oblasť jeho výskumu zahŕňa modifikáciu rôznych povrchov pomocou biologických zložiek s využitím nanotechnológií pre monitorovanie zmien v biologických vzorkách počas určitého ochorenia – príprava biosenzorov a biočipov pre medicínsku diagnostiku, s aplikáciami v proteomike a glykomike. Ide o vysoko interdisciplinárnu problematiku (biochémia a analytická chémia, materiálové inžinierstvo, nanotechnológie, mikrosenzory a elektronika, medicínska chémia), v ktorej doktorand dosiahol niekoľko významných úspechov.

Hlavné prínosy vedeckej práce Ing. Tomáša Bertóka

V prvom roku doktorandského štúdia Ing. T. Bertók vypracoval novú, ultracitlivú metodiku na detekciu glykoproteínov (komplexných cukrov). Ide o jednu z najcitlivejších metód, aké sú vo svete k dispozícii. Prvé výsledky, ktoré T. Bertók s použitím tejto metodiky získal boli súčasťou projektu pre žiadosť o európsky grant. Významne prispeli k tomu, že tento projekt získal grant od European Research Council, čo je najprestížnejšia európska organizácia podporujúca excelentný výskum. Na Slovensku tento typ grantu doposiaľ nikto nezískal. V ďalších rokoch doktorandského štúdia s využitím uvedenej metodiky a v interdisciplinárnej spolupráci T. Bertók dokázal, že pacienti s reumatoidnou artritídou majú odlišný, špecifický profil komplexných cukrov, čo bude mať využitie pre zlepšenie diagnostických a liečebných postupov.

Anotácia dizertačnej práce

Vzhľadom na zameranie Chemického ústavu SAV (Centrum glykomiky), sú analyty rôzne sacharidy („cukry“), ktoré sú okrem iného (zásobná a štruktúrna funkcia) súčasťou plazmových proteínov – tzv. glykoproteínov. Tieto glykoproteíny obsahujú rôzne modifikované sacharidické štruktúry v závislosti od fyziologického a patofyziologického stavu organizmu. Diagnostika rôznych ochorení pomocou pripravených biosenzorov je teda súčasť aplikovaného výskumu, pričom analýza sacharidických štruktúr (glykánov) na proteínových markeroch sa považuje za základný výskum (hľadanie potencionálnych markerov ochorení, štúdium vzťahu štruktúra-funkcia glykánov a glykoproteínov). Vzorky zahŕňajú séra ľudí s reumatoidnou artritídou, systémovou sklerózou a rôznymi druhmi rakoviny (prostaty, kolorekta). Doteraz sa pracovalo prevažne so zlatými povrchmi a nanočasticami, prípadne s uhlíkovými povrchmi a nanomateriálmi, ako napr. grafénom (Nobelova cena za fyziku v roku 2010 za objav a využitie grafénu). Ako primárny detekčný koncept sa využíva elektrochemická impedančná spektroskopia (ako i ďalšie elektrochemické metódy), ale pracuje sa paralelne aj s optickou a akustickou platformou (povrchová plazmónová rezonancia, fluorescenčná microarray, ELLA, kremíkové mikrováhy). Na chemickú analýzu zloženia povrchov slúži röntgenová fotoelektrónová spektroskopia, a na zobrazenie štruktúry a drsnosti rôzne druhy mikroskopických metód (skenovacia elektrónová mikroskopia a mikroskopia atomárnych síl). Práca predstavuje interdisciplinárne dielo, a je súčasťou riešenia viacerých domácich i zahraničných projektov, na riešení ktorých sa podieľajú okrem odborníkov z oblasti chemických a technických vied i pracovníci medicínskych zariadení a lekári.

Zdroj: Podnikam.SK, MV

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Podnikam.SK