Vo Viedni otvorili najväčší študentský areál v Európe

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bez názvu
Knihovňa navrhnutá architektonickou kanceláriou Zaha Hadid Foto: DELTA Projektconsult

BRATISLAVA 23. októbra (WBN/PR) – Koncom septembra Ekonomická univerzita vo Viedni oficiálne otvorila brány nového kampusu pre viac ako 23 tisíc študentov. Veľkolepý megaprojekt v hodnote 12 miliárd eur sa projektoval 6 rokov a staval 4 roky. Celkovú výstavbu a realizáciu radila a koordinovala spoločnosť Drees & Sommer v spolupráci so skupinou DELTA, ktorej pobočka sa nachádza v Českej a Slovenskej republike.

Spoločnosť DELTA, ktorá sa podieľala na spolupráci zastrešovala okrem projektového manažmentu aj profesionálne výberové konanie.

Erik Štefanovič, konateľ slovenskej spoločnosti DELTA, ktorá sa na projekte v rámci programu „job rotation“ podieľala uviedol: „Uskutočnili sme celkom 110 zadávacích rokovaní a dôkladne zanalyzovali 500 ponúk.Tento nádherný stavebný projekt zhltol 20 tisíc ton ocele, 150 tisíc m3 betónu a skladá sa z 6 budov na ploche 90 000m2. Celý študentský kampus disponuje 90 seminárnymi miestnosťami, 53 posluchárňami a 5 aulami. Za zmienku stojí spomenúť, že na celkovú IT podporu sa spotrebovalo neuveriteľných 700 km sieťových káblov.“

Šestica samostatných budov predstavuje najmodernejší komplex v Rakúsku. Svojou rozlohou sa univerzitný kampus radí na prvé miesto v Európe.

Bez názvu
Foto: DELTA Projektconsult

Pod jednotlivé budovy sa podpísali najrôznejšie svetové architektonické kancelárie. „Jednu z nich navrhla veľmi úspešná, pôvodom iránska architektka Zaha Hadid z Veľkej Británie. Táto budova sa stala sídlom pre univerzitnú knižnicu, ktorá pojme státisíce papierových a elektronických titulov. Objekt má nezvyčajne skosenú presklenú čelnú stenu, pritom sa ale nijako nevymyká ďalším originálnym stavbám. Ďalšia zo šestice budovy je špecifická svojim zafarbením. Hrdzavý efekt bol docielený úmyselne za pomoci kyseliny a dotvára tak úplne inú atmosféru na, ktorú sme doteraz boli zvyknutí,“ vysvetlil Štefanovič. Raritou je aj jedna z budov, ktorej fasáda je pokrytá zaujímavými výstupkami, ktoré majú podľa slov Štefanoviča symbolizovať trojdňové strnisko študenta.

Podľa slov investora sa celý stavebný projekt niesol v duchu nadšenia, súdržnosti, minimalizácie strategických chýb a predovšetkým sústredenie sa na riešenie problému. „Práve v týchto faktoroch by sme sa mali od spôsobu rakúskej výstavby a prípravy stavebných projektov veľa učiť,“ podotkol Štefanovič na záver.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Erik Štefanovič
Firmy a inštitúcie DELTA Projektconsult Slovakia