Platy v hotelierstve a gastro sektore výrazne rastú, mnohí zamestnanci sa však vrátiť nechcú

Slovenské firmy bojujú pre obmedzenia na zamedzenie šírenia koronavírusu o prežitie.
Foto: ilustračné, Getty images

Platy v slovenskom hotelierstve a gastro sektore výrazne rastú, dôvodov je viacero. Pre agentúru SITA to potvrdila Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) a Aliancia Slovenskej Gastronómie.

Najviac k rastu platov podľa oboch organizácií prispela koronakríza, počas ktorej mnoho zamestnancov v gastro sektore rozviazalo pre nejasnú budúcnosť svoje zmluvy a po opätovnom otvorení podnikov sa už nechceli vrátiť do pôvodného zamestnania.

Preto vznikol nedostatok týchto zamestnancov, ktorý vyvolal okamžité zvyšovanie platov čašníkov, kuchárov a recepčných, čo potvrdzujú aj rôzne portály s pracovnými ponukami.

Platy rástli aj pred pandémiou

„Je pravdou, že platy v hotelierstve a gastre rastú. Je však potrebné pripomenúť, že aj v období pred pandémiou, teda v roku 2019, bol medziročný nárast dvojciferný a mzdy rástli najrýchlejšie spomedzi iných sektorov. Dôvodov pre tento rast je viacero. Jedným z nich je aj obava pred opakovanou stratou zamestnania v dôsledku pandémie,“ priblížil generálny manažér AHRS Marek Harbuľák.

Ďalším nemenej dôležitým faktorom je podľa AHRS výška minimálnej mzdy a príplatky za prácu počas víkendov, štátnych sviatkov a práce v noci, ktoré tvoria výraznú časť hrubej mzdy.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

Odvetvie cestovného ruchu patrí k jedným z najviac postihnutých odvetví pandémiou, čo malo dopad aj na zamestnanosť. Dlhé mesiace, kedy boli prevádzky zatvorené alebo výrazne obmedzené spôsobili, že aj napriek snahe zamestnávateľov a príspevkom na udržanie zamestnanosti, boli nútení ukončiť pracovné pomery s časťou zamestnancov.

„Časť týchto zamestnancov, aj kvalifikovaných, našla uplatnenie v iných odvetviach. Aj napriek vyšším mzdám, záujem o prácu v tomto sektore nie je taký výrazný, ako v období pred pandémiou,“ dodal Harbuľák.

Najvýraznejšie zasiahnutý sektor

Aj Aliancia Slovenskej Gastronómie (ASG) na základe jej interných zdrojov a skúseností priamo z praxe potvrdzuje, že platy v gastro segmente aktuálne výraznejšie rastú kvôli viacerým okolnostiam.

„Jednou z nich je fakt, že gastro sektor je jedným z tých, ktoré najmä 2. vlna pandémie zasiahla najvýraznejšie. O prácu prišlo približne 40 000 zamestnancov. Mnohí z nich sa do gastra odmietajú vrátiť kvôli strachu z 3. vlny pandémie, zároveň však aj preto, že už našli uplatnenie v inom sektore,“ priblížil prezident ASG Viliam Pavlovský.

Tým na trhu vzniká podľa ASG omnoho väčší dopyt ako ponuka, na základe čoho automaticky rastie aj cena práce.

„Okrem toho, mnohí zamestnanci, ktorí boli počas dlhých mesiacov 2. vlny pandémie nútení znížiť svoj príjem, potrebujú v dnešnej dobe sanovať aj svoje osobné záväzky a pôžičky, ktoré si kvôli zložitej situácii vytvorili len preto, že potrebovali jednoducho prežiť,“ dodal Viliam Pavlovský.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Viac k osobe Marek HarbuľákViliam Pavlovský
Firmy a inštitúcie AHRS Asociácia hotelov a reštaurácií SlovenskaAliancia slovenskej gastronómie (ASG)