Prostredie nízkych úrokov vplýva aj na poistný sektor

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Poistenie
Ilustračné foto renjith krishnan/FreeDigitalPhotos.net

Ich dopad sa netýka podľa NBS len tlaku na zvyšovanie rizikového apetítu, ale priamo na nízku výnosovosť finančných nástrojov, ktoré majú pokryť garantovaný výnos pri významnej časti životných poistiek.

Prostredie dlhodobo nízkych úrokových sadzieb vplýva aj na vývoj poistného sektora. Ako ďalej konštatovala Národná banka Slovenska, ide o priame riziko pre dosahovanie garantovaných výnosov v životnom poistení. Významná časť životných poistiek totiž podľa centrálnej banky garantuje pre klientov výnos, ktorý je v súčasných podmienkach pri zachovaní rozumnej miery rizika ťažko dosiahnuteľný.

Podiel poisťovní v Európe, ktoré garantujú vyšší investičný výnos, ako je výnos lokálnych 10-ročných štátnych dlhopisov, je viac ako polovičný, čo ohrozuje ich solventnosť. Aj keď systémový rozmer tohto problému nie je podľa NBS z časového hľadiska bezprostredný, prípadné zlyhanie individuálnej inštitúcie by mohlo narušiť dôveru v celý sektor. Prípadné turbulencie v poistnom sektore by sa navyše mohli cez výrazné majetkové prepojenia alebo portfóliové vystavenie preniesť aj na iné časti finančného systému.

Výnosy z aktív kryjúcich technické rezervy v životnom poistení sa aj na Slovensku v roku 2014 znižovali. V decembri sa prakticky podľa centrálnej banky vyrovnali garantovaným výnosom v poistných zmluvách. Znižovanie úrokových sadzieb na trhu zároveň podľa banky podmienilo postupné znižovanie technickej úrokovej miery, ktorá je od januára 2014 na úrovni 1,9 %. Táto sadzba predstavuje vrchný limit garantovanej úrokovej sadzby v klasickom životnom poistení.

Pochopiteľný je preto podľa NBS pozvoľný odklon k investičnému životnému poisteniu, ktoré je charakteristické tým, že výnos nie je garantovaný a investičné riziko nesú samotní klienti, a nie poisťovňa. Z pohľadu poisťovní je však podľa centrálnej banky dôležité, že technická úroková miera sa viaže len na nové kontrakty. Tie, ktoré boli uzavreté v minulosti, garantujú vyššie výnosy, než je v súčasnosti na trhu bežné. Poisťovne tak majú podľa NBS čoraz väčšie ťažkosti dosahovať garantovaný výnos.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie NBS Národná banka Slovenska