Zisk bánk za štvrťrok presiahol 166 mil. eur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Rast graf
Ilustračné foto. worradmu/FreeDigitalPhotos.net

V medziročnom porovnaní zisk bánk stúpol o takmer 19 %.

Bankový sektor na Slovensku dosiahol za prvé tri mesiace tohto roka čistý zisk 166,3 mil. eur. Ako ďalej vyplýva z informácií zverejnených Národnou bankou Slovenska (NBS), v medziročnom porovnaní je to nárast o 18,7 %. Čisté úrokové výnosy, ktoré sa najväčšou mierou podieľajú na výsledku hospodárenia, však vzrástli len mierne, a to o 0,8 % na 464,3 mil. eur. Zisk z poplatkov a provízií stúpol výraznejším tempom, teda o 18,4 % na 134,6 mil. eur.

V minulom roku dosiahol bankový sektor podľa predbežných výsledkov zisk 560,2 mil. eur pri medziročnom raste o 0,7 %. Hlavný vplyv na ziskovosť mal pokles úrokových nákladov. Tie sa medziročne znížili o 16 % na 495 mil. eur. Priaznivo sa prejavila aj znížená čistá tvorba opravných položiek. Avšak ani viac ako 12-percentný rast stavu úverov poskytnutých obyvateľstvu sa neodrazil priaznivo na úrokových výnosoch, ktoré poklesli o 0,1 % na 2,397 mld. eur. Dôvodom je pokles úrokových sadzieb.

V porovnaní s minulým obdobím sa nárast ziskovosti bánk výraznejšie spomalil. Hlavným faktorom spomalenia tempa rastu zisku bol podľa centrálnej banky najmä výrazný pokles úrokových sadzieb retailových úverov a nárast nákladov na kreditné riziko. Hoci pokračujúci rast objemu retailových úverov a pokles úrokových nákladov na retailové vklady naďalej pozitívne prispieval k nárastu ziskovosti, tento efekt výrazne tlmil pokles výnosovosti úverov.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie NBS Národná banka Slovenska