Komisia hodnotila takmer 130 slovenských potravinových výrobkov, ktoré sa uchádzajú o udelenie Značky kvality

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Značka kvality, potraviny

Komisia hodnotila takmer 130 slovenských výrobkov pre udelenie Značky kvality. Na výrobu potravín bolo potrebné použiť aspoň 75 percent slovenských surovín.

Komisiu tvoril zástupcovia Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR), Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR a Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra.

Najvyššie hodnotená je aj ručná výroba

Pri hodnotení posudzovali chuť, vôňu, zloženie, štruktúru, vzhľad, či označenie výrobkov. Výrobcovia predložili komisii aj výsledky laboratórnych testov, ktoré preukazujú bezpečnosť a kvalitu produktov.

Najvyššie hodnotené sú kvalitatívne vlastnosti potravinového výrobku ako napríklad ručne vyrobené alebo ak je výrobok 100 percentne slovenského pôvodu. Informoval o tom Odbor komunikácie MPRV SR v tlačovej správe.

„Teší nás vysoký záujem potravinárov o získanie Značky kvality pre svoje potravinové produkty. Vďaka tomuto označeniu spotrebitelia vedia, že ide o vysoko kvalitnú potravinu vyrobenú u nás doma na Slovensku. Navyše producent podlieha prísnej kontrole veterinárnej správy, čo zaručuje, že ide o bezpečný výrobný proces aj finálny produkt,“ uviedol minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan (nom. OĽaNO).

Výsledok oznámia v apríli

V prípade, že komisia identifikuje menej závažné nedostatky, výrobca dostane odporúčanie na ich odstránenie.

Závažným nedostatkom sa myslí napríklad zavádzajúca informácia o zložení, o pôvode surovín na výrobu produktu, či vysoký obsah umelých farbív a látok.

Výsledok hodnotenia uchádzačov o Značku kvality bude známy v apríli.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Samuel Vlčan
Firmy a inštitúcie MPRV Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SRNárodné poľnohospodárske a potravinárske centrumŠVPS Štátna veterinárna a potravinová správa SR