Pekári vyzývajú novú vládu, aby prijala opatrenia aj na zvýšenie potravinovej sebestačnosti

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pekáreň, pekárstvo, pekári
Obchodné reťazce by využitím predaja potravín pod nákupné ceny ľahko zlikvidovali akéhokoľvek menšieho výrobcu či predajcu v regióne. Foto: ilustračné, SITA/Martin Havran

Zástupcovia Rady pekárov SR v týchto dňoch odoslali novému vedeniu agrorezortu súbor opatrení na podporu odvetvia pod názvom Výzva pre novú vládu. Opatrenia majú viesť k stabilizácii potravinárskeho a pekárenského sektora a zvýšeniu potravinovej sebestačnosti.

Za najdôležitejšie kroky považujú vzájomnú komunikáciu, ktorá má zamedziť prijímaniu likvidačných zákonov, prijatie opatrení na zamedzenie nežiaduceho cenového vývoja v prípade nedostatku určitých surovín na trhu, zmiernie sociálnych opatrení či rozšírenie DPH na všetky pekárenské výrobky.

Podpora remesla a reforma dotačnej politiky

Agentúru SITA o tom v pondelok informovala predsedníčka Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC), ktorý je súčasťou Rady pekárov SR, Tatiana Lopúchová.

Okrem spomínaných opatrení, ktoré Rada pekárov SR považuje za najdôležitejšie, sa vo výzve smerovanej Vláde SR objavilo aj dokončenie a implementácia legislatívnych predpisov o ekonomicky oprávnených nákladoch, väčšia implementácia európskej legislatívy, reforma dotačnej politiky či reforma potravinárskej legislatívy a podpory remeselného vzdelávania.

„Potravinárstvo je dlhodobo najmenej ziskovým odvetvím priemyslu, s najnižšími výnosmi a najnižšími mzdami. Zároveň, oblasť pekárenstva patrí k najmenej profitabilným oblastiam slovenského potravinárstva. Za posledné obdobie bolo legislatívou prijatých niekoľko opatrení, ktoré mali vysoko negatívny dopad na sektor, avšak v rámci vzájomných diskusií a odborných debát inicioval rezort pôdohospodárstva aj mnohé pozitívne opatrenia. Novému vedeniu rezortu ponúkame možnosť aktívnej komunikácie a otvorený dialóg,“ uviedla Tatiana Lopúchová.

Najväčší potravinársky odbor

Ako ďalej uviedla, pekárenský segment má na Slovensku najdlhšiu tradíciu a je najväčším potravinárskym odborom podľa počtu prevádzok, ale aj počtu zamestnancov. Zároveň patrí k najviac ohrozeným odvetviam na slovenskom trhu. Vplyvom vysokých a neustále rastúcich nákladov, sa pekári čoraz častejšie ocitajú v negatívnych hospodárskych výsledkoch.

Podľa aktuálnych dát sa na domácom trhu nachádza viac ako 700 pekárskych prevádzok, ktoré sa okrem výroby pečiva a chleba venujú aj cukrárskej produkcii a výrobe cestovín. Celý sektor zamestnáva 12-tisíc ľudí a na celkových tržbách a výrobe potravinárskeho priemyslu sa podieľa 13 percentami.

Rada pekárov SR aktuálne zastrešuje všetky stavovské pekárske organizácie a spoločnosti z daného sektora zamestnávajúce dovedna 12-tisíc pracovníkov na Slovensku.

Agentúra SITA požiada o reakciu aj MPRV SR.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Tatiana Lopúchová