SNS predložila do NR SR návrh, aby prevádzky spoločného stravovania povinne uvádzali pôvod mäsa

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Meat 1030729_1920.jpg
ilustračná snímka. Foto: Pixabay.com/freephotos

Krajina pôvodu mäsa má byť uvedená v bezprostrednej blízkosti informácie o ponuke pokrmu, pri ktorého výrobe a príprave sa toto mäso použilo.

Slovenská národná strana (SNS) prostredníctvom svojej poslankyne NR SR Evy Antošovej už predložila do parlamentu návrh novely zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktorý sa zaoberá prístupnosťou informácie o krajine pôvodu mäsa použitého v zariadeniach spoločného stravovania. Návrh má zabezpečiť pre spotrebiteľa informáciu o krajine pôvodu mäsa, a to tak, že v písomnej forme uvedú zariadenia spoločného stravovania krajinu pôvodu mäsa v bezprostrednej blízkosti informácie o ponuke pokrmu, pri ktorého výrobe a príprave sa toto mäso použilo. Účinnosť zákona sa po prípadnom schválení v NR SR navrhuje od 1. júla 2019.

„Zakotvuje sa povinnosť prevádzok spoločného stravovania pri ponuke pokrmu, t. j. v jedálnom lístku alebo inej alternatívnej ponuke pokrmu napr. elektronickej, pri ktorého príprave bolo použité mäso, uviesť informáciu o pôvode tohto mäsa. V prípade porušenia povinnosti príslušný orgán verejného zdravotníctva uloží pokutu od 150 eur do 20 000 eur,“ uviedla v návrhu Eva Antošová. Predkladaná novela zákona reaguje podľa Antošovej na opakované kauzy dovozu mäsa, ktoré by mohlo byť ohrozením zdravia pre občanov SR.

„Viaceré krajiny EÚ vrátane SR čelia problémom s možnou zdravotnou závadnosťou dovážaného mäsa, ktoré je, vychádzajúc z posledných potravinových káuz, najmä z Poľska. V prípade predaja mäsa v maloobchode sa o pôvode mäsa spotrebiteľ jednoducho dozvie, keďže ide o povinný údaj na etikete. Rozdielna situácia však nastáva v zariadeniach spoločného stravovania,“ doplnila Antošová.

Súlad s právom EÚ

V zariadeniach spoločného stravovania síce momentálne existuje právo spotrebiteľa informovať sa na pôvod mäsa, z ktorého bol pokrm pripravený, avšak táto informácia je podľa SNS zväčša len ústna, t. j. priamo na mieste neoveriteľná. „Je nevyhnutné, aby spotrebiteľ disponoval informáciou o pôvode mäsa, z ktorého konkrétna prevádzka spoločného stravovania pripravuje pokrmy, aby vedel urobiť svoje obchodné rozhodnutie aj podľa ďalších informácií,“ dodala Antošová. Navrhovaná právna úprava je podľa SNS porovnateľná s právnou úpravou štátov Európskej únie.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia