Výrobcov potravín trápi výrazný rast nákladov, sú nútení rokovať o zvýšení ich odbytových cien

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Potraviny
Foto: ilustračné, SITA/Martin Havran

Výrobcovia rôznych druhov potravín pre výrazný rast nákladov sú nútení rokovať o zvýšení ich odbytových cien. Mlynári sa chcú s odberateľmi nanovo dohodnúť na úprave cien svojich výrobkov v priemere o 25 až 30 percent.

Dôvodom je, že ceny múky nezohľadňujú veľký nárast cien obilnín. „Mlynárom sa podarilo mierne zvýšiť odbytové ceny múk, čo je stále veľmi málo na vykrytie ich výrobných nákladov,“ informovala v piatok hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.

Priemerná nákupná cena potravinárskej pšenice vlani v decembri bola 156,44 eur za tonu, pri súčasných nakupovaných cenách potravinárskej pšenice je to nárast o 66 percent.

Problémy majú aj cukrovarníci

Pekári hovoria o zvýšení nákladov o 200 percent a niektoré pekárne až o 300 percent. Platnosť ponúk je podľa SPPK stále obmedzená na pár hodín, preto je neľahké urobiť správne a rýchle rozhodnutie o nákupe elektriny a plynu.

Výroba chleba a pekárenských výrobkov je totiž vzhľadom na prevažne nočnú prevádzku veľmi závislá na cenách elektrickej energie a plynu. Neúmerne zvýšené náklady musia premietnuť do rastu odbytových cien svojich výrobkov aj spracovatelia mlieka.

Ani aktuálny vývoj cien cukru v žiadnom prípade nevykompenzuje nárast cien plynu, elektriny a iných vstupov, čo pre cukrovarníkov znamená zvýšenie nákladov v miliónoch eur. Dva domáce cukrovary v Seredi a Trenčianskej Teplej sú na Slovensku najväčšími spotrebiteľmi zemného plynu v rámci potravinárskeho priemyslu.

Vzrástli ceny kŕmnych zmesí

Chovateľom a spracovateľom hydiny rapídne rastú náklady na výrobu, odbytové ceny paradoxne klesajú. Nákupné ceny kŕmnych zmesí podľa komory medziročne vzrástli o 20 percent, tie tvoria 59 percent všetkých nákladov na výkrm hydiny a 45 percent nákladov na produkciu vajec.

„Náklady na produkciu živej jatočnej hydiny sú medziročne vyššie o 12 percent (predpokladaný nárast aj v roku 2022 o 20 percent). Odbytové ceny slepačích vajec medziročne klesli o sedem percent, náklady na produkciu slepačích vajec však medziročne stúpli o 10 percent,“ priblížila Holéciová.

Odbytové ceny kuracích rezňov chladených medziročne klesli o sedem percent, náklady pritom stúpli o vyše šesť percent. Po zohľadnení rastu výrobných nákladov na živú hydinu bude rast nákladov o 12 percent. Preto je podľa SPPK nevyhnutné zvýšenie odbytových cien živej jatočnej hydiny, hydinového mäsa a slepačích vajec tak, aby pokrývali celý rast výrobných nákladov.

Víno bude drahšie

Rastúce ceny energií budú mať vplyv aj na výrobu vína, pričom najväčšie energetické náklady sú pri výrobe bielych a šumivých vín. Už teraz avizujú vinárstva, že im náklady na energie stúpnu o 30 až 60 percent, k tomu treba pripočítať zvyšujúcu sa cenu práce a iných vstupov. Vinári chcú preto zvyšovať ceny vína v rozsahu päť až 15 percent.

Výrobcovia olejov pociťujú najmä globálne zdražovanie komodít, ktoré je na 15-ročnom maxime. Ceny olejnatých semien ako repka a slnečnica vzrástli minimálne o 50 percent a obalových materiálov o 60 percent.

„Konzervárenský priemysel bude musieť upraviť odbytové ceny svojich výrobkov minimálne o 9 až 15 percent. Na nárast cien majú najvýraznejší vplyv zvýšené ceny energií – plynu o 185 percent a elektriny o 105 percent,“ dodala Holéciová.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jana Holéciová
Firmy a inštitúcie SPPK Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora