Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Lightning 399853_1280.jpg
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Pixabay.com
18. 02. 2019 8:35 od Webnoviny.skSITA Diskusia

Februárová Vedecká cukráreň bude patriť extrémnym prejavom počasia na Slovensku

Pozornosť bude sústredená na meteorologické prvky a ich charakteristiky

Vo februárovej Vedeckej cukrárni, 19. februára o 9:00 v Centre vedecko-technických informácií SR (CVTI), sa bude diskutovať na tému Mimoriadne až extrémne prejavy počasia na Slovensku. „V prednáške budú prezentované anomálie a tendencie v časových radoch výsledkov meteorologických meraní na Slovensku. Pozornosť bude sústredená na meteorologické prvky a ich charakteristiky, s ktorými je spojený aj výskyt niektorých nebezpečných poveternostných javov,“ píše sa v anotácií diskusie na webovej stránke CVTI SR.

Diskutujúci budú hľadať odpoveď na otázku, či je vnímanie výskytu extrémnych, respektíve mimoriadnych prejavov počasia, iba subjektívnou záležitosťou, alebo je to objektívny dôsledok zmeny, ktorá vplýva na počasie a klimatický systém Zeme. Kapacita miestnosti na toto podujatie je však už naplnená.

Prednášateľom bude klimatológ Slovenského hydrometeorologického ústavu v Bratislave Pavel Faško. V roku 1983 ukončil štúdium fyzickej geografie a kartografie so špecializáciou na hydrológiu a klimatológiu na Prírodovedeckej fakulte Masarykovej univerzity v Brne. Od roku 1983 pracuje v Slovenskom hydrometeorologickom ústave v Bratislave v odbore Klimatologická služba.

Prednášateľom bude klimatológ Slovenského hydrometeorologického ústavu v Bratislave Pavel Faško

V klimatológii sa sústredil na problematiku súvisiacu s atmosférickými zrážkami a snehovou pokrývkou. Spolupracuje s príbuznými vedeckými inštitúciami na Slovensku a v zahraničí. Zároveň pôsobí na niektorých vysokých školách ako vedúci, respektíve oponent, bakalárskych, diplomových a doktorandských prác. Ako spoluautor sa podieľal na vydaní Klimatického atlasu Slovenska.

Cukráreň trvá asi 90 minút

Vedecká cukráreň je pravidelné stretnutie študentov stredných škôl s osobnosťami slovenskej vedy, výskumu a techniky. Národné centrum pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti oslovuje vedcov – odborníkov, ktorí populárnou formou a jednoduchým spôsobom vedia študentom vysvetliť zložitosti vedeckého výskumu.

Vedecká cukráreň je pre študentov aj jedinečnou príležitosťou a priestorom na konfrontáciu vlastných poznatkov a názorov na dianie vo vede a technike. Tak ako v každej cukrárni, aj v tej vedeckej sa diskutuje v uvoľnenej a priateľskej atmosfére pri čaji či koláčoch, svoje zohráva aj mimoškolské prostredie.

Témy vedeckých cukrární sa vyberajú podľa aktuálnosti. Vedecká cukráreň trvá cca 90 minút – 45 minút vystúpenie vedca a 45 minút diskusia.

Odporúčané články

Desiatky učiteľov pochodovali Bratislavou proti zákonu o pedagogických zamestnancoch Samosprávne kraje žiadajú na rekreačné poukazy v stredných školách takmer štyri milióny eur

Neprehliadnite

Na súde s exministrom Ruskom v kauze prípravy vraždy Volzovej vypovedali Černák a Kaštan (aktualizované) Aktualizované: Starostovia a primátori zvolili nového predsedu ZMOS, na poste nahradí Michala Sýkoru Video: Švédsko cez štvrťfinále MS v hokeji 2019 neprešlo, Fínsko uspelo v gólovej prestrelke Ďalšia luxusná značka končí s kožušinami, na slovenských farmách sú týrané tisíce zvierat Prezident Kiska dávno nie je nadstranícky, podľa Tomáša už mal vybrať šiestich ústavných sudcov Tínedžerka Judita ide vo väzby, je obvinená z vraždy 16-ročného chlapca v Žiline Primátor Vallo predstavil nové poplatky a pravidlá v parkovacej politike Pôjdu študenti voliť? O Európskom parlamente sa dozvedajú aj z diskusných fór (podcast)

Témy

Diskusia

Bezplatný email raz týždenne s novinkami z Webnoviny.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Odporúčané články

Aktuálne témy

Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.