Januárová Vedecká cukráreň bude patriť asteroidom

Foto: Pixabay.com

Prednášateľom bude vedecký pracovník Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied Ján Svoreň

Januárová Vedecká cukráreň bude v stredu 30. januára o 9:00 v budove Centra vedecko-technických informácií SR patriť téme Populácia asteroidov v Slnečnej sústave z hľadiska možných zrážok so Zemou.

„V prednáške sa zameriame na rozloženie asteroidov v Slnečnej sústave. Povieme si, čo sú potenciálne nebezpečné asteroidy a ako prebieha ich výskum z kozmických sond. Zem má so stretnutiami s asteroidmi bohaté skúsenosti,“ povedali organizátori.

Populácia asteroidov je monitorovaná

Počas diskusie sa záujemcovia dozvedia, v akom postavení sa nachádza v prostredí medziplanetárnych telies či čo to je Tunguzská katastrofa, a ktoré sú najznámejšie pozemské krátery. Populácia asteroidov v blízkosti Zeme je stále monitorovaná a na výpočet pravdepodobnosti zrážky v budúcnosti nám slúžia Turínska a Palermská škála. „Objasníme tiež, ako vieme pomocou nich zistiť, či nám hrozí reálne nebezpečenstvo,“ dodali organizátori.

Prednášateľom bude vedecký pracovník Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied Ján Svoreň, ktorý bol v rokoch 2001 až 2009 jeho riaditeľom. Zaoberá sa výskumom medziplanetárnej hmoty, predovšetkým komét a meteorov.

Svoreň je predsedom redakčnej rady časopisu Kozmos

Doteraz publikoval viac ako 280 vedeckých a odborných publikácií. V roku 2010 viedol expedíciu, počas ktorej boli nájdené úlomky meteoritu Košice. Prednáša astronómiu na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. V roku 2002 pomenovala Medzinárodná astronomická únia asteroid 1999 TE6 jeho menom – Svoreň. Je predsedom redakčnej rady časopisu Kozmos. Aktívne sa venuje aj popularizácii vedeckých poznatkov, za ktorú získal v roku 2016 cenu ministra školstva SR za vedu a techniku v kategórii Popularizátor vedy.

Cukráreň trvá asi 90 minút

Vedecká cukráreň je pravidelné stretnutie študentov stredných škôl s osobnosťami slovenskej vedy, výskumu a techniky. Národné centrum pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti oslovuje vedcov – odborníkov, ktorí populárnou formou a jednoduchým spôsobom vedia študentom vysvetliť zložitosti vedeckého výskumu. Vedecká cukráreň je pre študentov aj jedinečnou príležitosťou a priestorom na konfrontáciu vlastných poznatkov a názorov na dianie vo vede a technike. Diskutuje sa v uvoľnenej a priateľskej atmosfére pri čaji či koláčoch. Svoje zohráva aj mimoškolské prostredie. Témy vedeckých cukrární sa vyberajú podľa aktuálnosti. Vedecká cukráreň trvá cca 90 minút – 45 minút vystúpenie vedca a 45 minút diskusia.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom