Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Asteroid.jpg
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Pixabay.com
28. 01. 2019 9:44 od Webnoviny.skSITA Diskusia

Januárová Vedecká cukráreň bude patriť asteroidom

Prednášateľom bude vedecký pracovník Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied Ján Svoreň

Januárová Vedecká cukráreň bude v stredu 30. januára o 9:00 v budove Centra vedecko-technických informácií SR patriť téme Populácia asteroidov v Slnečnej sústave z hľadiska možných zrážok so Zemou.

„V prednáške sa zameriame na rozloženie asteroidov v Slnečnej sústave. Povieme si, čo sú potenciálne nebezpečné asteroidy a ako prebieha ich výskum z kozmických sond. Zem má so stretnutiami s asteroidmi bohaté skúsenosti,“ povedali organizátori.

Populácia asteroidov je monitorovaná

Počas diskusie sa záujemcovia dozvedia, v akom postavení sa nachádza v prostredí medziplanetárnych telies či čo to je Tunguzská katastrofa, a ktoré sú najznámejšie pozemské krátery. Populácia asteroidov v blízkosti Zeme je stále monitorovaná a na výpočet pravdepodobnosti zrážky v budúcnosti nám slúžia Turínska a Palermská škála. „Objasníme tiež, ako vieme pomocou nich zistiť, či nám hrozí reálne nebezpečenstvo,“ dodali organizátori.

Prednášateľom bude vedecký pracovník Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied Ján Svoreň, ktorý bol v rokoch 2001 až 2009 jeho riaditeľom. Zaoberá sa výskumom medziplanetárnej hmoty, predovšetkým komét a meteorov.

Svoreň je predsedom redakčnej rady časopisu Kozmos

Doteraz publikoval viac ako 280 vedeckých a odborných publikácií. V roku 2010 viedol expedíciu, počas ktorej boli nájdené úlomky meteoritu Košice. Prednáša astronómiu na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. V roku 2002 pomenovala Medzinárodná astronomická únia asteroid 1999 TE6 jeho menom – Svoreň. Je predsedom redakčnej rady časopisu Kozmos. Aktívne sa venuje aj popularizácii vedeckých poznatkov, za ktorú získal v roku 2016 cenu ministra školstva SR za vedu a techniku v kategórii Popularizátor vedy.

Cukráreň trvá asi 90 minút

Vedecká cukráreň je pravidelné stretnutie študentov stredných škôl s osobnosťami slovenskej vedy, výskumu a techniky. Národné centrum pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti oslovuje vedcov – odborníkov, ktorí populárnou formou a jednoduchým spôsobom vedia študentom vysvetliť zložitosti vedeckého výskumu. Vedecká cukráreň je pre študentov aj jedinečnou príležitosťou a priestorom na konfrontáciu vlastných poznatkov a názorov na dianie vo vede a technike. Diskutuje sa v uvoľnenej a priateľskej atmosfére pri čaji či koláčoch. Svoje zohráva aj mimoškolské prostredie. Témy vedeckých cukrární sa vyberajú podľa aktuálnosti. Vedecká cukráreň trvá cca 90 minút – 45 minút vystúpenie vedca a 45 minút diskusia.

Odporúčané články

Desiatky učiteľov pochodovali Bratislavou proti zákonu o pedagogických zamestnancoch Samosprávne kraje žiadajú na rekreačné poukazy v stredných školách takmer štyri milióny eur

Neprehliadnite

Na súde s exministrom Ruskom v kauze prípravy vraždy Volzovej vypovedali Černák a Kaštan (aktualizované) Aktualizované: Starostovia a primátori zvolili nového predsedu ZMOS, na poste nahradí Michala Sýkoru Video: Švédsko cez štvrťfinále MS v hokeji 2019 neprešlo, Fínsko uspelo v gólovej prestrelke Ďalšia luxusná značka končí s kožušinami, na slovenských farmách sú týrané tisíce zvierat Prezident Kiska dávno nie je nadstranícky, podľa Tomáša už mal vybrať šiestich ústavných sudcov Tínedžerka Judita ide vo väzby, je obvinená z vraždy 16-ročného chlapca v Žiline Primátor Vallo predstavil nové poplatky a pravidlá v parkovacej politike Pôjdu študenti voliť? O Európskom parlamente sa dozvedajú aj z diskusných fór (podcast)

Témy

Diskusia

Bezplatný email raz týždenne s novinkami z Webnoviny.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Odporúčané články

Aktuálne témy

Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.