Strava v jedálni Prešovskej univerzity sa stáva zdravšou, jedlo varia už aj pre vegetariánov

Foto: ilustračné, Getty images

Prešovská univerzita (PU) v Prešove sa zapojila do projektu Zelená jedáleň. Cieľom iniciatívy, ktorá je výsledkom spolupráce PU a Slovenskej vegánskej spoločnosti, je poskytnúť študentom a zamestnancom vyváženejšiu a zdravšiu stravu.

Cena stravného zostala nezmenená

Od nového akademického roka sa preto súčasťou denného menu univerzitnej jedálne stali aj rastlinné jedlá. Aj napriek tomu, že suroviny na prípravu týchto jedál sú cenovo drahšie, na zvýšení ceny stravného lístka sa to neprejavilo.

Ako informovala hovorkyňa PU Anna Polačková, snahou je zaradiť do denného jedálnička aspoň jedno rastlinné jedlo, aby sa tak na univerzite mali možnosť stravovať študenti a zamestnanci s vegetariánskou, vegánskou či bezlaktózovou diétou.

Škola ponúka jedlo aj pre celiatikov

„Za posledné roky došlo v našom stravovacom zariadení k modifikovaniu poskytovania stravy pre študentov a zamestnancov. Minulý rok sme napríklad zaradili do jedálnička bezlepkovú stravu, som preto rád, že v progrese pokračujeme ďalej a rozširujeme ponuku zdravšej stravy,“ uviedol rektor Prešovskej univerzity Peter Kónya.

Zároveň doplnil, že uvedená iniciatíva zapadá aj do koncepcie budovania tzv. zelenej univerzity.

Projekt Zelená jedáleň je súčasťou celosvetového hnutia Meatless Monday, do ktorého sú zapojení jednotlivci, školy, nemocnice, pracoviská či rôzne reštaurácie. K tejto iniciatíve sa vrátane Prešovskej univerzity doposiaľ pridalo 12 slovenských univerzít.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Viac k osobe Peter Kónya
Firmy a inštitúcie Prešovská univerzita v Prešove