Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Mattoni Foto: Karlovarské minerální vody
14. 05. 2015 11:16 Zaujímavosti od WBN/PRSITA Diskusia

Vychutnávajte si kávu naplno

BRATISLAVA 14. mája (WBN/PR) – V dobrej kaviarni vám ku espressu automaticky ponúknu aj pohár vody. Nie náhodou. Voda má v kávovom rituáli svoje miesto.

Voda neodmysliteľne patrí ku káve. Ich spojenie začína pri pestovaní na plantážach, pokračuje cez spracovanie a následne končí pri príprave a servírovaní. Práve pri servírovaní a pití má veľmi dôležitú úlohu. Na Slovensku ku káve prinesú najčastejšie pohár s vodou z vodovodu. Tá však kvôli obsahu chlóru pôžitky z kávy príliš nepomôže.

S kávou robí divy

Podávanie vody ku káve má totiž svoj význam. Čistí chuťové poháriky, a tým posilňuje pôžitok z kávy. Napiť by sme sa preto mali pred prvým dúškom. „Úlohou vody je ale predovšetkým neutralizácia chuťových pohárikov pred samotným pitím, aby sme si mohli naplno vychutnať zážitok z kávy,“ vysvetľuje Stanislav Cibuľa, odborný garant Škola kávy SK a barista. Káva telo mierne odvodňuje, preto by sa voda mala piť aj medzi jednotlivými dúškami.

Sladká, horkastá, ako karamel, či rozpustené maslo – tieto príchute kávy môžete cítiť na jazyku. Aby ste si ich naplno užili, nesmie ich preto prebíjať iná chuť, napríklad chlóru. Vodní someliéri, „profesionálni ochutnávači vody“, sa zhodujú, že každá voda má svoju chuť. Dokonca ju majú aj jednotlivé minerály, ktoré sa vo vode nachádzajú. Sodík má slanú, vápnik horko kyslú, horčík jemne horkú a draslík slano kyslú. Pomer minerálov vo vode tak hrá významnú úlohu pri jej výslednej chuti.

Nepokazte si zážitok

Kohútiková voda obsahuje minimum minerálov, a hlavne chlór, ktorý sa používa na dezinfekciu, chuť kávy zásadne zmení. Vhodné na pitie ku káve sú stredne mineralizované minerálky s vyváženým pomerom minerálov a stálou chuťou. „Odporúčam neperlivú minerálnu vodu Mattoni, ktorá má nielen vyváženú a jemne iskrivú chuť, ktorá zvýrazní pôžitok z kávy, ale aj vyvážený obsah minerálnych látok, vďaka ktorým je ideálna ku každodennému pitiu,“ dodáva Stanislav Cibuľa.

Odporúčané články

Mattoni Cedrata s chuťou slnečného Talianska „Mattoni“ orol pri diaľnici sa mení na umelecké dielo

Neprehliadnite

Tigrica ušla z národného parku a unavená prespala celý deň v posteli vystrašeného Inda Video: Bezpečne a v limite, Sagan aj na zadnom kolese splnil v 13. etape Tour de France misiu Čaputová by nemala zasahovať do vnútorných problémov iných štátov, podľa Danka môže poškodiť vzťahy Glosa: Silikónové implantáty by nemali byť dôvodom na preukaz ŤZP Gál rozhodol o nevyhostení Vinogradova, podľa právnikov to môže spôsobiť medzinárodnú blamáž Prezidentka Čaputová rozumie túžbam komunity LGBTI, zároveň chápe aj obavy o stav rodín

Témy

Diskusia

Bezplatný email raz týždenne s novinkami z Webnoviny.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Aktuálne témy

Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.

X