Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Kip Thorne
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Kip Thorne. Foto: SITA/AP.
3. októbra 2017 Veda a technika od Webnoviny.skSITA Diskusia()

Aktualizované: Vyhlásili laureátov Nobelovej ceny za fyziku

  • aktualizované 3. októbra, 13:02

ŠTOKHOLM 3. októbra (WebNoviyn.sk) – Nobelovu cenu za fyziku získali tento rok Rainer Weiss, Barry C. Barish a Kipom S. Thorne za rozhodujúci prínos detektoru LIGO a za pozorovanie gravitačných vĺn. Laureáti okrem ceny dostanú spoločne deväť miliónov švédskych korún (v prepočte takmer 937-tisíc eur), z toho polovica pripadne Weissovi a druhú si rozdelia Barish a Thorne.

Zariadenie Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory (LIGO) nachádzajúce sa v USA je projektom vyše tisícky vedcov z viac ako 20 krajín sveta, ktorí na ňom pracujú takmer 50 rokov. Rainer Weiss a Kip S. Thorne sa podieľali na vzniku detektora a Barry C. Barish zase stál za jeho dokončením.

Pomocou dvoch laserových interferometrov LIGO vedci po prvý raz spozorovali gravitačné vlny 14. septembra 2015. Spozorované vlny pochádzali z kolízie dvoch čiernych dier vzdialených 1,3 miliardy svetelných rokov od Zeme.

Gravitačné vlny, ktorých existenciu predpokladal už Albert Einstein vo svojej Všeobecnej teórii relativity, sa šíria rýchlosťou svetla a vznikajú vždy pri zrýchlení hmoty, ako napríklad, keď okolo seba rotujú dve čierne diery. Ich objav predstavuje nový spôsob skúmania vesmíru a je priamym svedectvom narušenia časopriestoru.

Informácie pochádzajú z webstránky www.nobelprize.org.

 

Odporúčané články

Kolumbijský prezident si prevzal Nobelovu cenu za mier Ani Merkelová, ani pápež: Nobelova cena mieru prekvapila

Témy

Diskusia

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Veda a technika

Aktuálne témy

Odporúčame

Copyright © iSITA s.r.o. Všetky práva vyhradené. iSITA si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

OK

Používaním tejto stránky súhlasíte s ukladaním cookies. Viac info tu...